Статьи

Image00099.jpgДва свята наприкінці серпня відзначила Україна: 16 років своєї незалежності та День шахтаря, що цього року святкувався 60-й раз. Держгірпромнагляд доклав максимум зусиль, щоб не затьмарити їх можливими аваріями, як бувало в попередні роки. Три дні провів у Донецьку, що вважається столицею шахтарського краю, Голова Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду С. Сторчак.

Сергій Олександрович взяв участь у розширеному засіданні колегії Міністерства вугільної промисловості України, що відбулося 21 серпня у Донецькому обласному академічному українському музично-драматичному театрі, де зібрався цвіт «шахтарської гвардії». Коли на сцену піднялися найзнаменитіші представники галузі, усі присутні в залі зустріли їх шквалом оплесків. Адже місця в президії зайняли Герої України, двічі Герої Соціалістичної Праці, гірники, удостоєні свого часу звання Героя Соціалістичної Праці і які, продовживши трудовий подвиг у незалежній державі, стали ще й Героями України. Поруч з ними були всі нині живі й здорові міністри, які очолювали в різний час вуглевидобувну галузь нашої країни, голови Донецької та Луганської облдержадміністрацій, Міністр Мінвуглепрому С. Тулуб і голова Держгірпромнагляду С. Сторчак, високі гості з Москви та Ростовської області Росії.
Говорячи про знаменну річницю, С. Тулуб і голова Донецької облдержадміністрації В. Логвиненко не приховували своєї стурбованості щодо зниження вуглевидобутку, недостатнього рівня промислової безпеки, втрати престижності підземної праці, низької зарплати шахтарів.
Оплесками було зустрінуто пропозицію Міністра зробити 2007 р. поворотним в історії вуглевидобувної галузі й почати наступ по усіх втрачених позиціях, щоб уже в 2011 р. видобути 100 млн. т палива.
Відразу ж після колегії Мінвуглепрому і зустрічі з видатними гірниками С. Сторчак провів селекторну нараду Держгірпромнагляду, присвячену аналізу роботи теруправлінь за 7 місяців 2007 р. У його роботі взяли участь керівники управлінь і самостійних відділів центрального апарату Держгірпромнагляду, начальники теруправлінь, їхні перші заступники, начальники гірничих округів, експертно-технічних центрів та інші відповідальні працівники. Було зазначено, що за 7 місяців на виробництві загинуло 565 осіб, що на 12 більше, ніж за такий самий період минулого року. Найбільш високий рівень смертельного травматизму допущено у 11 з 26 теруправлінь: у Києві та Київській області (+27 осіб), у Донецькій (+13), Полтавській (+9), Закарпатській, Івано-Франківській (+6), Рівненській, Луганській (+4), Миколаївській (+3), Кіровоградській, Житомирській (+2), на об’єктах, які контролює Криворізьке гірничопромислове теруправління (+9).
У вуглевидобувній галузі на сьогодні втрати становлять 102 особи.
Начальники теруправлінь, де було допущено зростання рівня травматизму, звітуючи про роботу, пропонували заходи, спрямовані на поліпшення ситуації, підвищення рівня безпеки. Зокрема, висловлювалася думка про необхідність підвищити вимоги до керівників шахт, на яких допущено смертельний травматизм. Вирішено зробити жорсткішим порядок поновлення робіт, призупинених за результатами комплексних перевірок. Відтепер зробити це буде можливо лише після усунення усіх виявлених недоліків і тільки за рішенням Комітету.
Особлива роль у підвищенні безпеки праці гірників відводиться впровадженню автоматизованих систем контролю та спостереження за роботою технологічного устаткування і за вмістом метану в гірничих виробках. Буде підвищено роль позаштатних інспекторів з охорони праці.
22 серпня у залі засідань Донецької вугільної енергетичної компанії відбулося розширене засідання ради теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області, присвячене святкуванню Дня незалежності України та 60-річчю Дня шахтаря. Голова Держгірпромнагляду С. Сторчак поінформував про стан виробничого травматизму в країні, про вжиті заходи, які дають змогу зробити працю наших співвітчизників більш безпечною. Начальник теруправління М. Малєєв доповів про стан справ в області, про шляхи підвищення ефективності державного нагляду.
С. Сторчак і М. Малєєв привітали колег з Днем незалежності України та Днем шахтаря і вручили нагороди працівникам, які забезпечили безпечні умови праці на виробництві.
Того ж дня С. Сторчак відвідав ДП «Петровський завод вугільного машинобудування». Разом із заступником Голови Держгірпромнагляду О. Румежаком, начальником теруправління М. Малєєвим і його першим заступником К. Дорофєєвим, начальником Донецького експертно-технічного центру В. Бойченком, начальником гірничого округу Ю. Скрипником та іншими відповідальними працівниками він ознайомився з процесом виготовлення апаратури розробленої тут уніфікованої телекомунікаційної автоматизованої системи диспетчерського контролю та управління гірничими машинами і технологічними комплексами (УТАС). Сьогодні вона впроваджена на 14 шахтах і одержала позитивні відгуки виробничників.
На закінчення відбувся обмін думками з директором заводу В. Брюмом, головним конструктором системи Є. Жмакіним та іншими творцями системи про шляхи підвищення її ефективності й надійності.
23 серпня Голова Держгірпромнагляду провів у МакНДІ, де ознайомився з розробленим тут на замовлення Комітету комплексом КАГІ, що дає змогу контролювати аерогазову обстановку у шахті, та вже впровадженим на багатьох вуглевидобувних підприємствах галузі, взяв активну участь в обговоренні можливостей комплексу з його творцем, завідувачем відділу автоматизованих засобів колективного захисту Ю. Івановим і директором МакНДІ О. Брюхановим.
На закінчення С. Сторчак відвідав шахту «Щоглівська-Глибока» ДВАТ шахтоуправління «Донбас», де ознайомився з дією впроваджених тут засобів автоматизованого контролю аерогазової обстановки й технологічних процесів.
Прийнято рішення створити тристоронню робочу групу з провідних спеціалістів Держгірпромнагляду, МакНДІ та Петровського заводу вугільного машинобудування, яка об’єднаними зусиллями в максимально можливий термін доопрацює систему УТАС для повного забезпечення нею підприємств галузі та запобігання вибухам метану на шахтах.
За даними теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області, під час святкування Дня незалежності України та Дня шахтаря аварій і групових нещасних випадків на шахтах області не сталося.

Геннадій ЩУРОВ,
наш власкор

На знімках:
Голова Держгірпромнагляду
С. Сторчак і народний депутат України Ю. Звягільський у президії виїзної колегії Мінвуглепрому в Донецьку;
на ДП «Петровський завод
вугільного машинобудування».

Фото автора



До списку