Статьи

У журналі № 1 за 2007 р. у статті Ю. Сидоренка «Заручники... Закону» йшлося про те, що деякі вимоги Правил безпеки у вугільних шахтах не відповідають реаліям життя і, з огляду на існуючий стан економіки в Україні, сьогодні виконуватися не можуть.

Заступник Голови Держгірпромнагляду О. Румежак повідомив редакцію, що у разі неможливості повного усунення небезпечних і шкідливих факторів виробництва Законом «Про охорону праці» (ст. 29) передбачено тимчасове припинення чинності нормативно-правових актів з охорони праці. Роботодавець може звернутися до Держгірпромнагляду з клопотанням про встановлення необхідного строку для виконання заходів щодо приведення умов праці на конкретному виробництві чи робочому місці до нормативних вимог.
Листами від 14.02.2007 р. № 01/04-05-4/947 та від 26.02.2007 р. № 01/04-05-4/1172 Держгірпромнагляд встановив порядок видачі дозволів підприємствам вугільної галузі на довгодіючі відступи від правил і норм охорони праці.
Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2006 р. № 374 затверджено Програму підвищення безпеки праці на вуглевидобувних і шахтобудівних підприємствах, якою передбачено введення у дію Правил безпеки у вугільних шахтах з урахуванням вимог європейських норм до кінця 2007 р.
Директор МакНДІ А. Брюханов повідомив, що під час доопрацювання зазначених Правил у 2007 р. за участі Ю. Сидоренка передбачається розглянути в МакНДІ питання про вилучення з нового нормативного акта вимог, які щорічно переходять у категорію довгодіючих відступів від правил і норм з охорони праці.


У журналі № 1 за 2007 р. у статті М. Головенка та В. Кобця «Безлад за зеленим фасадом» йшлося про незадовільний стан умов праці в СКП «Харківзеленбуд».

Директор СКП «Харківзеленбуд» М. Блуд повідомив, що згідно з актом комплексної перевірки від 23.10.2006 р. адміністрацією СКП розроблено план заходів щодо усунення порушень, виявлених комплексною перевіркою. Порушення усуваються у встановлені терміни з урахуванням фінансових можливостей підприємства. Зокрема, розроблено нові посадові інструкції посадових осіб, інструкції з охорони праці, враховано недоліки щодо проведення інструктажів з охорони праці та безпеки дорожнього руху. Наказами по підприємству призначені особи, відповідальні за оформлення нарядів-допусків на роботи підвищеної небезпеки, за технічний стан і безпечну експлуатацію котлів, вантажопідіймальних кранів, підйомників, автотранспорту, електрогосподарства, будівель і споруд, за забезпечення пожежної безпеки.
Вирішується питання щодо проведення паспортизації будівель і споруд підприємства. Одержано технічні паспорти на водогрійні котли, встановлені в котельні, що обслуговує дільницю з вирощування квіткової продукції. Котельню забезпечено первинними засобами пожежогасіння, на дільницях організовано випробування такелажних пристроїв.


До списку