Статьи

Image00089.jpgВідповідно до ст. 21, 34 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» держава в особі Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (далі — Фонд) повинна забезпечити повноцінну та своєчасну реабілітацію потерпілих на виробництві з метою якнайшвидшого відновлення їхнього здоров’я і працездатності. Про те, як виконується ця вимога Закону на Вінниччині, нашому власному кореспондентові Василю СОПІЛЬНЯКУ розповіли начальник управління виконавчої дирекції Фонду у Вінницькій області М. Олійник і начальник відділу відшкодування шкоди та медико-соціальних послуг потерпілим О. Бєлов.


М. Олійник:
Було б неправильним стверджувати, що в питаннях реабілітації у нас все гладко і всі проблеми вирішені. Однак певні напрацювання та досягнення в цьому напрямі в нашому регіоні є. Зокрема, нам вдалося охопити медичною, професійною та соціальною реабілітацією всіх, хто потребував цього відповідно до висновків медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), тоді як до початку діяльності Фонду 25% потерпілих не одержували на підприємствах, де свого часу отримали травми чи профзахворювання, ніякої допомоги. В першу чергу це стосується сільської місцевості, де господарства ледве зводили кінці з кінцями, упродовж багатьох років перебували у стані ліквідації чи реорганізації.
Чимало потерпілих після створення Фонду вперше отримали змогу пройти повний курс лікування в спеціалізованих медичних закладах. Завдяки Фонду всі вони забезпечуються необхідними медикаментами та лікарськими засобами, причому робиться це без зайвих зволікань. Як тільки потерпілий поступає у приймальне відділення того чи іншого лікувально-профілактичного закладу, про це негайно повідомляється в робочий орган Фонду. Якщо нещасний випадок стався під час виконання трудових обов’язків, пацієнту видається направлення на лікування, і вся необхідна медична допомога надається за рахунок Фонду. Крім ургентного (невідкладного), потерпілі забезпечуються і плановим лікуванням. Якщо районні лікарні, куди спочатку поступають потерпілі, не в змозі забезпечити повноцінне лікування, то їх відправляють до лікувально-профілактичних закладів обласного центру. Оскільки між ними та управлінням виконавчої дирекції Фонду укладені відповідні договори, то ніяких непорозумінь та затримок з наданням кваліфікованої медичної допомоги тут не виникає.

