ДБН Д.1.1-3-99 С. 11


НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ







ВКАЗІВКИ ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ
ресурсних елементних кошторисних норм на монтаж устаткування

(ДБН Д.1.1-3-99, МOD)


ДСТУ-Н Б Д.2.3-40:2012




Видання офіційне













Київ

МІНРЕГІОН УКРАЇНИ

2012

ПЕРЕДМОВА



1 Внесено: Департамент розвитку будівельної діяльності,

ціноутворення та економіки будівництва,

ТОВ «Науково-виробнича фірма «Інпроект»,

Технічний комітет ТК 311 «Ціноутворення та

кошторисне нормування у будівництві»



2 ПРИЙНЯТО ТА наказ Міністерства регіонального розвитку,

НАДАНО ЧИННОСТІ: будівництва та житлово-комунального

господарства України від 28.12.2012 № 667,

чинний з 2014-01-01



3 Національний стандарт відповідає ДБН Д.1.1-3-99 «Вказівки щодо застосування ресурсних елементних кошторисних норм на монтаж устаткування».

4 На заміну: ДБН Д.1.1-3-99



5 Цей стандарт згідно з ДБН А.1.1-1:2009 належить до комплексу «Д.2.3» – «Ресурсні елементні кошторисні норми на монтаж устаткування»









_____________________________________________________________________________


Право власності на цей документ належить державі Україна.

Цей документ не може бути повністю чи частково відтворений, тиражований і

розповсюджений як офіційне видання без дозволу Міністерства регіонального
розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Мінрегіон України, 2012





ВСТУП

Цей національний стандарт розроблено на заміну ДБН Д.1.1-3-99 «Вказівки щодо застосування ресурсних елементних кошторисних норм на монтаж устаткування» методом перевидання (передруку) з актуалізацією нормативних посилань згідно з додатком до цього вступу.

Підставою для розроблення цього національного стандарту є Закони України «Про стандартизацію», «Про будівельні норми» постанова Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 471 «Про затвердження Програми перегляду державних будівельних норм і правил на період до 2015 року».

До цього стандарту внесено Додаток А «Зміни та доповнення до ДБН Д.1.1-3-99 «Вказівки щодо застосування ресурсних елементних кошторисних норм на монтаж устаткування».

Цей стандарт містить вимоги, які відповідають чинному законодавству.



ДБН Д.1.1-3-99


Вказівки щодо застосування ресурсних елементних

кошторисних норм на монтаж устаткування

1. Основні положення


1.1 Ресурсні елементні кошторисні норми на монтаж устаткування, технологічних трубопроводів, контроль якості зварних з'єднань(1) (в подальшому РЕКНМУ) розроблено на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 22.03.99 № 24132/31 щодо впровадження положень концепції ціноутворення за однорівневою системою визначення вартості будівництва в поточних цінах на матеріально-технічні та трудові ресурси(2).

1.2 РЕКНМУ призначено для:

- визначення складу і кількості ресурсів при здійсненні монтажних робіт як у новому будівництві, так і при реконструкції, розширенні і технічному переоснащенні діючих підприємств, будівель і споруд(3);

- розроблення укрупнених ресурсних показників за видами монтажних робіт, а також поточних одиничних розцінок;

- визначення прямих витрат в інвесторському кошторисі і для розрахунків за виконані роботи.

1.3 Порядок розробки, побудова, виклад і оформлення РЕКНМУ відповідають вимогам ДСТУ 1.5-93 (Державна система стандартизації України) та ДБН А.1.1-2-93 “Порядок розробки, вимоги до побудови, викладу та оформлення нормативних документів”.

1.4 РЕКНМУ розроблено в складі 39 збірників. Їхні назви та порядкові номери наведено в додатку А.

1.5 РЕКНМУ відображають середньогалузевий рівень витрат ресурсів на прийняту будівельну техніку, технологію та організацію монтажних робіт за їх видами і можуть використовуватися всіма замовниками та підрядниками незалежно від форми власності і відомчої належності.

1.6 Виконання робіт в РЕКНМУ передбачено у відповідності з вимогами ДБН А.3.1-5-96 “Управління, організація і технологія. Організація будівельного виробництва”, СНиП III-4-80* “Техніка безпеки у будівництві” видання 1989 року, з урахуванням вимог:

- будівельних норм, що регламентують організацію, виконання і приймання робіт;

- державних і галузевих стандартів;

- технічних умов на виготовлення, постачання і монтаж устаткування, технічних регламентів, інструкцій, керівних технічних матеріалів та іншої технічної документації щодо виготовлення, монтажу і експлуатації устаткування, які не суперечать Державним і галузевим стандартам, що встановлюють вимоги до монтажної технологічності, заводської готовності, блочності та комплектності постачання устаткування.

