Статьи

Серед структур, покликаних сприяти державній політиці в галузі охорони праці, значну роль відіграють профспілки. Саме на них ст. 41 Закону «Про охорону праці» покладаються функції громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці.
Про те, як ведеться ця робота в Об’єднанні профспілок Харківської області, завідувачка відділу охорони праці та здоров’я цієї організації Є. Денисова розповідає нашому власному кореспондентові Вадиму КОБЦЮ.

Відділ охорони праці та здоров’я Об’єднання профспілок Харківської області (ОПХО), галузеві обкоми профспілок стоять на сторожі прав та інтересів членів профспілки та їхніх сімей стосовно питань охорони праці та соціального забезпечення.
ОПХО разом із співробітниками теруправління Держгірпромнагляду по Харківській області аналізує причини виробничого травматизму, стан охорони праці на підприємствах регіону. Впродовж 2006 р. в області відбулося 27 засідань рад і президій обласних галузевих комітетів профспілок, на яких розглядалися найрізноманітніші питання охорони праці. Вже стало звичним під час співробітництва профспілок з обласною держадміністрацією, обласним об’єднанням роботодавців, територіальною державною інспекцією праці щорічно проводити двомісячники з прийняття колективних договорів.
У зв’язку з тим, що 2007 р. оголошено ФПУ Роком боротьби профспілок з приховуванням нещасних випадків на виробництві, нещодавно проведено відповідний семінар з профактивом області. Вказувалося на необхідність внесення у колективні договори обов’язків адміністрацій підприємств, організацій та установ щодо суворого додержання Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві.
Діяльність ОПХО та його членських організацій, безумовно, вплинула на результати колдоговірної роботи. У Харківській області тільки в 2006 р. зареєстровано на 596 колдоговорів більше порівняно з попереднім роком. Станом на 01.01.2007 р. на Харківщині, згідно із статистичними даними, прийнято 6491 колдоговір, з охопленням 91,8% працюючих в галузі економіки та бюджетної сфери.
Звичайно, говорити сьогодні про те, що колдоговірна робота відповідає вимогам часу, а результати її повністю задовольняють членів профспілки, не можна. Досі не вдалося домогтися прийняття колдоговорів на кожному підприємстві, в організації, установі, де діє первинна профспілкова організація. Особливо це характерно для підприємств дрібного та середнього бізнесу з невеликою чисельністю працюючих. Близько 8% (майже 90 тис. осіб) працюючих в регіоні не охоплені колективними договорами.
Не всюди ще у колдоговорах передбачається виділення належних (не менш як 0,5% від суми реалізованої продукції — для госпрозрахункових підприємств і 0,2% від фонду заробітної плати — для бюджетних) асигнувань на охорону праці. Наші спеціалісти підрахували, що в цілому на виконання розділу «Охорона праці» в області в 2006 р. було витрачено 125 млн. грн. У перерахунку на одного працюючого це становить 168 грн. на рік. Безумовно, є і більш позитивні приклади. Наприклад, від 700 до 800 грн. виділяється щороку на одного працівника на таких підприємствах: ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД», ВАТ «Світло шахтаря» і «Харківміськгаз», Зміївська ТЕС, ДП «Авторемонтний завод № 110».
Разом з тим недостатні кошти на потреби охорони праці передбачаються діючими колдоговорами в таких галузях, як сільське господарство, торгівля, охорона здоров’я та ін.
Відділ охорони праці та здоров’я ОПХО за участі головного спеціаліста ФПУ — технічного інспектора праці О. Степанова спільно з працівниками державної експертизи умов праці вивчив стан справ з проведення атестації робочих місць за умовами праці. З цією метою було перевірено близько 500 підприємств. Згідно з наявними даними у цілому по області на 1293 підприємствах атестовано 95% робочих місць. Тільки у 2006 р. було проведено атестацію 8 тис. робочих місць.
Питання стану атестації робочих місць на автотранспортних підприємствах і підприємствах дорожнього будівництва було розглянуто на розширеному засіданні обкому профспілки працівників галузі.
Спільно з обласною, міською та районними санепідстанціями нами проведено аналіз професійної захворюваності. Встановлено, що нині в умовах впливу підвищених параметрів шкідливих і небезпечних факторів виробництва в області працюють 22 480 осіб, за підсумками 2006 р. було зареєстровано 173 професійних захворювання. Як і раніше, залишається невиправдано високим рівень профзахворюваності на підприємствах машинобудування обласного центру: ДП «Завод імені В. О. Малишева», ВАТ «ХТЗ» і «Турбоатом». Спеціалістами ОПХО спільно з працівниками лікувально-профілактичних закладів, клініки Харківського НДІ гігієни праці та профзахворювань перевіряється якість проведення медичних оглядів працівників підприємств, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці.
Нашим відділом і теруправлінням Держгірпромнагляду по Харківській області поновлено практику проведення спільних комплексних перевірок підприємств. Нещодавно такі перевірки було проведено у ВАТ «Харківський електроапаратний завод», фармацевтичній компанії «Здоров’я». За підсумками перевірок керівникам підприємств направлено пропозиції щодо усунення виявлених порушень.
