НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ


Ресурсні елементні кошторисні норми на будівельні роботи






ГІРНИЧОпрохідницькі роботи

(Збірник 35)

(ДБН Д.2.2-35-99, МOD)


ДСТУ Б Д.2.2-35:2012




Видання офіційне














Київ

МІНРЕГІОН УКРАЇНИ

2012

ПЕРЕДМОВА


1 Внесено: Департамент розвитку будівельної діяльності,
ціноутворення та економіки будівництва,

ТОВ «Науково-виробнича фірма «Інпроект», Технічний комітет ТК 311 «Ціноутворення

та кошторисне нормування у будівництві»



2 Прийнято та НАДАНО ЧИННОСТІ: наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального

господарства України від 28.12.2012 № 667,

чинний з 2014-01-01



3 Національний стандарт відповідає ДБН Д.2.2-35-99 «Ресурсные элементные сметные нормы на строительные работы. Сборник 35. Горнопроходческие работы».

4 На заміну: ДБН Д.2.2-35-99



5 Цей стандарт згідно з ДБН А.1.1-1:2009 належить до комплексу нормативних документів «Д.2.2» – «Ресурсні елементні кошторисні норми на будівельні
роботи»








_____________________________________________________________________________


Право власності на цей документ належить державі Україна.

Цей документ не може бути повністю чи частково відтворений, тиражований і

розповсюджений як офіційне видання без дозволу Міністерства регіонального
розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Мінрегіон України, 2012

ВСТУП

Цей національний стандарт розроблено на заміну ДБН Д.2.2-35-99 «Ресурсные элементные сметные нормы на строительные работы. Сборник 35. Горнопроходческие работы» методом перевидання (передруку) з актуалізацією нормативних посилань.

Підставою для розроблення цього національного стандарту є Закони України «Про стандартизацію», «Про будівельні норми», постанова Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 471 «Про затвердження Програми перегляду державних будівельних норм і правил на період до 2015 року».

До цього стандарту внесено Додаток А «Зміни та доповнення до ДБН Д.2.2-35-99 «Ресурсные элементные сметные нормы на строительные работы. Сборник 35. Горнопроходческие работы».

Цей стандарт містить вимоги, які відповідають чинному законодавству.





ДБН Д.2.2-35-99


Збірник 35. Гірничопрохідні роботи


1.Технічна частина


1.1. Загальні вказівки


1.1.1. Даний збірник містить ресурсні елементні кошторисні норми на гірничопрохідні роботи (витрати праці робітників шахтобудівників, норми часу експлуатації забійних машин і механізмів, кошторисні норми витрати матеріалів), необхідні для визначення потреби в ресурсах при виконанні робіт на споруджуваних і діючих підприємствах підрядним і господарським способом усіх гірничодобувних галузей промисловості.

1.1.2. Збірник складається із шести розділів:

I – Гірничопрохідні роботи, виконувані звичайним способом

II – Гірничопрохідні роботи, виконувані спеціальними способами

III – Спорудження свердловин з поверхні при проходці шахтних стовбурів спеціальними способами

IV – Спорудження стовбурів (свердловин великого діаметра) установками типу РТБ («Уралмаш») і РБ (Л-35)

V – Ремонт і підтримка гірських вироблень

VI – Ресурсні кошторисні норми експлуатації загальношахтних машин і устаткування

До складу розділу I входять кошторисні норми на проходження гірських вироблень, зведення тимчасових і постійних крепей, армування вертикальних стовбурів, на укладання тимчасових і постійних рейкових шляхів у гірських виробленнях, на улаштування водовідливних і дренажних канав, фундаментів під устаткування кабельних каналів, замірних станцій, сланцевих і водяних заслонів, арок і перемичок і на інші роботи.

До складу розділу II входять кошторисні норми на проходження вертикальних і похилих стовбурів, сполучень вертикальних стовбурів з навколоствольними дворами способом штучного заморожування порід, на кріплення стовбурів чавунними тюбінгами, буравлення тампонажних свердловин і тампонаж гірських порід з вибою стовбура.

До складу розділу III входять кошторисні норми на буравлення заморожуючих, гідроспостережливих, контрольно-термічних і тампонажних свердловин, на кріплення свердловин, устаткування заморожуючих стовпчиків, тампонаж гірських порід з поверхні.

До складу розділу IV входять норми на спорудження стовбурів (свердловин) по технологічних процесах: буравлення, кріплення, тампонаж (цементація) затрубного простору, відкачка промивної рідини (осушення), перевірка стовбура й інші допоміжні роботи, що беруть участь у циклі спорудження стовбура (свердловини).

