Статьи

2008-003.jpg «Як уберегти будівельника?» — це запитання було головним на семінарі-практикумі, що відбувся в Києві у квітні 2008 р. у рамках Тижня охорони праці. Його організувало й провело теруправління Держгірпромнагляду по Київській області та м. Києву спільно з холдинговою компанією (ХК) «Київміськбуд».

Обсяги будівельних робіт, яких стає дедалі більше, поява великої кількості малих будівельних організацій, де не функціонує СУОП, а часто — відсутні навіть кваліфіковані робочі кадри та засоби виробництва для безпечного виконання робіт, стали основними причинами високого рівня смертельного травматизму в будівельній галузі. В Україні на будівництві в 2007 р. було допущено 155 нещасних випадків проти 152 у 2006 р. На Київщині у всіх галузях економіки на виробництві загинуло 153 особи, а в будівельній галузі — 43 (28% від загальної кількості загиблих). Причому в більшості випадків травмуючим фактором було падіння потерпілих з висоти.
Ця обставина і визначила тему семінару-практикуму: «Досвід ХК «Київміськбуд» щодо впровадження корпоративного стандарту і нових систем колективного захисту від падіння з висоти».
2008-004.jpgОрганізатори семінару постаралися. Було що розповісти й показати гостям (у роботі семінару взяли участь головні інженери будівельних організацій та підприємств м. Києва й області, а також представники ЗМІ). Семінар проводився на будівельному майданчику 6-го мікрорайону житлового масиву Осокорки, будівництво якого здійснюють організації, що входять до складу ХК «Київміськбуд». Теоретична частина семінару проходила в штабі управління будівництвом. В. о. президента холдингової компанії Д. Гуленко ознайомив присутніх із структурою й організацією виробництва в холдингу, з тим, як реалізується політика в галузі охорони праці, що проводить її керівництво. Головний інженер О. Галицький детально розповів про побудову та функціонування СУОП, про реформування служби охорони праці компанії і результати роботи зі створення здорових і безпечних умов праці в 40-тисячному колективі. Начальник теруправління Держгірпромнагляду по Київській області та м. Києву С. Дунас роз’яснив мету проведення Дня охорони праці, поінформував про заходи, що проводяться Держгірпромнаглядом у цьому зв’язку, детально проаналізував стан виробничого травматизму в будівельній галузі Київщини.
З доповіддю, яка визначала тему семінару-практикуму, виступив начальник Київської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в будівництві О. Назаренко. Він ще раз підкреслив, що останніми роками в будівельній галузі регіону різко зріс рівень смертельного травматизму. Причому багато будівельників гинуть під час спорудження монолітно-каркасних будинків, що зводяться за новою технологією, яку освоює все більша кількість підприємств. Майже 80% часу більшість працюючих, зайнятих на цих роботах, перебувають в умовах ризику виникнення нещасних випадків, особливо з огляду на підвищення висотності житлових будинків, що зводяться. Найбільша небезпека виникає під час монтажу та демонтажу горизонтальної опалубки, армування й бетонування горизонтальних перекриттів, монтажу вертикальної опалубки для формування зовнішніх стін і підлог, а також під час бетонування стін.
2008-005.jpgАналіз обставин і причин нещасних випадків, що сталися на будівельних об’єктах Києва, показав, що традиційні засоби колективного та індивідуального захисту будівельників від падіння з висоти під час спорудження монолітного каркаса будинку не забезпечують безпеки. Враховуючи ситуацію, що склалася, інспекція в 2007 р. поставила перед керівниками підприємств і організацій галузі питання про використання досвіду європейських будівельних компаній, які під час будівництва монолітно-каркасних будинків застосовують захисні панельні системи.
2008-113.jpgДеякі підприємства перейняли зазначений досвід, закупили необхідні засоби колективного захисту чи розробили й виготовили їх самотужки. Серед них — ВАТ «Завод «ЗБК імені С. Ковальської», що входить до складу холдингу. На цьому підприємстві завдяки застосуванню нових засобів захисту падіння працюючих з висоти припинились. Використання огороджень виключає падіння навіть у випадку порушення працюючими технологічного процесу чи інструкції з охорони праці.
Олег Миколайович зупинився у своїй доповіді на ефективності впровадження корпоративного стандарту й нових систем колективного захисту на підприємствах ХК «Київміськбуд» і як аргумент, що підтверджує необхідність фінансування зазначених заходів іншими будівельними організаціями, зазначив, що якби такі системи було впроваджено під час будівництва усіх висотних будинків, що зводяться в Київській області, то тільки впродовж 2007 р. і 4 місяців 2008 р. було б збережено життя 14 будівельників.
Потім господарі видали гостям захисні каски та пам’ятки про порядок поводження на території й ознайомили їх з організацією роботи з охорони праці на будівельних об’єктах. Побачене автора статті приємно вразило. Проїжджу частину території, де зводяться кілька житлових будинків монолітно-каркасної конструкції, укладено бетонними плитами, майданчики для складування будівельних матеріалів, виробів і засобів захисту, зони роботи вантажопідіймальних кранів і виробничі дільниці з виготовлення арматурних каркасів, розчину тощо огороджено, на кожній огорожі встановлено знаки безпеки. Проходи до будівель, що зводяться, обладнано й позначено написами. Зони постійно та потенційно діючих небезпечних виробничих факторів і на поверхах будинків, і на всій території також огороджено й позначено знаками та написами встановленої форми. Вздовж зовнішнього паркану — газони. Робоче місце арматурника обладнано навісом. Усе, що на майданчиках, акуратно укладено, у необхідних випадках — вкрито від опадів. Отвори четвертого і п’ятого поверхів споруджуваного будинку, де нещодавно велися роботи з облаштування перекриттів і пілонів, із зовнішнього боку захищені тими самими панельними системами — сітковими огородженнями. Дійсно, навіть якби раптом захотілося зістрибнути вниз — не вийде. Ніде — ні на території споруджуваних об’єктів, ні всередині будинків — немає ані сміття, ані будь-яких відходів виробництва. Чистота ідеальна.
2008-114.jpgОсобливо варто сказати про санітарно-побутові умови, створені для будівельників. Окремо від виробництва влаштоване побутове містечко. Стандартні модульні будиночки. Ті, що призначені для проживання (для будівельників, які працюють вахтовим методом), встановлені на другому ярусі. Внизу — приміщення для потреб робочої людини: гардеробні, кімнати для відпочинку та приймання їжі, для сушіння спецодягу, туалети. Містечко огороджено, перед будиночками — палісад, де висаджено квіти. Усе, що можна, пофарбовано фарбами приємних тонів.
Показане господарями: організація будівельного майданчика, улаштування постійних і тимчасових робочих місць, забезпечення захисними засобами відповідає вимогам діючих СНиП III-4-80* «Техника безопасности в строительстве».
По завершенні роботи семінару-практикуму його організатори підбили підсумки. Увагу представників будівельних організацій та підприємств було акцентовано на тому, що надалі державні інспектори під час перевірок будівельних об’єктів і підприємств вимагатимуть впровадження нових систем колективного захисту від падіння з висоти. Адже ця норма вноситься в розроблювані нові Правила охорони праці в будівництві і буде обов’язковою.
Начальник теруправління С. Дунас висунув вимогу щодо безумовного впровадження на всіх будівельних підприємствах СУОП і поліпшення роботи служб охорони праці, порушив питання про цільове фінансування заходів, що забезпечують безпеку виробництва на будівництві, вжиття заходів, спрямованих на поліпшення професійного навчання та навчання робітників з питань охорони праці. Він довів до відома присутніх також інформацію про заходи, яких вживає керівництво Держгірпромнагляду на законодавчому рівні та які допоможуть підвищити ефективність держнагляду й відповідальність роботодавців за роботу щодо створення безпечних умов праці на виробництві.
На закінчення Степан Васильович нагадав керівникам будівельних підприємств про необхідність впродовж Тижня охорони праці відвідати працівників, які втратили на їхньому виробництві здоров’я, та родини загиблих, надати їм допомогу матеріального й соціального характеру.