Як і раніше, велику увагу приділяємо питанням представлення інтересів членів профспілки в державних, господарських і судових органах. З цією метою на адресу керівників господарських органів і органів з розгляду трудових спорів нами впродовж 2006 р. було направлено 102 подання і висновки у зв’язку з відмовою роботодавців складати акти про нещасні випадки на виробництві та професійні захворювання, про видачу потерпілим працівникам направлень на МСЕК, про призначення та перерахування відшкодування шкоди у зв’язку з трудовими каліцтвами.
На засіданнях комісії зі спірних питань при обласному управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань розглянуто 104 заяви потерпілих, працівниками відділу розглянуто 103 письмових звернення трудящих, на особистому прийомі було прийнято 2125 осіб.
Нам вдалося позитивно вирішити конфлікт, що виник у ВАТ «Турбоатом» щодо проведення психофізіологічної експертизи машиніста крана Т. Андрющенко для визначення можливості працювати за професією (не допущено звільнення працівниці). У Чугуївській ЦРЛ на вимогу нашого відділу складено акт за формою Н-1 про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом, що стався 19.02.2006 р. з фельдшером О. Яценко. Складено акт за формою Н-1 працівниці Октябрського трамвайного депо Харківського КП «Міськелектротранс» В. Головань; оформлено документи для призначення пільгової пенсії за Списком № 2 колишній працівниці Вільшанської меблевої фабрики М. Кириченко.
Складено акт про нещасний випадок з тяжкими наслідками, що стався з водієм автобуса ПП «Кривородько» А. Проголаєвим (підприємством видано направлення на МСЕК), в результаті чого потерпілому встановлено стійку втрату працездатності, а Фондом вирішено питання про відшкодування шкоди, заподіяної його здоров’ю.
Впродовж 2006 р. за участі спеціалістів нашого відділу в судах розглядалося 38 справ. По 20 з них прийнято позитивні рішення, 18 ще перебувають у провадженні. У судовому порядку встановлено факт нещасного випадку, пов’язаного з виробництвом, з колишнім старшим державним інспектором Харківської обласної держінспекції охорони водних живих ресурсів та регулювання рибальства М. Квашиним; факт професійного захворювання працівника Харківського НВП № 2 «Електросвітло» УТОС Н. Денисенка; вирішено питання відшкодування шкоди у зв’язку з професійним захворюванням працівнику ВАТ «Чугуївський завод паливної апаратури» С. Бичкову; перераховано розмір втраченого заробітку у зв’язку з каліцтвом колишнього працівника Шевченківської ветеринарної лікарні В. Денисенка, працівників ДП «Завод імені В. О. Малишева» І. Бала і В. Чекаліна.
У поточному році робота нашого відділу активізувалася. Зокрема, за пропозицією голови ради ОПХО С. Тесленка відділом охорони праці та здоров’я спільно з Харківським соціально-економічним інститутом здійснювалася робота щодо організації та проведення навчання представників первинних профспілкових комітетів підприємств з питань охорони праці. Розроблено та затверджено нові програми навчання, навчально-методичні рекомендації з різних питань охорони праці. Проведено презентацію кабінету охорони праці, що почав діяти при ОПХО. Сьогодні навчання пройшли профгрупорги, уповноважені трудових колективів з питань охорони праці підприємств, що перебувають на обслуговуванні обласних профспілкових організацій працівників текстильної та легкої промисловості, енергетики й електротехнічної промисловості, охорони здоров’я, сільгоспмашинобудування.
Але у нас є претензії щодо реального стану працеохоронної роботи в регіоні. Профспілкових активістів Харківщини не може не непокоїти той факт, що в області вже понад два роки не затверджується Регіональна програма поліпшення стану безпеки, гігієни праці та навколишнього середовища. Відсутність такої програми виключає не тільки можливість виділення фінансових коштів з Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань для вирішення нагальних питань охорони праці, але й саму можливість роботи на перспективу, на подолання наявних і виникаючих труднощів у справі реалізації державної політики в галузі охорони праці на регіональному, районних рівнях. Моніторинг виконання заходів колдоговорів, регіональних угод, які укладаються щороку, між профспілками, роботодавцями та облдержадміністрацією, що проводиться нині, ні в якому разі не може замінити собою п’ятирічні галузеві та регіональні програми.
Чимало нових проблем виникає в ОПХО, в обласних комітетах профспілок Харківщини у зв’язку з проголошенням ФПУ нинішнього року Роком боротьби профспілок з приховуванням нещасних випадків на виробництві. З 148 931 випадку травмування та звернень за медичною допомогою, зафіксованих у 2006 р. в області, тільки 741, згідно з даними офіційної статистики, припадає на виробничі травми, що становить усього лише 0,5% від загальної кількості нещасних випадків, що сталися з жителями області, решта 99,5% нібито сталися в побуті. Безсумнівно, цей показник дуже далекий від реальної картини. Відділом охорони праці та здоров’я ОПХО намічено проведення низки конкретних заходів, спрямованих на виявлення випадків приховування виробничого травматизму.



До списку