До складу розділу V входять норми на види робіт з ремонту і підтримки гірських вироблень при будівництві нових і реконструкції (технічному переозброєнні, підтримці потужності) діючих гірських підприємств.

До складу розділу VI входять норми машино-змін загальношахтних машин і устаткування в натуральних показниках по комплексах: підйом, водовідлив, вентиляція, підземний транспорт та інші загальношахтні витрати.

У таблицях норм наведена відповідність норм ДБН Д.2.2-35-99 з розцінками ЕРУ-97.

Для додатково розроблених норм у рядку відповідності проставлена буква “N*”

Вказівки до розділів I і II


1.1.3. Нормами передбачений весь комплекс робіт, включаючи витрати праці на інші дрібні і допоміжні операції: підбурку шпурів, розкайловку великих шматків породи відбійними молотками, укладання залізних аркушів для навантаження гірської маси, улаштування і розбирання підриштовок (риштовання), ремонт тимчасової кріпи після висадження шпурів, підбивання і перестановку в процесі роботи запобіжних крепей, улаштування захисту навантажувальної машини й іншого устаткування перед висадженням, розкріплення привода і секцій конвеєра, виготовлення клинів і підкладок для розклиновки при припасуванні рам тимчасової і постійної кріпи, розшивку рам дошками чи обаполами перед висадженням, заготівлю забойки і дерев'яних "пробок" для шпурів, осланцювання вироблень, виготовлення й установку щитків для лунок, очищення від бетону опалубки й інші дрібні операції.

1.1.4. Нормами врахований час на підготовчі роботи до висадження шпурів, готування забойки, заряджання і висадження шпурів, підрахунок числа вибухів, провітрювання вибоїв після висадження, огляд вибою і приведення його в безпечний стан, замір метану.

Витрати на зміст мастеpів-підривників, постачальників і роздавальників вибухових матеріалів передбачені в нормах на інші загальношахтні витрати (раздел VI, Збірника 35).

1.1.5. У таблицях норм приведені дані по витратах праці з поділом по групах ставок і розрядам робіт.

При цьому, для вертикальних стовбурів і вироблень з кутом нахилу більш 45 градусів прийнята I-я група ставок для особливо шкідливих і тяжких умов праці, в інших нормах прийняті тарифні ставки для звичайних умов на підземних роботах.

Пункт 1.1.5 в новій редакції, Зміна №4, затверджено та надано чинності - наказ Мінрегіону України від 13 вересня 2011 року №190:

1.1.5. В нормах (крім норм з позначкою «У») наведено витрати труда робітників на шахтній поверхні з розподілом за розрядами робіт та витрати труда робітників в підземних умовах з розподілом за групами ставок і розрядами робіт відповідно до шестирозрядної тарифної сітки.

1.1.6. У кошторисних нормах міцність гірських порід приведена по шкалі проф. М.М. Пpотодьяконова, а в додатках 1 і 2 зазначена міцність порід по шкалі проф. М.М. Пpотодьяконова і, відповідно, міцність порід у мегапаскалях (MПа).

1.1.7. Склади робіт, передбачені кошторисними нормами, зазначені на початку груп чи безпосередньо в таблицях норм.

1.1.8. Нормами передбачені способи розпушення гірських порід відповідно прийнятій технології ведення робіт: буропідривній, комбайнами, відбійними молотками і вручну в залежності від характеристики виробки і міцності порід.

При цьому в конкретних виробках допускається застосовувати тільки один із зазначених способів розпушення, за винятком проходки вертикальних стовбурів і сполучень у заморожених породах (центральна частина цих виробок може розпушуватися буропідривним способом, а поблизу стін льодопорідного циліндра й у зонах спорудження кейль-кранців - відбійними молотками).

Застосування норм на розробку відбійними молотками заморожених порід груп Б и В повинне бути обґрунтовано проектом.

1.1.9. Норми враховують проходження виробок повним перетином по породі чи вугіллю. При проходженні виробки змішаним вибоєм (по вугіллю і породах різної міцності) норми варто приймати:

- на проходження - по процентному співвідношенню обсягів порід різної міцності і вугілля в перетині виробки, (при наявності в перетині виробки більш 85% однієї міцності чи породи вугілля, норми на проходження вибуховим способом варто приймати для повного перетину виробок по даній міцності породи чи вугілля, при наявності вугільних прошарків потужністю кожного менш 0,5м - по породі);

- на кріплення бетоном і штангами - по процентному співвідношенню фортець порід і вугілля в боках чи покрівлі по периметрі перетину виробки;

- на зведення постійних рамних крепей - по міцності породи, що переважає в перетині виробки, а при рівному співвідношенні по найбільш слабких породах;

- на зведення тимчасових рамних крепей - по найбільш слабких породах.

