Статьи

Image00019.jpg Звичайне село Карапиші Миронівського району Київської області. Та незвичайні люди в цьому селі. Саме до них і завітали начальники районних (міських) відділень Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Київській області. Метою зустрічі було проведення семінару-наради з одночасним ознайомленням з досвідом проведення заходів щодо запобігання травматизму на виробничих дільницях СТОВ «Агросвіт».

Уже третій рік поспіль обласне управління звітує про свою діяльність на передових підприємствах регіону. Крім представників обласного управління виконавчої дирекції Фонду на чолі з начальником управління М. Постолюком, у семінарі-нараді взяли участь представники Київської обласної державної інспекції промислової безпеки та охорони праці, Київської обласної ради профспілок, управління сільського господарства та продовольства Миронівського району, громадської організації інвалідів «Відродження» Білоцерківського району, засобів масової інформації.
На семінарі-нараді було підбито підсумки роботи управління Фонду за 2006 р. М. Постолюк, зокрема, повідомив, що в минулому році у більшості відділень Київської області поліпшилась робота з виконання завдань, окреслених вимогами Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності». Проводиться значна робота щодо відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та профзахворювань. Сума страхових виплат у 2006 р. була на 30% більше, ніж у 2005 р.
При збільшенні кількості зареєстрованих підприємств рівень виробничого травматизму серед працівників області зменшився на 15%.
Майже вдвічі зросла кількість перевірок роботи підприємств з профілактики виробничого травматизму. Страхові експерти з охорони праці беруть участь у розслідуванні кожного нещасного випадку.
Знаковою подією минулого року став спільний наказ управління виконавчої дирекції Фонду у Київській області та теруправління Держгірпромнагляду по Київській області та місту Києву «Про удосконалення роботи комісій зі спеціальних розслідувань нещасних випадків на виробництві».
З метою пропаганди безпечних умов праці на кошти Фонду були облаштовані базові кабінети охорони праці на Миронівському комбінаті напівфабрикатів, у санаторії «Дубки» м. Ірпінь, ДБК «Меркурій» м. Бровари. Для Кашперівського бурякорадгоспу Тетіївського району закуплено плакати та нормативні акти з охорони праці.
М. Постолюк також торкнувся проблем Фонду та шляхів їх подолання, які були окреслені директором виконавчої дирекції Фонду України Ю. Мельником у газеті «Київська правда».
Йшлося також про співпрацю Фонду з профспілками та громадською організацією інвалідів «Відродження». Головний технічний інспектор праці Київської обласної ради профспілок Л. Василенко розповів про плани проведення сумісних перевірок підприємств та організацій за участю страхових експертів з охорони праці Фонду у рамках розгорнутої боротьби профспілок з приховуванням нещасних випадків на виробництві.
Актуальності та відкритості семінару-нараді надала участь у ньому працівників СТОВ «Агросвіт». Чим живе сьогодні людина праці на селі, про її радощі і проблеми присутні дізналися під час екскурсії по підрозділах господарства, з виступів голови товариства В. Даниленко та її колег — виконавчого директора С. Руденка і головного спеціаліста з охорони праці Д. Парфенюка.
Сільськогосподарське товариство «Агросвіт» орендує 5950 га ріллі. Сьогодні тут працює 540 з майже 3 тис. жителів села. Серед основних зернових культур, що вирощуються у господарстві,— пшениця, ячмінь, кукурудза, горох. Технічні культури: ріпак, соняшник, цукровий буряк, гречка. У галузі рослинництва дотримуються сучасних агротехнологій, високого рівня культури полів та сівозмін. Сьогодні молочне стадо господарства нараховує 700 корів, утримується 250 свиноматок, з них 100 голів — породи Ландрас.
З 1996 р. у господарстві функціонує система управління охороною праці. Служба охорони праці разом з профспілковим комітетом постійно тримає на контролі трудову та технологічну дисципліну. Залучення сучасних прогресивних технологій полегшує працю, змушує своєчасно розробляти, поновлювати інструкції з охорони праці, щоб ті відповідали особливостям нового обладнання. Так, обробка грунту та збирання врожаю у господарстві здійснюється за допомогою техніки провідних світових виробників — компаній «Лемкен», «Клаас», «Холмер», «Матро» та ін.
