Статьи

Про те, до яких наслідків призводить недодержання вимог безпеки, сказано та написано вже чимало. Там, де і працівники, і роботодавці додержуються положень законодавства про охорону праці, як правило, люди менше травмуються або не травмуються взагалі. Немовби все ясно: якщо виконуватимеш вимоги безпеки — не станеш наражати на ризик своє здоров’я та здоров’я тих, хто поруч з тобою. Але, на жаль, цю просту істину засвоїли далеко не всі.
До чого призводять неправильні дії як керівників, так і виконавців робіт, нагадали результати комплексної перевірки стану безпеки та умов праці в Одеській дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку (УДППЗ) «Укрпошта», організованої теруправлінням Держгірпромнагляду по Одеській області в квітні нинішнього року.

Було перевірено 12 діючих підприємств, виявлено 2324 порушення нормативних актів з охорони праці, призупинялась експлуатація 104 одиниць обладнання, до адміністративної відповідальності притягнено 43 працівників, з них 31 — посадову особу.
Рівень виробничого травматизму в підрозділах УДППЗ «Укрпошта» є стабільним. Якщо в 2004 р. на виробництві сталося 2 нещасних випадки, то в наступні роки аж до 2008 р. — по 3 в кожному. Проте це не привід для заспокоєння, оскільки в ході перевірки було виявлено низку серйозних недоліків з питань охорони праці.
У кожному поштовому відділенні було виявлено типові порушення вимог безпеки. Вони повторюються практично в кожному підрозділі, що свідчить про негативну систему, що склалася в роботі зі створення безпечних і здорових умов праці працюючих.
Інструктажі з працюючими не проводяться, інструкцій з охорони праці для працівників відділень зв’язку не надано. На схемах доставочних дільниць маршрути руху листонош не визначено, не позначено червоним кольором небезпечні для листонош місця: переходи та переїзди, вузькі вулиці, які не мають тротуарів, виїзди транспорту, відкриті канави й котловани тощо. Але ж листоноші в основному — жінки, і на кожному з маршрутів на них чатує потенційна небезпека: можуть покусати собаки, напасти хулігани, відібрати гроші, пошту... На схемах доставочних дільниць не зазначено дати ознайомлення листонош з маршрутами обходів тощо.
Служба охорони праці обласної дирекції поштового зв’язку до цього часу не розробила і не впровадила систему управління охороною праці. Працівники служби у своїй діяльності керуються в основному застарілими нормативно-правовими актами, застосовуються нормативні акти підприємства, що не відповідають чинному законодавству. Йдеться про Положення про систему управління охороною праці в УДППЗ «Укрпошта» і Положення про організацію роботи з охорони праці УДППЗ «Укрпошта». Зазначені нормативні акти підприємства розроблено Науково-методичним центром Держнаглядохоронпраці відповідно до технічного завдання, затвердженого 28.10.99 р., і до цього часу не переглядалися. Положення про систему управління охороною праці в УДППЗ «Укрпошта» затверджено 08.11.2000 р. і містить посилання на нормативні акти, дію яких було скасовано.
Комісія, яка проводила комплексну перевірку, дійшла висновку, що керівництво Одеської дирекції поштового зв’язку самоусунулося від вирішення питань, пов’язаних з охороною праці. Аналіз причин виробничого травматизму в дирекції не проводився, а керівництво не займається питаннями охорони праці в підрозділах, які розташовані в районах області. Багато керівників відділень поштового зв’язку та їхніх заступників не пройшли навчання з питань охорони праці та перевірку знань.
У центрах поштового зв’язку незадовільно організовано роботу щодо забезпечення електробезпеки. У переважній більшості центрів не призначено осіб з числа інженерно-технічних працівників, відповідальних за електробезпеку. А там, де такі особи призначені, вони не мають електротехнічної підготовки, не пройшли навчання та перевірку знань з присвоєнням відповідної групи з електробезпеки. Наприклад, у Любашівському центрі поштового зв’язку (ЦПЗ) № 2 інженер з охорони праці не пройшов перевірку знань на групу IV з електробезпеки і не може контролювати безпечну експлуатацію електроустановок. Електромеханік не має спеціальної електротехнічної освіти. Комісія виявила, що в його посадовій інструкції не зазначено, яку освіту треба мати електромеханіку, не передбачені питання ремонту і безпечної експлуатації електрообладнання. В організації нема загальної схеми електропостачання.
