Статьи

Image00006.jpgImage00005.jpgДля генерального директора черкаського ВАТ «Азот» забезпечення належних умов праці та безпеки виробництва є одним із пріоритетних напрямів життєдіяльності хімічного гіганта. На виконання вимог Закону «Про охорону праці» і, зокрема, ст. 15, де йдеться про те, що «служба охорони праці підпорядковується безпосередньо роботодавцю», в штатний розпис підприємства введено нову посаду заступника генерального директора з охорони праці. Потім були інші кроки, які наповнили задум новими ідеями.
Про позицію керівника одного з найбільших підприємств хімічної галузі у вирішенні завдань охорони праці розповідає генеральний директор підприємства В. БЄЛИЙ.

Уявімо людину, котра несподівано потрапила у простір між двома поїздами, які на зустрічних напрямках рухаються з величезною швидкістю. Подібна ситуація і на хімічному підприємстві, де небезпечні не лише компоненти вхідних технологічних потоків (я маю на увазі бензол, кислоти, природний газ), але й вихідна продукція — рідкий аміак, та ж селітра... Тому робота на хімічному гіганті можлива лише за умови найсуворішого дотримання норм охорони праці кожним, хто тут трудиться. З тієї хвилини, коли працівник заходить на територію, і до моменту виходу за прохідну підприємства після роботи. Тому я, як генеральний директор і роботодавець, приділяю чи не першочергову увагу питанням охорони праці. І поклав цьому початок зі зміни структури управління цим процесом.
Отже, в штатному розписі нашого підприємства з’явилася посада заступника генерального директора з охорони праці. Йому підпорядкували службу охорони праці, відділ технічного нагляду і газорятувальний загін. Згодом підприємство взяло на утримання ще й пожежний загін МНС, методичне керівництво яким здійснює також заступник генерального директора з охорони праці. Тому всі люди, які діють під началом мого заступника, цілеспрямовано займаються питаннями охорони праці на виробництві, працюють за спільним планом роботи, проводять комплексні перевірки під керівництвом перших осіб підприємства, виконують інші види робіт.
Звичайно, провідним підрозділом у вирішенні цих питань залишається служба охорони праці. У її складі 10 осіб, з них 4 мають робоче місце безпосередньо на виробництві. В автотранспортному цеху інженер з охорони праці має повноваження організовувати та контролювати ще й безпеку руху під час експлуатації транспортних засобів.
Служба охорони праці за участі державних інспекторів Держгірпромнагляду організовує навчання і перевірку знань з питань охорони праці персоналу. Ми створили сучасні комп’ютеризовані класи, забезпечили їх відповідними програмами. На охорону праці грошей не шкодуємо.
Найскладніше було відлагодити систему, створити кілька рівнів контролю, щоб інженери з охорони праці, пожежники, спеціалісти відділу охорони навколишнього середовища, представники МНС не дублювали один одного. У цій системі визначальним залишається документальне свідчення у вигляді припису. Ця інформація оприлюднюється на щоденній селекторній нараді технічної служби на рівні керівників структурних підрозділів. А один раз на тиждень — на великій оперативній нараді за участі генерального директора, де про стан охорони праці обов’язково доповідає його заступник з охорони праці. За будь-яких обставин це правило не змінюємо. Можливо, доводиться повторюватися, але я не вважаю за зайве на нараді нагадати, що з охорони праці повинна починатися щоденна робота кожного начальника цеху: з того, у якому стані людина прийшла на роботу, як одягнена, як забезпечена засобами індивідуального захисту. Я на таке ставлення до справи налаштовую всіх керівників підрозділів. Я так їх навчаю. І, відповідно, дуже жорстко питаю з них.
Питання, що обговорюються на щотижневій оперативній нараді у генерального директора, трансформуються у взаємодії всіх зацікавлених служб. Підбиваються проміжні, щомісячні підсумки роботи з охорони праці. А щоквартально з цього приводу проводимо наради, де готуються протоколи з серйозними дорученнями. І протягом останніх 5 років не було жодної такої наради, у якій би не брав участі генеральний директор. За підсумками нарад обов’язково готуємо наказ по підприємству.
Наша система управління охороною праці бере початок ще з відомої багатьом Саратовської системи безпеки праці. Але в своїй основі має міжгалузеву СУОП. Звідси — три ступені контролю за станом охорони праці і заохочення за кращі показники. Преміюються раз на три місяці колективи кращих цехів. Оголошуються два перших місця, два других, два третіх. Заохочення визначається Положенням про огляд-конкурс на кращу організацію роботи з охорони праці та пожежної безпеки в цехах ВАТ «Азот». Цей документ затверджено генеральним директором. Умовами огляду-конкурсу передбачено преміювання за 1 місце в межах 30 грн. на одну особу; за 2 місце — 25 грн.; за 3 — 20 грн. Кошти на заохочення виробничників маємо з прибутку від реалізації продукції.