Упродовж тривалого часу надійним партнером та порадником СТОВ «Агросвіт» у визначенні та адаптації сучасних технологій вирощування молочного поголів’я та отримання високоякісного молока стала шведська компанія «Де Лаваль» — світовий лідер у галузі виробництва обладнання та розробки комплексних рішень для молочного тваринництва. Спеціалісти компанії надають консультації з питань найбільш ефективної експлуатації доїльного та холодильного обладнання, систем годівлі та приготування кормів, професійного застосування супутніх товарів для забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов виробництва та збереження молока на фермі. Результатами співробітництва господарства та шведської компанії стало оснащення молочних ферм новими сучасними апаратами і вакуумними установками, придбання танків-охолоджувачів молока та стаціонарного кормозмішувача для приготування повнораціонних сумішей, введення в експлуатацію на молочній фермі доїльного залу «Європаралель» пропускною спроможністю 110—120 корів на годину, обладнаного системою управління Альпро®. Високий рівень автоматизації виробничих процесів дав змогу запровадити комп’ютерний облік надоїв, підвищити якісні показники молока, жорсткіше дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог і покращити умови праці на підприємстві. Своєчасне проведення необхідних профілактичних заходів з охорони праці відповідно до обставин, що змінюються у зв’язку із застосуванням новітніх технологій, зводить у господарстві виробничий травматизм до мінімуму.
Значну роль у регулюванні трудових і соціально-економічних відносин, в узгодженні інтересів працівників та адміністрації відіграє профспілковий комітет товариства. Головними питаннями, що перебувають у полі зору профкому, є питання забезпечення зайнятості працівників, їхній робочий час, виробнича діяльність, відпочинок, умови, безпека, оплата праці та відповідні соціальні гарантії і компенсації. Для реалізації умов колективного договору між адміністрацією та профспілковим комітетом у товаристві створено фонд охорони праці, кошти якого використовуються для придбання засобів захисту, підвищення рівня безпеки і гігієни виробництва. Товариство у 2006 р. при річному обігу коштів у 35 млн. грн. та прибутку в 6,5 млн. грн. на потреби соціальної сфери спрямувало понад 350 тис. грн. А для своєчасного забезпечення працюючих спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту у минулому році було витрачено понад 50 тис. грн.
Результативність і стабільність функціонування всієї системи управління охороною праці на підприємстві багато в чому залежить від стилю та методів керівництва. Керівник господарства В. Даниленко не на словах, а на ділі демонструє своє ставлення до людини праці.
Постійна робота щодо поліпшення умов праці, покращання організації виробництва, побутових умов, додержання вимог трудового законодавства створюють у господарстві здоровий мікроклімат, у чому всі присутні змогли переконатися на власні очі.
Керівництво та спеціалісти господарства щиро ділилися своїм досвідом роботи, відповіли на численні запитання не байдужих до питань охорони праці гостей. І байдужих не було. Мабуть, кожен із гостей подумки порівнював стан і ферми, і техніки, і доріг у Карапишах з подібними об’єктами в своєму районі. Отже, на землі можна не лише важко працювати, а й мати результат, яким не соромно пишатися. І, напевно, в багатьох були сподівання, що в українського села є світле майбутнє.

К. ТЕЛИЧКО, заступник головного редактора журналу «Охорона праці»

На знімках:
учасників семінару-наради
зустрічає голова правління
СТОВ «Агросвіт» В. Даниленко;
в обговоренні питань
взяли участь (зліва направо)
начальник Київського обласного управління Фонду М. Постолюк,
голова громадської
організації інвалідів «Відродження» Білоцерківського району С. Кора
та головний технічний інспектор праці Київської обласної
ради профспілок Л. Василенко;
у доїльному залі
молочної ферми господарства.

Фото автора



До списку