Статьи

НАРАДА В МІНВУГЛЕПРОМІ

На шахтах, де власник реально піклується про безпеку, ризик виникнення аварії мінімальний


Про це заявив Голова Держгірпромнагляду С. Сторчак на нараді з технічними директорами та головними інженерами вугільних підприємств Мінвуглепрому.
«Сьогодні вугільна галузь дійшла певного Рубікону,— зазначив керівник наглядового органу.— Питання стоїть руба: або закривати шахти, або створювати там безпечні умови праці».
За словами Голови Держгірпромнагляду, є позитивний досвід вирішення цієї проблеми іншими країнами. Так, Сполучені Штати Америки наприкінці 70-х років прийняли програму безпеки вугільної галузі, що дала змогу повністю зняти проблему резонансних аварій, пов’язаних з вибухами метану.
«Головне, що вони змогли,— це поміняти ставлення суспільства до проблем безпеки, — наголосив Голова Держгірпромнагляду.— І в нашому суспільстві безпеку виробництва треба також зробити пріоритетом номер один».
Звертаючись до керівництва шахт, С. Сторчак підкреслив: «Упевнений, що стан безпеки на шахтах, якими ви керуєте, на 100% залежить від вас. Тому починати треба із себе». Він також попросив технічних директорів і головних інженерів повідомляти державним інспекторам про факти, коли власник примушує шахтарів працювати, незважаючи на загазованість, порушення режиму провітрювання або інших вимог безпеки. «Наша реакція буде миттєвою. Ми негайно виведемо людей на поверхню і врятуємо їм життя. Врешті-решт, ми врятуємо вас від відповідальності, а підприємство — від руйнівних наслідків аварії».
Керівник Держгірпромнагляду зазначив, що в Україні є підприємства, де питання безпеки на виробництві важливіші за кількість видобутого вугілля, виплавленої сталі або виготовлення іншої промислової продукції. Як приклад він навів Миколаївський глиноземний завод, шахту «Красноармійська-Західна» та шахтоуправління «Донбас».
На думку Голови Комітету, будь-які дискусії навколо обсягів відрахувань на профілактику травматизму є неетичними. «Витрачати на безпеку треба рівно стільки, скільки необхідно для створення безпечних умов праці на підприємстві», — підкреслив він.
Голова Комітету повідомив також, що Держгірпромнаглядом підготовлені пропозиції керівництву держави щодо покращання рівня промислової безпеки. Йдеться про запровадження механізму економічної зацікавленості власника у створенні безпечних умов праці, зокрема, про відшкодування власником усіх видатків, що держава витрачає на ліквідацію аварій. Також пропонується встановити диференційовані тарифи відрахувань до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, тобто таких тарифів, які б залежали від рівня травматизму на підприємстві.

* * *
У зв’язку з аварією на орендному підприємстві «Шахта імені О. Ф. Засядька» у Донецьку Держгірпромнагляд зупинив ведення гірничих робіт на підприємстві. Заборонено також спуск людей у шахту.
Створено експертну комісію на чолі з директором Науково-дослідного інституту гірничорятувальної справи «Респіратор» В. Агєєвим. Комісія має оцінити дії воєнізованої гірничорятувальної служби (ВГРС) під час виконання плану ліквідації аварії. Крім того, буде проведено експертизу проекту, згідно з яким рятувальники виконували аварійні роботи. Зокрема, перевірятимуться розрахунки безпечного ведення робіт.
На комісію також покладено визначення ймовірних причин вибуху метаноповітряної суміші.
На виконання протокольного доручення урядової комісії розпочато перевірку українських шахт, які видобувають вугілля на глибинах 1000 м і більше. У разі виявлення грубих порушень та зупинки підприємств відновлення робіт відбуватиметься лише за рішенням Комітету.



До списку