Статьи

В усіх районах та містах області діяли організаційні комітети з підготовки та проведення працеохоронних заходів у рамках Тижня охорони праці. Пройшли наради, засідання круглих столів з обговоренням проблем охорони праці та шляхів їх вирішення.

Відповідно до спільного наказу теруправління Держгірпромнагляду по Львівській області та ДП «Львіввугілля» на шахтах Львівщини було організовано огляд-конкурс на кращу службу охорони праці та кращу виробничу дільницю. За підсумками найбільшу кількість балів набрала служба охорони праці шахти «Відродження», серед виробничих дільниць — дільниця шахти «Степова».
Інспекторським складом Львівської державної гірничотехнічної інспекції з нагляду за охороною праці у гірничовидобувній промисловості спільно з обласною організацією профспілки працівників будівництва і промбудматеріалів проведено комплексні перевірки стану промислової безпеки, охорони праці та охорони надр на стебницькому ДГХП «Полімінерал», у ЗАТ «Коханівський цегельний завод», де у 2006 р. були допущені нещасні випадки на виробництві.
Проведені оперативні та цільові перевірки ТОВ «Керамбуд», «Онікс», «Карпати-22», ВАТ «Старосамбірський кар’єр», «Сколівський спецкар’єр», ПП «Юна», ПАФ «Винниківська», ТОВ «Слохинівський цегельний завод», АПП «Львівське», ПП «Укртехпостач», «Ненчук», ДП «Темп», ВАТ «Миколаївцемент».
Під час перевірок виявлено 118 порушень нормативних актів з охорони праці, керівникам підприємств видано 14 приписів, заборонено роботу 8 об’єктів, притягнено до адміністративної відповідальності 7 працівників.
На ДП «Карпатвибухпром», стебницькому ДГХП «Полімінерал», новояворівському ДГХП «Сірка», новояворівському ДП «Екотрансенерго», у ЗАТ «Коханівський цегельний завод», ТОВ «Агробудсервіс», ВАТ «Старосамбірський кар’єр» проведено перевірки та огляди-конкурси структурних підрозділів з охорони праці, за підсумками яких нагороджено кращі трудові колективи та окремих працівників, надано матеріальну допомогу інвалідам та сім’ям загиблих на виробництві.
Західна міжрегіональна державна інспекція промислової безпеки та охорони праці у нафтогазовому комплексі разом з обласною організацією профспілки працівників нафтогазовидобування провели наради з профспілковими комітетами та працівниками НГВУ «Бориславнафтогаз», Бориславської експедиції Прикарпатського УБР, ГПУ «Львівгазвидобування», УМГ «Львівтрансгаз» та інших підприємств, під час яких розроблено заходи щодо покращання умов праці.
У рамках проведення Тижня охорони праці у відділеннях філії «Магістральні нафтопроводи «Дружба» пройшли конкурси «Кращий за професією» з обов’язковим включенням до програми підготовки його учасників питань з безпечного виконання робіт підвищеної небезпеки. На львівському КП «Львівелектротранс» пройшов огляд-конкурс між дільницями, цехами.
На львівському міському комунальному підприємстві «Львівводоканал» за рішенням профкому підприємства сім’ям потерпілих і загиблих внаслідок травмувань на виробництві надано додаткову фінансову допомогу в розмірі 100 грн. на кожного члена сім’ї. Також проведено огляд-конкурс стану промислової безпеки в структурних підрозділах підприємства. Його переможцями визнано насосну станцію «Винники» та ремонтно-експлуатаційну дільницю, колективи яких були премійовані.
У ТОВ «ВЕМО» (м. Великі Мости Сокальського району) надано матеріальну допомогу сім’ї загиблого І. Чернія; проведено огляд-конкурс серед цехів підприємства, переможцем якого визнано цех корпусних меблів. Перевірено технічний стан автотранспорту та якість проведення періодичних медичних оглядів працюючих.
З нагоди Дня охорони праці на Добротвірській ТЕС премійовано 15 працівників, виділено одноразову матеріальну допомогу п’яти сім’ям потерпілих на виробництві.
Переможцем огляду-конкурсу у ВАТ «Галенергобудпром» став трудовий колектив паросилового цеху.
В період підготовки і проведення Тижня охорони праці прес-служба теруправління постійно надавала інформаційні матеріали на веб-сторінку Комітету та на сайти теруправління і ЕТЦ, інформаційних агенцій регіону. На хвилях обласного радіо регулярно звучали повідомлення, в яких висвітлювався хід проведення Дня охорони праці.
За успішну та плідну співпрацю з об’єднанням профспілок Львівщини та з нагоди Дня охорони праці в рамках Всесвітнього дня охорони праці Почесними грамотами нагороджено 6 працівників теруправління Держгірпромнагляду по Львівській області та 5 працівників управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.
На підприємствах ГПУ «Львівгазвидобування», у ТОВ «Росан-ПАК», ЗАТ «Ензим», ВАТ «Прикарпатбуд», в обласному управлінні сільського господарства вшановано пам’ять загиблих на виробництві. Сім’ям загиблих на виробництві та інвалідам надано матеріальну допомогу.
У Бродівському районі підготовлено короткометражний відеофільм про проведення Дня охорони праці.
Загалом протягом Тижня охорони праці робочими органами обласного управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві проведено 25 нарад, 9 засідань круглих столів, у місцевих газетах опубліковано 18 кореспонденцій, підготовлено 5 виступів по місцевому радіо.

П. СТЕПАНКО



До списку