1.1.10. Нормами враховані:

- відкочування гірської маси від чи вибою від навантажувального пункту на відстань до 50м із застосуванням маневрової лебідки і доставка матеріалів у шахті від розминовки до вибою;

- розвантаження на приоб'єктному складі, навантаження, розвантаження і перевантаження будівельних матеріалів на поверхні й у підземних виробленнях, такелажні роботи зі стовбура.

1.1.11. Нормами передбачені припустимі відхилення убік збільшення геометричних параметрів перетину гірських вироблень від проектних по радіусі стовбура і з боку покрівлі і стін інших вироблень, згідно СHіп 3.02.03-84, і зв'язаний з цим додатковий обсяг робіт зі збирання і відкочування гірських порід, доставці матеріалів, бетонуванню і забутовке порожнеч за крепью і додаткова витрата бетону.

1.1.12. Hоpми передбачають наступні умови провадження робіт:

- глибина вертикальних стовбурів і довжина відкочування в похилих виробках, прохідних зверху вниз - 150м;

- приплив води у вертикальних і похилих стовбурах і пристовбурних камерах біля робочого місця - до 6м3/годину;

- незначна капель води в сполученнях стовбурів, горизонтальних і похилих виробках, їхніх сполученнях і камерах;

- роботи у вибоях, не небезпечних по раптових викидах вугілля, породи і метану;

- роботи виконувані окремо від експлуатаційних робіт діючої шахти;

- розширення вироблень вручну, відбійними молотками і буропідривним способом;

- зведення постійних крепей з монолітного бетону без арматури;

- спуск бетонної суміші по одному бетоноводу;

- тимчасове і постійне кріплення виробок на прямолінійних ділянках;

- укладання одноколійних рейкових шляхів на прямолінійних ділянках виробок;

- звичайні тарифні розряди забійної групи робітників при проходці похилих виробок і розрізних печей з кутами нахилу до 45град.;

- скреперування гірської маси в похилих виробках на відстань до 30м;

- проходження сполучень вертикальних стовбурів з навколоствольними дворами з навантаженням гірської маси вручну чи пневмонавантажувачами безпосередньо в бадді;

- висота виробки в проходці до 3,5м у нормах на укладання верхняків, бетонування і затягування боків і покрівлі горизонтальних і похилих виробок і їхніх сполучень;

- висота виробки в проходці більш 3,5м у нормах на постійні кріпи камер і сполучень стовбурів з навколоствольними дворами;

- довбання звичайних ("незаводних") лунок під розстріли в стовбурах.

Для інших умов провадження робіт до норм варто застосовувати коефіцієнти, приведені в розділі 1.3. технічної частини.

1.1.13. Горизонтальною виробкою є виробка з кутом нахилу до 2 град. до обрію.

1.1.14. Hоpми на проходження, кріплення й армування вертикальних стовбурів поширюються на заглиблення стовбурів повним перетином з поверхні, а при заглибленні стовбурів через заглиблювальне відділення чи з діючого обрію і спорудженні сліпих стовбурів норми на кріплення й армування приймаються з поправочними коефіцієнтами, приведеними в п. 47 т.ч. 1.3.1. Крім цих коефіцієнтів, варто застосовувати також коефіцієнти на "глибину" і "припливи води", приведені в п.п. 1‑ 12; 39‑ 45 т.ч.1.3.1, глибина стовбура в цьому випадку визначається від місця провадження робіт до оцінки навантаження чи розвантаження бадді.

1.1.15. У кошторисних нормах приведена площа перетину виробки "у проходці" по зовнішньому обрисі конструкцій крепей (без "переборів") за винятком таблиць №№ 401, 402, 699, 710, 762‑ 766, у яких площа перетину зазначена "у світлі".

У кошторисних нормах:

- на проходження показники приведені на 100 м3 у проходці по зовнішньому обрисі конструкцій крепей, а "перебори" виїмки породи враховані в показниках самих норм;

- на постійне кріплення кам'яними крепями показники приведені на 100 м3 по проектному обсязі конструкції, а "перебори" враховані в складі робіт.

1.1.16. Hорми на спорудження опорних вінців у вертикальних стовбурах враховують проходження і кріплення їх тільки за межами контуру поперечного перерізу стовбура в проходці.

1.1.17. Hорми на проходження, тимчасове і постійне кріплення сполучень вертикальних стовбурів з навколоствольними виробками поширюються: