Статьи

У лікарнях Сумської області станом на середину цього року експлуатувалось 95 ліфтів, з них 41 — відпрацював нормативний термін експлуатації. Для подальшої їх роботи необхідне експертне обстеження, але в більшості випадків воно не проводиться за відсутністю коштів. Тому ряд ліфтів експлуатується з порушенням правил безпеки.

Ситуацію зі станом ліфтів виявлено ще у квітні цього року під час цільових перевірок, проведених державними інспекторами територіального управління Держгірпромнагляду по Сумській області. Деякі ліфти було заборонено експлуатувати, одну посадову особу притягнено до адміністративної відповідальності. Перевірялись обласні лікувальні заклади: клінічний онкологічний диспансер, стоматологічна поліклініка, клінічний шпиталь для інвалідів війни, дитяча клінічна лікарня, гепіатричний пансіонат ветеранів війни та праці в Сумах, центральна районна та дитяча лікарні в Шостці, центральні районні лікарні в Тростянці, Конотопі, Путивлі, Бурині і Ромнах.
За результатами перевірок обласному, міським і районним управлінням охорони здоров’я було запропоновано розглянути питання про належне утримання та безпечну експлуатацію ліфтів у лікувальних закладах з метою вжиття відповідних заходів щодо недопущення в подальшому порушень законодавства про охорону праці, виявлених під час перевірок, а також опрацювання програми експертного обстеження, ремонту, модернізації, заміни морально застарілих і фізично зношених ліфтів.
Влітку поточного року в обласному управлінні охорони здоров’я було проведено нараду за участю державних інспекторів з нагляду за охороною праці, представників райдержадміністрацій та лікувальних закладів області. Обласному управлінню охорони здоров’я було запропоновано направити інформацію та пропозиції, які були висловлені на цій нараді, головам райдержадміністрацій та міським головам для вжиття належних заходів, а найперше — виділення необхідних коштів.

Г. КОСТЕНКО, головний редактор газети «Безпекополіс» (Суми)



До списку