Статьи

2008-071.jpgПро роботу ВАТ «Алчевський металургійний комбінат» (ВАТ «АМК»), що на Луганщині, його історію, трудові традиції та досвід роботи зі створення здорових і безпечних умов праці ми вже розповідали нашим читачам (стаття «Роботи підвищеної небезпеки — роботи без ризику», № 7, 2006 р.). Сьогодні йтиметься про останні завоювання колективу, що досяг, завдяки реконструкції та модернізації основних фондів, відновленню виробництва, застосуванню найсучасніших технологій і чіткому функціонуванню СУОП, кращих у галузі показників за рівнем промислової безпеки та охорони праці. І закономірно, що саме в номінації «Краще підприємство з промислової безпеки та охорони праці» досягнення ВАТ «АМК» відзначені в 2007 р. у Міжнародному академічному рейтингу популярності та якості «Золота Фортуна».
2008-064_1.jpgЗахопленість, помножена на знання, досвід, віру в себе і колектив,— така рушійна сила, що дає змогу АМК успішно наближатися до мети, визначеної генеральним директором підприємства, Героєм України Т. Шевченком: «Разом — до світових стандартів!» Так назвав він одну зі своїх публікацій у ЗМІ, що розповідала про досвід колективу. Зрозуміло, стандарти, навіть світові — не самоціль. Вони лише окреслюють досягнуті сьогодні чергові рубежі ефективності виробництва, вирішення соціальних питань, створення безпечних і здорових умов праці. За цими показниками алчевські металурги сьогодні перші серед споріднених підприємств.