1.7 Ресурсні елементні кошторисні норми на монтажні роботи є обов’язковими для будівництва, що здійснюється із залученням бюджетних коштів або коштів підприємств, установ та організацій державної власності. При будівництві за рахунок інших джерел фінансування їх застосування обумовлюється контрактом.

1.8 Отримані на підставі РЕКНМУ дані про склад та обсяг ресурсів можуть бути використані для визначення тривалості робіт, складання різної технологічної документації, встановлення норм списання матеріалів.

1.9 Норми на монтаж устаткування, які не ввійшли до Збірників РЕКНМУ, слід розробляти додатково та затверджувати в складі проекту (робочого проекту) у встановленому порядку.

1.10 Кожний Збірник РЕКНМУ містить технічну частину, вступні вказівки до розділів Збірників і таблиці норм з показниками ресурсів. Технічні частини містять вказівки щодо порядку застосування норм, а також коефіцієнти до норм, що поширюють умови застосування норм.

1.11 Таблиці норм Збірників об'єднано в групи. Опис складу робіт та одиницю виміру наведено для групи в цілому. Норму зашифровано трьома числами через тире, наприклад 16–4–3, де:

перше число – номер Збірника РЕКНМУ;

друге число – номер групи, до якої включено норму;

третє число – номер норми.

__________________________________________________________

(1)Монтаж устаткування, технологічних трубопроводів, контроль якості зварних з'єднань надалі іменується “монтаж

устаткування”.

(2)Матеріально-технічні та трудові ресурси надалі іменуються “ресурси”.

(3)Нове будівництво, реконструкція, розширення і технічне переоснащення діючих підприємств, будівель і споруд надалі іменуються “будівництво”.


Таблиці норм Збірників РЕКНМУ містять такі показники:

- витрати труда робітників-монтажників, люд-год;

- середній розряд робіт, визначений для ланки робітників-монтажників;

- витрати труда машиністів, люд-год;

- час роботи та склад машин, механізмів, механізованого виробничого знаряддя (механізованого інструменту), маш-год;

- витрати матеріалів, виробів та конструкцій, фізичні одиниці виміру.

1.12 У номерах груп деяких Збірників РЕКНМУ залишено резерв з метою поповнення їх нормами на виконання робіт з монтажу устаткування за новими технологіями.

1.13 Час використання робітниками-монтажниками механізованого виробничого знаряддя (пальник газопламеневий, вібратор поверхневий, машини мозіїчно-шліфувальні, машини електрозачищувальні, трамбовки пневматичні тощо) включено до норм трудовитрат робітників-монтажників.

По виокремлених у нормах машино-годинах роботи зазначеного виробничого знаряддя визначається вартість енергонасіїв, мастильних матеріалів та гідравлічної рідини, яка враховується в складі прямих витрат на матеріальні ресурси.

1.14 Шифри матеріально-технічних ресурсів, наведені в таблицях норм Збірників РЕКНМУ, складено виходячи з номенклатури Збірників кошторисних цін на матеріали, вироби, конструкції та будівельні машини і механізми видання 1997 року, і читаються вони у такий спосіб:

а) по матеріальних ресурсах (будівельні матеріали, вироби і конструкції):

1 Х Y – позиція, де:

1 – позначення Збірників;

Х – номер частини Збірника;

Y – номер розділу Збірника;

позиція – порядковий номер у розділі Збірника.

Наприклад: 1 5 35 – 0111

1 Х Y позиція

б) по технічних ресурсах (будівельні машини і механізми):

2 Х – позиція, де:

2 – позначення Збірника;

Х – номер розділу Збірника;

позиція – порядковий номер.

Наприклад: 2 06 – 0249

2 Х позиція


1.15 Опис робіт, передбачених нормами, містить короткий перелік складу основних процесів виконання робіт. В короткому переліку складу робіт дрібні, допоміжні та супровідні операції, як правило, не згадано, але нормами враховано.

