Статьи

На Львівщині експлуатується близько 4,5 тис. ліфтів комунальної власності, з них понад 1,8 тис. — в обласному центрі. Більше ніж 700 львівських ліфтів уже відпрацювали свій нормативний термін — 25 років. У 2004 р. було ухвалено програму технічної експертизи, модернізації, ремонту, заміни та диспетчеризації ліфтів у житлових будинках, які перебувають у власності територіальної громади Львова, на період 2004—2008 рр. Проте з різних причин вона виконана менше ніж на 20%.

У 2004 р. програмою було передбачено провести капітальний ремонт 80 ліфтів, проте практично зроблено лише косметичний ремонт 41 ліфта. Наступного року таким же чином було відремонтовано ще 92 ліфти. На 2006 р. програмою було передбачено привести до належного технічного стану 81 ліфт, проте фактично відремонтовано лише 50 і 4 замінено. До того ж замінені ліфти досі не здані в експлуатацію. Якщо на капітальний ремонт одного ліфта необхідно близько 50—60 тис. грн., то на косметичний — 10—12 тис. Зрозуміло, що після такого ремонту ліфт служитиме не 18—20 років, як після капітального, а лише 2—3...
Стан ліфтового господарства Львова та області викликає занепокоєння у керівництва теруправління Держгірпромнагляду по Львівській області, яке неодноразово зверталося з цього приводу до місцевої влади. «Ми звертаємо увагу перш за все міського голови та служб, які відповідають за експлуатацію ліфтового господарства, на те, що керівництво теруправління з такою ситуацією миритися не буде,— сказав заступник начальника теруправління Я. Кімак.— Якщо найближчим часом керівництво міста не поставиться серйозно до цієї проблеми, ми змушені будемо вживати адекватних заходів, аж до відключення ліфтів. Іншого виходу у нас немає». На щастя, серйозних аварій, пов’язаних з експлуатацією ліфтів, у Львові не зареєстровано.
Років через 8—10 майже всі ліфти, що експлуатуються у Львові, відпрацюють свій нормативний термін. І якщо сьогодні не вжити термінових заходів, матимемо сумну картину. Тому програму модернізації ліфтів треба переглянути. Якщо у Львові така програма принаймні існує на папері, то на обласному рівні вона взагалі відсутня...
Нещодавно у Львівській мерії проходила нарада, присвячена вирішенню проблемних питань, пов’язаних з безпечною експлуатацією ліфтів у житлових будинках міста. Після активного діалогу усіх причетних сторін було ухвалено низку рішень, які, будемо надіятись, сприятимуть вирішенню цієї проблеми.

Ігор ПАРФЕНЮК,
наш власкор



До списку