В основі успіхів АМК, за словами Тараса Григоровича,— цілеспрямована, глибоко продумана новаторська політика керівництва корпорації «Індустріальна спілка Донбасу», основного акціонера підприємства. А воно — головне в Алчевську, яке наповнює міський бюджет. І те, що зроблено для підвищення рівня життя металургів, позначається на добробуті жителів усього міста. Вони з оптимізмом дивляться в майбутнє — своє і своїх дітей, які, без сумніву, знайдуть своє місце в житті. А коли так, то й жити хочеться енергійно, не миритися з недоліками та порушеннями. При цьому, природно, загострюється прагнення зберегти здоров’я, подбати про безпеку.
2008-065_1.jpg…Під’їжджаючи до Алчевська, звертаєш увагу на те, що над громадами заводських труб, що упираються в небо, у просвітах між смугами диму яскраво синіє березневе небо. Раніше воно було безпросвітно закрите сморідними викидами. Це зримі зміни, що сталися останнім часом. Тільки подекуди піднімається сліпучо білими стрічками чи збирається клубами пара й тягнуться прозорі смужки диму.
Легко дихається металургам не тільки в місті, на території комбінату, але й безпосередньо в цехах, на найбільш «гарячих» робочих місцях, де аж ніяк не відчуваєш спеки. Тут встановлено найсучасніші пило- та газоочисні системи, які й на Заході впроваджено далеко не скрізь. «Вони спроектовані так,— розповідає заступник генерального директора комбінату з охорони праці та навколишнього середовища М. Антонов,— що у випадку відмови в роботі буде зупинено плавку, припиниться виробництво. Таким чином, ми на ділі довели, що найвищою цінністю на АМК є люди, їхнє здоров’я, а не метал, яким би дорогим і потрібним він не був».
Микола Панасович ділиться своїми думками про подальше поліпшення умов праці на робочих місцях. Головний і перевірений принцип, яким керуються на комбінаті: чим більше людей виведено з промислової зони, тим меншим є ризик одержання травм і професійних захворювань. До речі, вони останніми роками на АМК не реєструються взагалі. І це багато в чому завдяки профілактичній роботі, що проводиться спільно з медсанчастиною комбінату, якою керує головний лікар Л. Бендюкова.
2008-067.jpgЛеніана Миколаївна розповіла про підсумки медогляду, проведеного в минулому році. Його пройшли 9920 осіб. При цьому 302 з них запропоновано пройти дообстеження в обласній лікарні та у профільних відділеннях медичних закладів. Були виявлені працівники, яким протипоказана робота за деякими спеціальностями. Завдяки профілактичній роботі, проведеній у цехах, осіб, які потребують направлення на МСЕК для встановлення відсотка втрати працездатності, не виявилося. Цеховий терапевт під час огляду рекомендував пройти курс амбулаторного лікування 246 працівникам і стаціонарного лікування — 100. Видано санаторно-курортні карти 838, рекомендовано дієтичне харчування 4073 працівникам.
На «вогнедишному» підприємстві, де навіть метал плавиться, висока імовірність пожеж. І тому профілактичні заходи щодо їх запобігання — головна турбота начальника бюро протипожежної безпеки відділу охорони праці комбінату О. Матвієнко. Проводиться обробка небезпечних щодо загоряння місць та устаткування вогнезахисною сумішшю, встановлення протипожежної автоматики, змонтовано потужний водопровід. Придбано достатню кількість вогнегасників, пожежних рукавів...
Як зазначали члени однієї з делегацій, які є нерідкими гостями алчевських металургів, умови на робочих місцях сталеварів не гірші, ніж у кабінеті директора. Адже керування процесом виплавлення металу здійснюється з головного пульта, де підтримуються комфортні для людського організму умови.
У прокатному цеху № 2 стану «3000» неможливо відірвати погляд від того, як з піддатливих волі людини сліпучих зливків сталі народжуються величезні, спочатку малинові і, здається, такі, що просвічуються наскрізь, а потім поступово темнішають, листи металу. Тільки рівний гул від роботи потужного устаткування, і...— ніде ні душі. Говорю про це М. Антонову. Він пояснює: «Саме завдяки цьому тут відсутні передумови для травматизму та профзахворювань. Керування всім технологічним процесом здійснюється з пульта. Раніше, коли прокатні валки були не настільки досконалі, у цеху вистачало ручної роботи. Тепер її повністю виключено».
2008-066_2.jpgНа головному пульті керування перед безліччю моніторів, що відображають технологічний процес,— кілька молодих людей. Це і є «володарі металу» в сучасному розумінні. На жаль, вони заглиблені в роботу, зосереджені й не можуть приєднатися до розмови, відмовляються фотографуватися. І тільки моє наполегливе прохання, підтримане заступником генерального директора з охорони праці, переконує їх погодитися на знімок для журналу.
На комбінаті немає проблем з кадрами. Адже тут нормальні умови праці, робота добре оплачується. Молодь здобула хорошу освіту, любить сучасну техніку. Щоб опанувати її, багато хто навчився не тільки найсучаснішим професіям, але й досконало вивчив іноземні мови, побував за кордоном на стажуванні. Показово, що з 18 тис. працівників лише близько однієї тисячі — люди пенсійного віку.
Начальник відділу охорони праці комбінату В. Міняйло повідомив, що третя частина працюючих на підприємстві — люди з вищою освітою. Інакше і не можна, оскільки «керують вони автоматикою, а не орудують лопатами». З гордістю розповів Валентин Олександрович і про те, що тільки в 2007 р. поліпшено умови праці 2478 працівникам, у тому числі 753 жінкам, що становить третю частину від тих, хто потребує цього.
Минулого року в 38 з 55 цехів комбінату не допущено жодного нещасного випадку. Ще в 13 цехах і структурних підрозділах знизився рівень травматизму. Але, на жаль, без нещасних випадків не обійшлося. Всього їх сталося 33. Причини — порушення виробничої дисципліни, інструкцій з експлуатації машин і механізмів. Тобто, реконструюючи цехи і зводячи найсучасніші об’єкти, підвищуючи дієвість служби охорони праці, приділяючи постійну увагу навчанню всіх категорій працівників комбінату питанням промислової безпеки, необхідно рішуче підвищувати рівень культури виробництва.
Залишається лише побажати, щоб світло «Золотої Фортуни», що осяяло алчевських металургів у 2007 р., і надалі супроводжувало їхню роботу щодо створення безпечних і здорових умов праці на рідному комбінаті.

Геннадій ЩУРОВ,
наш власкор

На знімках:
генеральний директор
ВАТ «Алчевський
металургійний комбінат»,
Герой України Т. Шевченко;
заступник генерального директора
з охорони праці
та навколишнього середовища
М. Антонов;
головний лікар медсанчастини комбінату Л. Бендюкова;
біля пульта керування процесом виплавлення металу в прокатному
цеху № 2 (зліва направо):
оператор В. Ющук, контролер ВТК
Т. Голубєва, обліковець О. Мірошник
і оператор О. Шорохов.

Фото автора та А. КОЛЧИНА



До списку