Статьи

Image00014.jpgЗгідно з Положенням про експертно-технічні центри та статутом підприємства основне призначення ЕТЦ полягає у проведенні робіт та наданні підприємствам послуг з промислової безпеки і охорони праці. Крім того, вони забезпечують технічну підтримку державного нагляду в його діяльності у сфері виробництва і праці, інспектування необхідних контрольних випробувань та огляду устаткування і матеріалів, дослідження шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища. Мета діяльності — звільнити державного інспектора від технічних функцій, дати йому змогу більше уваги приділяти нагляду за додержанням вимог нормативно-правових актів з охорони праці на підприємствах.

У 2006 р. ДП «Закарпатський експертно-технічний центр» надало послуги на замовлення підприємств і організацій різних форм власності на суму 1296 тис. грн., або на 245,4 тис. грн. більше, ніж у попередньому році. В ЕТЦ працюють 23 кваліфіковані технічні експерти. Всі вони мають відповідну професійну підготовку, пройшли атестацію в Головному навчально-методичному центрі Держгірпромнагляду. Ефективна праця експертів досягається за рахунок застосування необхідної нормативно-технічної документації, використання обладнання та вимірювальних приладів, акредитованих випробувально-діагностичної та електровимірювальної лабораторій. Експерти отримали ліцензії та дозволи на основні види діяльності. Таким чином на високому технічному рівні здійснюється технічна експертиза, діагностика устаткування, проводиться навчання та перевірка знань з питань охорони праці посадових осіб.
Технічні можливості ЕТЦ дають змогу визначати технічний стан, умови і строки безпечної експлуатації устаткування з урахуванням режиму роботи, надавати гарантії, що при оптимальних умовах експлуатації атестоване устаткування зможе безпечно працювати протягом вказаного у висновку терміну. Крім того, визначається потреба у проведенні ремонту, модернізації, реконструкції устаткування та оснастки або необхідність у виведенні їх з експлуатації.
Проведення технічної експертизи робочих проектів виробничих об’єктів, нових технологій, засобів індивідуального та колективного захисту працюючих на відповідність нормативним актам з охорони праці є запорукою недопущення до будівництва об’єктів, які не відповідають чинному законодавству про охорону праці. З початку функціонування ЕТЦ проведено експертизу 2026 проектів будівництва на відповідність вимогам нормативно-правових актів з промислової безпеки. За цією цифрою, безперечно, стоять відвернуті ризики, недопущення будівництва та експлуатації об’єктів і устаткування, що могли бути потенційними джерелами аварій і травмування.
В області є чимало підприємств, де експлуатуються зношені основні фонди, а для придбання сучасних техніки і технологій потрібні значні кошти, що не під силу багатьом з них. Видача дозволів на продовження роботи такого обладнання, засвідчення його безаварійної і безпечної експлуатації також покладені на ЕТЦ.
На виконання постанови Кабінету Міністрів від 26.05.2004 р. № 687 «Про затвердження Порядку проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» наказом по Держгірпромнагляду від 18.12.2006 р. № 13 Закарпатському ЕТЦ надані повноваження здійснювати первинний технічний огляд устаткування підвищеної небезпеки перед введенням його в експлуатацію, позачергові технічні огляди устаткування із закінченим граничним строком експлуатації, налагодити облік даних про технічний стан устаткування. У 2006 р. проведено огляд, випробування та експертне обстеження (технічне діагностування) 133 одиниць вантажопідйомних споруд та посудин, що працюють під тиском. 20 з них отримали негативні висновки, в тому числі 4 парових і водогрійних котли, 3 вантажопідіймальних крани, 10 пасажирських і вантажних ліфтів, 2 ресивери й один автопідйомник. Експлуатація такого устаткування, машин і механізмів була заборонена державними інспекторами теруправління Держгірпромнагляду по Закарпатській області.
Експерти котлонагляду провели технічний огляд 365 одиниць парових і водогрійних котлів, посудин, що працюють під тиском. За результатами оглядів та технічного діагностування ЕТЦ були дані рекомендації щодо приведення їх до безпечного стану або необхідності виведення з експлуатації.
Відповідно до вимог Закону «Про об’єкти підвищеної небезпеки» та на виконання постанови Кабінету Міністрів від 11 липня 2002 р. № 956 «Про ідентифікацію та декларування безпеки об’єктів підвищеної небезпеки» Закарпатський ЕТЦ проводить ідентифікацію об’єктів підвищеної небезпеки, експертизу планів локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій (ПЛАС) та декларацій безпеки об’єктів підвищеної небезпеки. Зокрема, у 2006 р. ідентифіковано 4 об’єкти підвищеної небезпеки, проведено 59 експертиз аналітичних розділів ПЛАСів, а також 48 декларацій об’єктів підвищеної небезпеки. Власникам потенційно небезпечних об’єктів надавалися консультації та інформація стосовно вимог законодавства під час експлуатації таких об’єктів.