1.16 У РЕКНМУ враховано ресурси, пов’язані з виконанням повного комплексу робіт з монтажу устаткування, що регламентується діючими положеннями з організації, провадження і приймання робіт, включаючи:

- приймання устаткування до монтажу;

- вивантаження устаткування, матеріалів, виробів та конструкцій на приоб’єктному складі, горизонтальне та вертикальне транспортування їх від приоб’єктного складу до місця встановлення, монтажу чи використання в діло (внутрішньобудівельний транспорт), за винятком випадків, обумовлених у технічних частинах відповідних Збірників;

- розпаковування устаткування з прибиранням упаковки;

- очищення устаткування від консервуючого мастила і покриттів;

- технічний огляд устаткування;

- укрупнювальне складання устаткування, що поставляється окремими блоками, вузлами або деталями, для виконання монтажу максимально збільшеними блоками у межах вантажопідйомності монтажних механізмів;

- приймання і перевірку фундаментів та інших основ під устаткування, розмічання місць встановлення устаткування, встановлення анкерних болтів і закладних частин до колодязів фундаментів;

- встановлення устаткування з вивіренням і закріпленням на фундаменті або іншій основі, включаючи установлення окремих механізмів і пристроїв, які входять до складу устаткування або його комплектну поставку: вентиляторів, насосів, живильників, електроприводів (механічна частина), пускорегулювальної апаратури, металевих конструкцій, трубопроводів, арматури, систем змащування тощо, передбачених кресленнями даного устаткування;

- зварювальні роботи, які виконуються в процесі складання і встановлення устаткування, з підготовкою кромок під зварювання;

- заповнення пристроїв устаткування мастильними та іншими матеріалами;

- перевірку якості монтажу, включаючи індивідуальні випробування устаткування (вхолосту, а у разі потреби під навантаженням, гідравлічне, пневматичне та інші види випробувань, вказані в технічних частинах або вступних вказівках Збірників кошторисних норм).

1.17. Норми витрат труда робітників-монтажників, машиністів та часу експлуатації будівельних машин в РЕКНМУ визначено на підставі діючих технологій та технологічних карт з урахуванням додаткових витрат труда робітників-монтажників на ненормовані роботи (багаторазова організація робочих місць, додаткові переходи в процесі праці, неодноразова зміна інструментів і пристроїв), пов’язані з організацією комплексного процесу, що нормується.

1.18. Норми витрат матеріальних ресурсів визначено з урахуванням загальних виробничих норм витрат матеріалів, технологічних карт та іншої технологічної документації з урахуванням мінімальних норм втрат і відходів по матеріалах, які потребують обробки чи припасовування при їх укладанні в проектне положення.

1.19 Монтажні роботи, як правило, виконуються із застосуванням риштувань, що зводятся для виконання суміжних робіт. Якщо рішеннями проектно-технологічної документації на будівництво об’єкту передбачено зведення та розбирання риштувань для виконання конкретного виду монтажних робіт, ресурси на зазначене визначаються за відповідними кошторисними нормами ДБН Д.2.2-8-99 “Конструкції з цегли та блоків”.

1.20 РЕКНМУ розроблені виходячи з наступного:

а) устаткування надходить в монтаж в справному стані, комплектно, пофарбованим, що пройшло заводське поузлове або загальне складання и обкатування, стендові та інші випробування у відповідності з ТУ на його виготовлення і постачання:

габаритне - в зібраному вигляді з захисним покриттям, на постійних прокладках;

негабаритне - в розібраному вигляді максимально збільшеними вузлами (блоками), що не потребують при монтажі прилажувальних операцій; у повному комплекті: с відповідними фланцями на штуцерах, кріпильними деталями (з`єднувальними шпильками, болтами) і фундаментними болтами тощо, у відповідності з ТУ;

б) для виконання монтажу є в наявності підготовлені майданчики, місця установлення або фундаменти, що виведені на проектні позначки (з засипаним навколо них котлованом) або інші основи під устаткування і чорні підлоги.

1.21 В РЕКНМУ не враховані витрати на окремі види будівельних робіт, пов`язаних з монтажем устаткування, які визначаються за відповідними РЕКН на будівельні роботи і враховуються додатково:

  • монтаж технологічних металевих конструкцій, що не входять до комплекту постачання устаткування, включаючи їх фарбування;

  • грунтування трубопроводів і наступне їх фарбування;

  • необхідне колірне і розпізнавальне фарбування устаткування, а також пояснювальні та попереджувальні написи;

  • улаштування і розбирання інвентарних риштовань, необхідность яких встановлена проектом виконання робіт;

  • підготовку устаткування під антикорозійні покриття і роботи по цим покриттям, якщо інше не передбачено технічними частинами і вступними вказівками збірників;

  • футеровку устаткування вогнетривкими і захисними матеріалами;

  • мурування топок печей та їх сушіння;

  • земляні роботи з копанням траншей для кабельних ліній;

  • установлення фундаментних болтів (крім установлення їх в колодязях);

  • підливання фундаментних плит, заливання фундаментних болтів і закладних частин у колодязях.