Статьи

200801-40.jpgНещодавно в Тернополі відбулося засідання Прес-клубу реформ, на якому було обговорено питання «Газове господарство Тернопільщини: проблеми, безпека, робота в осінньо-зимовий період». У його роботі взяли участь начальник теруправління Держгірпромнагляду по Тернопільській області П. Хрущ, начальник державної інспекції промислової безпеки та охорони праці на виробництвах і об’єктах підвищеної небезпеки теруправління В. Паславський, перший заступник голови правління ВАТ «Тернопільгаз» В. Ємяшев, головний інженер ВАТ «Тернопільміськгаз» В. Даткун, а також 20 журналістів електронних і друкованих засобів масової інформації регіону.

З далекого дитинства пам’ятаємо оте гордовито-хвастливе: «А у нас в квартирі газ...» Так, тоді для багатьох недосяжним був газ в оселі, адже у повоєнному житті після страшної розрухи, матеріальних нестатків повільніше, ніж хотілося, заліковувалися рани, пробивалися паростки добробуту, кращого життя.
У Тернополі, який практично повністю був зруйнований під час війни, газифікацію почали у 1948 р. Тепер в області газифіковано 799 населених пунктів, експлуатується 10,7 тис. км газорозподільних газопроводів, побутовим газом користуються жителі 182 216 квартир.
Експлуатацію систем газопостачання у Тернопільській області здійснюють три організації: ВАТ «Тeрнопільгаз» і «Тернопільміскгаз», а також Кременецьке відділення з постачання та реалізації газу управління газових магістралей «Львівтрансгаз». На їх технічному обслуговуванні 354 газорегуляторних пунктів (ГРП), 1578 шафових газорегуляторних пунктів (ШГРП).
Ось така статистика. Можливо, нецікава для пересічного читача, але важлива для тих, хто обслуговує і перевіряє ці об’єкти підвищеної небезпеки. І життєво важлива для тих, хто користується газом на виробництві та в побуті.
Звичайно, блакитне паливо — благо цивілізації. Але це благо можна порівняти з духмяною, запашною трояндою, яка не лише милує око своєю неповторною красою і ніжним незрівнянним ароматом, а й має болючі колючки. «Колючки газової цивілізації» — в тій небезпеці, якою може обернутися необережне або недбале користування вибухонебезпечною сумішшю. Адже вибухи зрідженого газу зі смертельними випадками в Луганську, Одесі, Ялті, Івано-Франківську, резонансна трагедія в Дніпропетровську спонукають серйозно замислитись усіх тих, хто нехтує правилами безпеки під час користування газом.
Впродовж останніх років у Тернопільській області не було нещасних випадків на підприємствах газової галузі.
Два «свіжих» випадки вибуху побутового газу трапилися в області 28 жовтня 2007 р. У Старому Вишнівці Збаразького району внаслідок порушення правил експлуатації газових приладів стався вибух в оселі 72-річного місцевого жителя. Власника садиби з опіками тіла І—ІІ ступенів доставлено до лікарні. А через три години цього самого дня ще один вибух побутового газу стався у квартирі в м. Копичинці Гусятинського району. Внаслідок вибуху отримала травми власниця квартири.
Трагедія, що сталася в Дніпропетровську, змусила більш серйозно і відповідально здійснювати перевірки газових підприємств. Оскільки була відома попередня причина вибуху побутового газу в Дніпропетровську, то держінспектори особливу увагу приділяють перевірці стану газорегуляторних пунктів. На жаль, інспектори не можуть охопити перевірками всі об’єкти газового господарства, тож контроль за їх безпечною експлуатацією мають здійснювати їхні власники. В цілому система газопостачання області — у належному технічному стані, проте окремі порушення все ж мають місце.
Про найбільш суттєві з них і вів мову начальник державної інспекції В. Паславський. Уже перевірено 90 ГРП і ШГРП, при цьому виявлено 141 порушення нормативно-правових актів з охорони праці. До адміністративної відповідальності притягнено 15 посадових осіб. Проведено також спільні перевірки за участі помічників прокурорів Бережанського, Збаразького, Теребовлянського, Підволочиського районів.