Експертно-технічний центр здійснює техогляд великотоннажних автомобілів, технологічних транспортних засобів, які заборонено експлуатувати у вулично-дорожній мережі загального користування. Таким чином проведено техогляд 212 одиниць транспортних засобів. Особлива увага приділяється трелювальним тракторам, які працюють на крутих гірських схилах.Image00013.jpg
У 2006 р. технічними експертами обстежено 208 суб’єктів господарської діяльності, які прагнули розпочати або продовжити виконання робіт чи експлуатацію об’єктів, машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Як правило, під час проведення експертизи виявляється ряд суттєвих недоліків: в оформленні документації, проведенні навчання і перевірки знань з питань охорони праці працівників, у питаннях контролю за технічним станом засобів виробництва. Власникам підприємств доводилося усувати виявлені в процесі експертизи порушення. Лише після цього видавався позитивний висновок експертизи.
Важливою ділянкою роботи ЕТЦ є проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб і фахівців підприємств та організацій. У 2006 р. проведено навчання 1989 осіб, з них 88 — за кошти Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.
Закарпаття знане своїм великим розмаїттям родовищ мінеральних вод. В останні десятиріччя все інтенсивніше набирає розмаху їх експлуатація. Тому виникла потреба налагодити чіткий контроль за дебітом родовищ, щоб не допускати втрати води. Цим зумовлене створення на базі ДП «Закарпатський ЕТЦ» єдиної поки що в системі Держгірпромнагляду лабораторії гідрорежимних спостережень. Аналогічна діє у ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», в якій проводяться лабораторні дослідження родовищ мінеральної води, що застосовується у лікуванні та оздоровленні в установах санаторно-курортної мережі Федерації профспілок України. Спостереження полягає у проведенні двох видів контролю — вихідного (безпосередньо на самій свердловині) і на лінії розливу. Постійний контроль за станом мінералізації води та обсягами її розливу унеможливлюватиме виснаження родовищ і погіршення якості води. Та й самі заводи з розливу води повинні бути зацікавлені у належній якості своєї продукції, від чого залежатиме попит на неї, а отже, успіхи на ринку збуту. Такий контроль є одним із напрямів науково-технічної підтримки нагляду за експлуатацією родовищ. У майбутньому таким контролем намічається охопити всі підприємства регіону з розливу мінеральних вод, які експлуатують свердловини. Створення такої лабораторії стало можливим після переміщення Закарпатського ЕТЦ у нове приміщення. У стадії завершення випробування вимірювального та лабораторного устаткування на Плосківському заводі мінеральних вод. Лабораторія хімічного налізу мінеральних вод ДП «Закарпатський ЕТЦ», отримавши всі дозвільні документи, розпочала свою важливу діяльність.
Одним з проблемних для Закарпаття питань є проведення опосвідчення балонів для зріджених газів, установлених на автомобільному транспорті. Адже під час регулярних технічних оглядів у ДАІ на стан посудин, що працюють під тиском, якими є газові балони, котрі повинні у встановлений термін проходити технічне опосвідчення, увага не звертається. Це пояснюється тим, що в ДАІ немає відповідних фахівців, як і належного обладнання. А це слід робити задля безпеки водіїв і пасажирів, якщо це пасажирський транспорт (маршрутні таксі, автобуси тощо). Натомість з таким завданням спроможні впоратися спеціалісти ЕТЦ, на озброєнні яких є відповідне сертифіковане обладнання. На жаль, поки що співпраця органів ДАІ з ЕТЦ (принаймні в Ужгороді) в цьому напрямі відсутня.
Які нові пріоритетні напрями роботи ДП «Закарпатський експертно-технічний центр» на 2007 р.? Крім традиційних, увага приділятиметься насамперед впровадженню системи зовнішнього аудиту безпеки виробництва, наданню методичної допомоги суб’єктам господарювання під час декларування безпеки виробництва, що передбачається вимогами щодо лібералізації системи видачі дозволів, і, як уже зазначалося вище, проведенню гідрорежимних спостережень родовищ мінеральних вод.

В. ЧИКИРИНДА, начальник ДП «Закарпатський експертно-технічний центр»

На знімках:
начальник ДП «Закарпатський
експертно-технічний центр»
В. Чикиринда;
лаборант лабораторії хімічного
аналізу мінеральних вод Л. Діус.


До списку