В дирекції поштового зв’язку не виконується постанова Кабінету Міністрів «Про забезпечення надійної і безпечної експлуатації будівель, споруд та інженерних мереж». У жодному з перевірених центрів поштового зв’язку не створено службу спостереження за експлуатацією будівель і споруд, не проводяться їх обстеження. Більша частина об’єктів перебуває у незадовільному або у передаварійному стані. Поштові відділення розташовані в приміщеннях, не придатних для роботи персоналу та приймання відвідувачів. Відсутні елементарні санітарно-побутові умови: вода, рукомийники, туалети. Це стосується, зокрема, поштових відділень у селах Сергіївка Білгород-Дністровського району, Мигаї, Благоєве, Новоселівка, Петрівське, Цебрикове Великомихайлівського району.
Практично в усіх поштових відділеннях області питання забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими ЗІЗ вирішуються незадовільно.
Серйозні порушення законодавства про охорону праці виявлено в організації медичних оглядів працівників поштового зв’язку. В дирекції та підрозділах УДППЗ «Укрпошта» виявлено осіб, яких було прийнято на роботу без проведення попереднього медичного огляду. У 2008 р. з 8 прийнятих на роботу в Одеську дирекцію позначку у наказі про проходження попереднього медичного огляду поставлено тільки в одного працівника.
Під час укладання трудового договору роботодавець не інформує працівника під розписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, можливі наслідки їх впливу на здоров’я. Як наслідок, працівник не має уявлення про права на пільги та компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства та колективного договору.
Центри поштового зв’язку області погано забезпечені законодавчими та нормативно-правовими актами з охорони праці, в жодному з них немає куточка охорони праці.
Комісія, яка проводила комплексну перевірку, визнала роботу керівництва Одеського УДППЗ «Укрпошта» щодо організації нешкідливих і безпечних умов праці незадовільною. За результатами перевірки було запропоновано заборонити експлуатацію ряду поштових відділень у містах Арциз, Сарата, Тарутине та інших. Їх експлуатацію запропоновано поновити після усунення порушень.
Серед заходів щодо усунення порушень комісія запропонувала керівництву підприємства переглянути, переробити чи розробити документацію, на підставі якої здійснюється діяльність служби охорони праці, забезпечити нормативною літературою з питань охорони праці всі підрозділи.
У червні нинішнього року в Одеському УДППЗ «Укрпошта» було проведено контрольну перевірку стану охорони праці. Встановлено, що керівники центрів поштового зв’язку з розумінням поставилися до усунення порушень, зазначених в акті комплексної перевірки та приписах інспекторів. Проте не скрізь було вжито заходів щодо забезпечення безпечної експлуатації виробничих будівель та споруд. Наприклад, у відділенні зв’язку № 9 ЦПЗ № 1 м. Ізмаїла роботи з облаштування побутового приміщення в гаражі та ремонту підлог не закінчено. Не приведено до ладу асфальтове покриття майданчика для збереження транспортних засобів у ЦПЗ № 2. У ЦПЗ № 7 ремонт приміщень у семи поштових відділеннях виконано на 40%. У центрах поштового зв’язку і відділеннях ще є проблеми із забезпеченням електробезпеки: не розроблено списки осіб, відповідальних за безпечну експлуатацію електрогосподарств; особи, відповідальні за електрогосподарства, не пройшли в установленому порядку навчання та перевірку знань з питань охорони праці.
На засіданні ради теруправління Держгірпромнагляду по Одеській області було розглянуто питання про додержання вимог Закону «Про охорону праці» в Одеській дирекції УДППЗ «Укрпошта». Директор дирекції В. Гурков пообіцяв у найкоротші терміни усунути порушення, розробити та погодити з теруправлінням заходи щодо поліпшення стану охорони праці на підприємствах області.
Члени ради теруправління вирішили не знімати з контролю стан охорони праці у поштових відділеннях області.
Дуже жаль, що працівникам поштових відділень доводиться працювати у важких умовах. Погано, що і місцева влада самоусунулася від вирішення питань охорони праці. Хоча вони так само, як і ми, постійно отримують і відправляють кореспонденцію. І так само переживають, якщо раптом довгоочікуваний лист не доходить до адресата. А пошта взагалі може не дійти, якщо листоноші і далі наражатимуться на небезпеку.
Гадаємо, для того, щоб стан охорони праці на підприємствах Одеської дирекції УДППЗ «Укрпошта» став стабільнішим, адміністрації доведеться доволі попрацювати. І передусім вжити серйозних заходів для усунення виявлених порушень законодавства про охорону праці та поліпшення умов праці працівників поштових відділень, тим самим забезпечивши їхню безпеку та ефективність праці.

Г. КРИВУЛЯ, заступник начальника Одеської державної інспекції промислової безпеки на морському транспорті та зв’язку, Катерина ЦВІГУН, наш власкор



До списку