Статьи

Впродовж 2006 р. комісія, очолювана начальником Рівненської гірничотехнічної інспекції О. Козоровським, перевірила 52% підприємств області, на яких експлуатуються аміачно-холодильні установки або у значній кількості використовується аміак.

Під час перевірок виявлено 271 порушення нормативно-правових актів з охорони праці. На всіх підприємствах, за винятком ВАТ «Рівнехолод», не проведено декларування безпеки об’єктів підвищеної небезпеки. На більшості підприємств порушуються правила безпеки під час виконання газонебезпечних робіт, не проводиться вчасно повірка контрольно-вимірювальних приладів і систем автоматики, перевірка справності запобіжних клапанів, встановлених на посудинах з рідким аміаком, випробування в установлені терміни аміачних трубопроводів. Допускається експлуатація протигазів з простроченим терміном використання фільтруючих коробок. Несвоєчасно виконуються роботи щодо усунення пропусків аміаку. Не встановлені термометри для контролю температури на лініях нагнітання компресорних установок тощо.
У результаті перевірок було заборонено експлуатацію 16 об’єктів і робіт. До адміністративної відповідальності притягнуто 14 посадових осіб, у тому числі 9 перших керівників підприємств.
Керівників підприємств було зобов’язано привести установки у відповідність до вимог правил безпеки або впровадити новітні види безпечного холодильного устаткування та установок для виробництва холоду.

С. САБАНЮК (прес-служба теруправління Держгірпромнагляду по Рівненській області)



До списку