* * *
Побачене на будівельному майданчику викликало відчуття: побував на виставці. Який би пункт СНиП III-4-80* не узяв — усе відповідає їх вимогам. Думку, яка закралася: «А чи не постаралися господарі спеціально до семінару, чи не показуха все це?», довелося відразу ж відкинути — на території будмайданчика будувалися й інші об’єкти, куди гостей не підводили, але які можна було оглянути зі сторони. Там теж порядок.
ХК «Київміськбуд, звичайно, потужна структура, її підприємства можуть багато чого дозволити собі для створення безпечних умов праці. А як бути іншим, не таким багатим? На це запитання добре відповів начальник теруправління С. Дунас у заключному слові. Якщо перші особи з числа керівників розуміють важливість питань охорони праці, сказав він, то вони й СУОП впровадять, і служби охорони праці створять, і кошти на фінансування заходів з охорони праці знайдуть.
Що ж, такий висновок якнайкраще ілюструє досвід роботи ХК «Київміськбуд», з яким ознайомилися учасники семінару. Семінару, який став корисним, бо був проведений не для галочки.

І. ЗЕЛЕНСЬКИЙ, спеціальний кореспондент журналу «Охорона праці»

На знімках:
загальний вигляд будівельного майданчика та житлового будинку
монолітно-каркасної конструкції
зі встановленими засобами
колективного захисту від падіння;
семінар відкриває головний інженер
ХК «Київміськбуд» О. Галицький;
дільниця виготовлення
арматурних каркасів;
огородження небезпечної зони;
куточок побутового містечка
на будівельному майданчику
6-го мікрорайону
житлового масиву Осокорки у м. Києві.

Фото автора та О. КАСЬЯН



До списку