О. Бєлов:
Центром медичної реабілітації потерпілих, які отримали ушкодження здоров’я на підприємствах Подільського та прилеглих до нього регіонів, є очолюваний професором В. Шевчуком Український державний науково-дослідний інститут реабілітації інвалідів, що міститься у Вінниці. Тут займаються розробкою, удосконаленням і практичним втіленням у життя медичної і соціально-трудової реабілітації потерпілих на виробництві, пошуком нових форм і методів медико-соціальної експертизи. В інституті функціонують 5 наукових відділів, де працює 5 докторів і 17 кандидатів медичних наук.
Серед головних розробок інституту — системний підхід до відновного лікування потерпілих з наслідками травм, зокрема хибними суглобами і деформаціями кісток, вивчення особливостей остеогенезу, встановлення його індивідуальних варіантів, розробка нових способів операцій, обгрунтування реальних шляхів зниження первинної і стійкої інвалідності при закритих, відкритих переломах та дефектах кісток. Фахівці закладу працюють також над розробкою принципово нових способів пластики ампутаційних кукс нижніх кінцівок; удосконаленням критеріїв медико-соціальної експертизи, докладають зусиль для працевлаштування осіб, які пройшли лікування з приводу хибних суглобів та дефектів кісток нижніх кінцівок.
Інститут очолює наукову і організаційно-методичну діяльність органів медико-соціальної експертизи 13 областей Правобережної України. Проводиться аналітична робота щодо вивчення стану і причин інвалідності, удосконалення організаційних форм роботи МСЕК з метою підвищення якості медико-соціальної експертизи, надання їй практичної консультативно-методичної допомоги тощо.
Клініка інституту має 250 ліжок, сучасні лабораторії — клініко-біохімічну, функціональних та фізіологічних методів досліджень, відділення відновного лікування з сучасним обладнанням та апаратурою. Дослідно-експериментальна база дає змогу проводити дослідження, які відповідають сучасним вимогам. У закладі щорічно проходять обстеження і лікування майже 4500 пацієнтів (у тому числі потерпілих на виробництві), 73% з них проводять відновне лікування оперативними та консервативними методами. Фахівці інституту виконують такі складні оперативні втручання, як заміщення кісткових дефектів, усунення деформацій при неправильно зрощених переломах, остеосинтез при хибних суглобах, ампутації та реампутації кінцівок.
Реабілітаційні заходи, що здійснюються фахівцями цього закладу, дають їм змогу робити справжні дива, повертаючи здоров’я та відновлюючи працездатність навіть тим потерпілим, які отримали дуже серйозні тілесні ушкодження. Показовими в цьому плані є результати медичної реабілітації 27-річного працівника з Ладижина. Під час виконання трудових обов’язків він упав з висоти 12 м. При цьому потерпілий отримав перелом стегна і передпліччя. Після лікування в місцевій лікарні був направлений у клініку Українського державного науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів з ускладненням, викликаним остеомієлітом стегна. Порадившись, лікарі вирішили вилучити накладену в лікарні пластину та нежиттєздатні кісткові тканини, що виникли внаслідок її гнійної руйнації. Щоб запобігти вкороченню ноги, що могло при такому діагнозі статися, було проведено повторний синтез із застосуванням апарата Ілізарова. Загалом за час лікування в клініці інституту потерпілому було зроблено 5 операцій. Страждання, які переніс потерпілий, врешті-решт, як кажуть, окупилися сторицею. Досвідченим лікарям вдалось поставити його на ноги. Нині молодий чоловік почувається добре, перебуває в працездатному стані.
Немало зусиль для досягнення позитивного результату доводиться докладати сьогодні медикам для того, щоб повернути до повноцінного життя 20-річного юнака, електромонтера Жмеринського вагоноремонтного заводу «Експрес». Під час необережного керування електрокаром він отримав багатоосколковий перелом верхньої третини правої великогомілкової кістки з дефектом м’яких тканин. Юнак був доставлений у клініку наукового лікувально-профілактичного закладу після невдалого лікування в місцевій (відомчій) лікарні. Для того, щоб зберегти йому ногу, упродовж 1,5 року фахівці зробили 6 операцій. Стан потерпілого вселяє надію, що найближчим часом він зможе повернутись на виробництво.
Великий внесок у справу реабілітації інвалідів, у тому числі інвалідів внаслідок трудового каліцтва, робить Військово-медичний центр Військово-Повітряних Сил (ВПС) України, що розташований в обласному центрі. Цей заклад є основною клінічною базою ВПС України, де сконцентрована найновіша аерокосмічна медицина нашої держави. Відповідно до укладених договорів з робочими органами Фонду в ньому пройшли медичну реабілітацію не тільки потерпілі з Вінниччини, а й зі Львівщини, Житомирщини, Хмельниччини, Волині та деяких інших регіонів України. Обсяги надання медичних послуг потерпілим є дуже значними. Упродовж останніх шести років тут пройшли курс реабілітації близько тисячі інвалідів внаслідок трудового каліцтва, що проживають на Вінниччині, не кажучи вже про потерпілих з інших регіонів.
Всі пацієнти центру проходять повне клінічне обстеження. Заклад має потужну лікувально-діагностичну базу, сучасне діагностичне та лікувальне обладнання, зокрема, японські бронхоскопи, гастроскопи, комп’ютерні комплекси «Кардіолаб», «Нейролаб», «Пентіум», біохімічні та гематологічні аналізатори, апарат для плазмоферезу, дистанційний ультразвуковий літотриптер, барокамери тощо. У разі потреби воно використовується для обстеження та лікування потерпілих. У процесі реабілітації активно застосовується фізіотерапія та лікувальна фізкультура.
Словом, Військово-медичний центр повною мірою виправдовує призначення провідного клініко-реабілітаційного закладу. І це дуже похвально, що його двері завжди відкриті для людей, які втратили своє здоров’я на виробництві.
Потерпілі, що отримали ушкодження здоров’я на виробництві, мають змогу оздоровлюватись у санаторіях Хмільника, Трускавця, Слов’янська, Криму. На Вінниччині немає проблем із забезпеченням інвалідів протезно-ортопедичними виробами, інвалідними візками, очними протезами, окулярами тощо. Упродовж останнього часу почало вирішуватись питання забезпечення інвалідів автомобілями, причому не лише за рішенням судів, але й у звичайному порядку, тобто згідно з чергою.
Отже, як бачимо, з початком діяльності Фонду у потерпілих з’явилась реальна можливість максимально відновити своє здоров’я. Щоб добитись такого рівня реабілітації і в інших регіонах України, тобто там, де немає таких спеціалізованих лікувально-профілактичних закладів, як на Вінниччині, доцільно було б створити власні клініки, де і лікування, і реабілітація, і трудова експертиза перебували б під контролем відповідних фахівців робочих органів Фонду. Це дало б змогу не тільки, як мовиться, ставити на ноги безнадійно хворих, а й повертати їх до повноцінного життя.

На знімках:
під час проведення сеансу
лікувальної фізкультури в Українському державному НДІ реабілітації інвалідів;
начальник управління виконавчої
дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань у Вінницькій області М. Олійник вручає ключі від автомобіля одному з інвалідів внаслідок
трудового каліцтва.

Фото В. СОПІЛЬНЯКА



До списку