Статьи
Image00095.jpgВеселинівський район Миколаївської області — це регіон, де проживає більшість сільського населення, а це значить, що господарський двір без корови може бути тільки винятком. Годувальниці, як називають їх селяни, не тільки годують, а ще й, особливо в зимовий період, є головним джерелом прибутку. Господарі, які мають у своєму господарстві дві-три, а іноді й до десяти корів, мають стабільний заробіток, який дає можливість забезпечити необхідний рівень прожиття на селі.
Для того, щоб забезпечити приймання та переробку молока, здійснювати своєчасні розрахунки з населенням, у смт Веселиновому вже 35 років безперебійно працює і розвивається підприємство з виробництва сухого знежиреного молока.

Відкрите акціонерне товариство «Веселинівський завод сухого знежиреного молока» — це потужне підприємство, яке сьогодні реалізує свою продукцію не тільки в Україні, а й за її межами. Сухе знежирене молоко купують Китай, Японія, Нідерланди, Данія, Польща, Алжир, Єгипет та інші країни. До 1991 р. це було державне підприємство, яке працювало лише на держзамовлення, потім воно було реорганізоване і з 1996 р. стало відкритим акціонерним товариством.
Голова правління ВАТ В. Чухлєб очолює підприємство протягом останніх 17 років. Як розповів Володимир Семенович, «Веселинку» (під такою торговою маркою випускається продукція заводу) знає вся Україна. Щороку виготовляється більше тисячі тонн вершкового масла семи видів, близько 1,5 тис. т сухого молока. Для вироблення цієї продукції у населення заготовляється майже 20 тис. т молока щорічно.
На заводі працює 181 особа, понад 100 заготівельників молока у п’яти районах Миколаївської та Березівському районі Одеської областей. Широко розгалужена мережа заготівельних пунктів, оснащених сучасним холодильним устаткуванням та приладами визначення якості молока, дає змогу заготовляти до 100 т сировини на добу. Завдяки цьому якість молока, а відповідно й продукції переробки з кожним роком поліпшується. У 2004 р. підприємство стало фіналістом Всеукраїнського конкурсу якості продукції «100 кращих товарів України» в номінації «Продовольчі товари», а в 2005 р. — лауреатом конкурсу «Вища проба». Продукція заводу занесена в реєстр «Кращі товари України».
Більш як 20 молоковозів спеціалізованого автогосподарства забезпечують швидке і регулярне транспортування молока тільки завдяки суворому дотриманню правил охорони праці та дорожнього руху. Дирекція заводу дбає про проходження водіями щоденного медичного огляду, утримання техніки у справному стані.
Для забезпечення належних умов праці, поліпшення якості продукції потрібно постійно удосконалювати технологічний процес, проводити заміну застарілого обладнання та техніки. Але, як кажуть, від біди не зарікайся. У 2003 р. на підприємстві внаслідок розгерметизації аміачної компресорної установки, яка забезпечувала роботу холодильників, стався нещасний випадок, внаслідок чого загинула людина. Згідно з існуючим законодавством підприємством було виплачено всі передбачені законом виплати.
Після проведення комплексної перевірки теруправлінням Держнаглядохоронпраці по Миколаївській області було виявлено ряд порушень правил промислової безпеки та охорони праці. Керівництво підприємства з повною відповідальністю вжило всіх необхідних заходів щодо запобігання в подальшому нещасних випадків, а також покращання умов праці на підприємстві. Аміачну компресорну установку було замінено на нову, в якій холодоагентом використовується фреон. На це підприємство витратило близько півмільйона гривень. У 2005 р. за рахунок власних коштів ВАТ «Веселинівський завод СЗМ» прокладено 0,5 км газопроводу високого тиску та газифіковано котельню заводу, що дало можливість відійти від постійного вирішення проблем щодо забезпечення підприємства мазутом і значно зменшити викиди в атмосферу. Ці заходи забезпечили покращання умов праці, санітарно-екологічного стану на підприємстві та економію паливно-енергетичних ресурсів.
У 2006 р. на підприємстві здійснено капітальний ремонт виробничих і адміністративних приміщень. З метою забезпечення енергозбереження дерев’яні столярні вироби було замінено на сучасні металопластикові. На газифікацію та капітальний ремонт дирекція заводу не пошкодувала ще півмільйона гривень.
Усе виробниче обладнання монтується спеціалізованими підприємствами, що забезпечує дотримання вимог інструкцій і норм під час його експлуатації.
Щороку ВАТ «Веселинівський завод СЗМ» витрачає майже 30 тис. грн. на виконання заходів з охорони праці (придбання спецвзуття, спецодягу та інших ЗІЗ, медикаментів тощо).
На сьогодні у підприємства немає проблем з розрахунками по податках, зі сплати до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, по заробітній платі та за енергоносії. Як сказав на закінчення розмови директор, нічого б цього він не міг би зробити без допомоги і розуміння колективу. Протягом останніх років трудовий колектив достатньо оновився молодими спеціалістами. Перед правлінням підприємства поставлено завдання щодо покращання умов праці, забезпечення належної заробітної плати. Людина повинна приходити на роботу із впевненістю у завтрашньому дні, з настроєм, тоді і віддача від її праці буде вагомою.

С. КОЛЕСНИК, наш позаштатний кореспондент


До списку