Проаналізувавши найбільш суттєві порушення, В. Паславський зупинився на питанні укомплектованості слюсарями районних управлінь експлуатації газових господарств області. У багатьох з них стан речей у цій дуже важливій справі викликає серйозне занепокоєння. Приміром, у Заліщицькому управлінні експлуатації газового господарства за норми 40 штатних одиниць є лише 5 слюсарів, у Підгаєцькому за норми 22 — 8, у Кременецькому замість 14 працюють 5 слюсарів. У чому ж причина? А вона дуже проста і банальна. Не вистачає коштів. За словами першого заступника голови правління ВАТ «Тернопільгаз» В. Ємяшева, середня заробітна плата слюсаря становить 600 грн. Тож не дивно, що при стрімкій дорожнечі життя така платня не задовольняє спеціалістів, і за 9 місяців 2007 р. вже звільнився 201 слюсар. З цієї причини звільняються з роботи не лише слюсарі, а й висококваліфіковані інженери. А було ж затрачено немалі кошти і зусилля на їхню підготовку, навчання. На думку В. Ємяшева, потрібно переглянути тарифи оплати за газ у бік їх зростання, щоб поліпшити фінансовий стан і рентабельність газової галузі. Хоча населення області з початку 2007 р. заборгувало за газ 13 млн. грн.
Головний інженер ВАТ «Тернопільміськгаз» В. Даткун також пов’язує одну з головних проблем з відсутністю коштів. Йдеться про те, що обласний центр має лише один магістральний газопровід, який обслуговує Тернопіль і ще 20 населених пунктів. Тож якщо станеться аварія, місто може тимчасово залишитись без газу. Вже підготовлено відповідний проект, кошторисну документацію на спорудження другого магістрального газопроводу. Справа лише за грошима, яких потрібно більше 30 млн. грн. А місто, звичайно, таких коштів не має, тому цю проблему потрібно вирішувати на державному рівні.
В. Даткун розповів журналістам про те, що ВАТ «Тернопільміськгаз», встановлюючи індивідуальне опалення мешканцям обласного центру, взяло на себе зобов’язання не лише щодо забезпечення високоякісного монтажу обладнання, а й гарантувати замовникам цілодобові послуги аварійно-диспетчерської служби. Товариство пропонує гарантію на три роки, крім того, передбачено безоплатний ремонт обладнання, що вийшло з ладу, його щорічний профілактичний огляд і 10 років сервісного обслуговування. Перевага приладів, які пропонує ВАТ «Тернопільміськгаз», — це пристосованість устаткування до умов експлуатації, зокрема до перепадів тиску газу. Устаткування одного з київських підприємств, з яким укладнено договір, має необхідні сертифікати відповідності, на всі котли є позитивний висновок санітарно-епідеміологічної служби.
Спеціалісти ВАТ «Тернопільміськгаз» обстежили газопроводи, які експлуатувалися 50 років, і з’ясувалося, що вони у кращому стані, ніж прокладені 25 років тому. У газових трубах немає корозії, такі газопроводи можна експлуатувати ще не один десяток років. Звичайно, проводячи відповідні технічні обстеження у визначені терміни.
А там, де необхідно замінювати газові труби, за словами В. Ємяшева, використовують поліетиленові труби. Впродовж останніх 5 років в області укладено й експлуатується 6 тис. км поліетиленових труб, гарантія надійності яких — 50 років.
На прес-конференції було порушено чимало питань, пов’язаних з безпекою газового господарства Тернопільщини. Зокрема, щодо важливості перевірок інтенсивності запаху природного газу, що подається в газову мережу населених пунктів, профілактичного обстеження газорегуляторних пунктів, своєчасної оплати і погашення боргів споживачами газу — і населенням, і виробничими підприємствами, безпечної, надійної роботи систем газопостачання в осінньо-зимовий період 2007—2008 рр.

В. КЛИМЕНКО, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Тернопільській області

На знімку:
засідання прес-клубу.


Фото автора



До списку