Статьи

Image00112.jpgНа ДП «Запорізький річковий порт» сталося нещастя. Проведене під головуванням державного інспектора Держгірпромнагляду розслідування встановило, що до трагедії призвів сумнозвісний людський фактор: недосконалість розроблених фахівцями порту технологій, незадовільна виробнича та трудова дисципліна.

Того липневого дня ДП «Запорізький річковий порт» працювало у звичайному режимі, хіба що спека була надзвичайною. Частина докерів-механізаторів бригади зранку виконувала завдання з вивантаження металопрокату на склад одного з причалів. Ближче до полудня надійшло ще одне завдання, для виконання якого довелось завантажувати піддони у піввагон. Один із докерів завантажив перший піддон у дальню від кранівника частину піввагона, відчепив строп і спрямував кранівника за наступним вантажем. Для цього крану треба було розвернутись на 180°. Коли кран повернувся з новим піддоном, кранівник вирівняв вантаж над піввагоном, дав звуковий сигнал і, не дочекавшись команди стропальника, якого не було видно, почав опускати вантаж. При цьому піддон кілька разів ударився об стінки піввагона. А стропальник так ніде і не з’явився. Опущений вантаж залишався на натягнутих стропах. Зі складу підійшов інший стропальник, відгукнувшись на сигнал кранівника, піднявся відчепити строп і побачив притиснутого піддоном до піввагона товариша. Він дав команду підняти вантаж і покликав членів бригади. Одразу викликали «швидку», а за 15 хв лікар констатував смерть потерпілого.
Кранівник В. Бірін під час опитування інспектором пояснював свою «самодіяльність» тим, що стропальники завжди під час завантаження виходили із піввагонів. Те, що стропальник не відгукнувся на сигнал і стук піддона об стінки, кранівник сприйняв як його відсутність. А укладку вантажів він робив, опираючись лише на власний досвід, оскільки ні усний інструктаж змінного помічника начальника району, ні технологічна карта не передбачали порядку завантаження піддонів.
Комісія зі спеціального розслідування цього нещасного випадку з’ясувала таке. Головний технолог підприємства В. Бондар під час розробки технологічної карти не передбачив вимог щодо недопущення працівників у піввагони під час вантажних робіт. Інженер-технолог М. Калінін не провів аналіз існуючих технологічних карт з метою застосування навісних майданчиків для безпечного та зручного доступу і виходу стропальників із піввагонів. За допущення порушень вимог нормативних актів з охорони праці, які призвели до нещасного випадку, притягнено до адміністративної відповідальності ще й змінного помічника начальника району М. Караваєва, заступника начальника першого вантажного району з експлуатації С. Агафонова, начальника першого вантажного району А. Лукашевича. Накладено штраф і на кранівника. Його рекомендовано відсторонити від роботи на кранах до проходження навчання та позапланової перевірки знань.
Потрапив до числа порушників і сам загиблий, який на порушення вимог відповідної інструкції перебував під вантажем, а ще у його крові було виявлено алкоголь у кількості 2,3‰.
У матеріалах розслідування зазначено, що подібних нещасних випадків за час роботи порту не було. Адміністрація ДП «Запорізький річковий порт» мала всі можливості не допустити цієї трагедії. На жаль, вона свого часу не вжила необхідних заходів. Потрібно було провести аналіз технологічних процесів перевантаження тарних вантажів, забезпечити коригування технологічних карт, розробку документації та виготовлення навісних майданчиків для безпечного виконання робіт. А ще навести порядок з трудовою дисципліною в колективах докерів.

К. МОРОЗ, керівник прес-служби Держгірпромнагляду по Запорізькій області

Фото автора



До списку