Підтримувати високий рівень охорони праці дає змогу не тільки система відповідних заходів. Поступальний, динамічний розвиток підприємства, забезпечення високих технологічних параметрів виробництва та умов праці забезпечили інноваційні вкладення, які становили у 2003 р. 60 млн. грн., а 2006 року досягли майже 200 млн. грн.
Я не стану перераховувати впроваджені заходи. У цьому зв’язку кілька слів хочу сказати про те, що відбувалося в самому колективі в процесі оновлення виробництва. Несподівано довелося спостерігати за формуванням дивного стану — певного заспокоєння від досягнутого. Мова про те, що років три тому ми розпочали роботу щодо впровадження міжнародного стандарту якості продукції ISO 9001. На перший погляд, ми могли прожити (і непогано) без цього. Адже продукція ВАТ «Азот» користується великим попитом, і 5 тис. працівників підприємства мають не лише непогану зарплату (в середньому 1733 грн.), а й гарантії щодо пристойного відпочинку, оздоровлення. На цьому фоні багато керівників виробничих підрозділів не змогли збагнути, що стандарти — це вимога не лише споживачів, а й життя. І якщо ми хочемо стабільно залишатися «на плаву», то не повинні відставати від вимог часу.
Початок роботи щодо впровадження стандарту ISO 9001 показав, що нам необхідно здолати скелю, яка мусила перевернути всю попередню схему підходів. Це абсолютно інша відповідальність. У новій схемі все чітко сформульовано, все чітко відбудовано. Коли входиш у цю схему — отримуєш колосальний ефект. Але сама робота постійно коригується, перебуває у постійному, безперервному розвитку. Впровадження системи міжнародних стандартів управління якістю продукції вимагало зміни психології керівників усіх рівнів. До цього ми думали, що у нас є все. Але коли почали переопрацьовувати 27 тис. інструкцій та інших документів, то були просто вражені, настільки глибоко і серйозно це вписується в наше щоденне життя і роботу.
З одного боку, нам треба було вчитися мислити і працювати по-новому. З іншого — люди не хотіли зайвих клопотів, і, скажу відверто, не сприяли цьому процесу. Тому доводилося проявляти волю і твердість позиції першого керівника. І вимагати конкретно: «Друзі, якщо ви не у цій системі,— то не з нами взагалі. Ви не можете працювати на підприємстві». Тому таке «підштовхування», жорсткі умови дали необхідний результат. І сьогодні всі розуміють, що це добре.
Звичайно, було б неправильно зупинитися на досягнутому. І ми пішли далі. У 2005 р. розпочали роботу щодо впровадження інтегрованої системи менеджменту довкілля (ISO 14001) та управління промисловою безпекою та гігієною праці (OHSAS 18001). Ці системи привчають керівників до певного порядку, все документується, все прописується, навіть на найменшу операцію. Складаються протоколи і програми.
Однак нове впроваджується не заради формальних видозмін. Сьогодні на підприємстві протягом року маємо 3—4 нещасних випадки, фіксуємо 1—2 випадки профзахворювань. Останнє «доганяє» нас з минулого. Нова система управління промисловою безпекою та охороною праці створює всі передумови для подолання цього явища. З іншого боку, серйозну профілактичну роботу провадить наша медична частина. До 2005 р. вона була на балансі міського відділу охорони здоров’я, але утримувалася за рахунок ВАТ «Азот». Потім наше підприємство взяло медичну частину на свій баланс. Ми придбали сучасне обладнання — новий кардіограф, реаніматограф. Медчастина укомплектована всіма профільними спеціалістами. Крім цехових терапевтів, є окуліст, невропатолог, хірург, ЛОР-лікар, стоматолог. Наш профілакторій приймає протягом року майже 600 виробничників.
Високі вимоги стандартів міжнародної системи промислової безпеки — надійний шлях визначення таких місць, де можливі ризики і небезпеки, вони дають змогу провести оцінку ризиків і управління ними, відкривають величезні можливості для надійного управління цим складним процесом, стають потужною основою для реалізації державної політики в галузі охорони праці.
У грудні 2006 р. роботи щодо впровадження міжнародних стандартів OHSAS 18001 та ISO 14001 були завершені, що підтверджено внутрішніми та сертифікаційним аудитами.
27 червня 2005 р. підприємство одержало сертифікат відповідності ISO 9001. У І кварталі 2007 р. нам вручили сертифікати відповідності OHSAS 18001 та ISO 14001.
Впровадження стандартів здійснювалось всіма підрозділами товариства під методичним керівництвом відділів охорони праці (начальник відділу Н. Дишлева), охорони навколишнього середовища (начальник відділу З. Хорольська), відділу якості та внутрішнього аудиту (в. о. начальника відділу Ю. Здоровець). Очолювали цю роботу заступник генерального директора з охорони праці Л. Зінченко та уповноважений керівництва товариства з якості О. Міхеєв.
На цьому підприємство не зупиняється: планується впровадження інших міжнародних стандартів, щоб іти в ногу з часом.



До списку