Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» Дочірня компанія "Укртрансгаз"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

з охорони праці

ДЛЯ МОНТЕРА ІЗ ЗАХИСТУ ПІДЗЕМНИХ ТРУБОПРОВОДІВ

ВІД КОРОЗІЇ

Київ


Узгоджено

Національний науково-дослідний

інститут охорони праці України

Лист№ 169

від 23.03.2005 р.

Затверджено

Наказ ДК "Укртрансгаз"


ПІ 1.1.23-012-2005

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ МОНТЕРА ІЗ ЗАХИСТУ ПІДЗЕМНИХ ТРУБОПРОВОДІВ

ВІД КОРОЗІЇ

Київ


Внесено: ВАТ "УЦЕБОПнафтогаз" Введено: На заміну ПІ 1.1.23-012-1998

Редакційна комісія: Коломєєв В.М. (голова комісії),

Болокан О.О., Разладов В.Г.

Розробники: Морозенко В.Г., Орехов О.О., Даніліна Т.М.


1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірна інструкція з охорони праці для монтера із захисту підземних трубопроводів від корозії призначена для всіх осіб, що працюють за професією монтер із захисту підземних трубопроводів від корозії (далі - монтер ЕХЗ) на діючих магістральних газопроводах (МГ).

1.2. До самостійної роботи допускаються особи у віці не молодше 18 років, які у навчальному закладі отримали професію монтера із захисту підземних трубопроводів від корозії та придатні за станом здоров'я. Перед допуском до самостійної роботи, після отримання вступного інструктажу, первинного інструктажу, спеціального навчання з питань охорони праці, перевірки знань з охорони праці, яка проводиться за екзаменаційними білетами, перевірки вмінь і навичок безпечного виконання робіт, монтер ЕХЗ повинен пройти безпосередньо на робочому місці стажування протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи) під керівництвом досвідченого кваліфікованого монтера ЕХЗ. Допуск до самостійної роботи здійснюється при задовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці наказом (розпорядженням) роботодавця (або керівника структурного підрозділу).

1.3. Робочим місцем монтера ЕХЗ є дільниці лінійної частини магістрального газопроводу (МГ), на яких встановлені установки катодного захисту (УКЗ).

УКЗ з випрямляючими пристроями, які живляться від ЛЕП напругою 0,22; 0,4; 6 і 10 кВ, від ліній зв'язку напругою 220 і 500 В, є електронебезпечними. Монтер ЕХЗ, що обслуговує електричне обладнання УКЗ, може попасти під небезпечну для життя напругу від випадкового дотику до струмоведучих частин, до неструмоведучих металевих частин, які можуть знаходитись під напругою переходу високої напруги трансформатора у бік низької напруги, виникнення електричних іскор у вибухонебезпечній зоні.

Установки катодного захисту розміщуються в охоронній зоні газопроводу, де можливі витоки природного газу та створення умов виникнення вибуху і пожежі.

1.4. Монтер ЕХЗ, який допускається до обслуговування установок катодного захисту (УКЗ). повинен мати групу з електробезпеки не нижче III в установках до 1000 В. Монтерам ЕХЗ, що не мають права обслуговувати УКЗ, дозволяється тільки знімати показання приладів установок захисту. Вони повинні мати групу з електробезпеки не нижче II.

1.5. Робота монтера ЕХЗ полягає у забезпеченні безперебійної роботи ліній електроживлення засобів електрохімзахисту (ЕХЗ), технічному обслуговуванні і ремонті засобів захисту від корозії та періодичному контролі за станом ізоляційного покриття, зокрема на корозійно-небезпечних ділянках.

1.6. Монтер ЕХЗ зобов'язаний:

- дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання робіт;

- знати і виконувати вимоги цієї інструкції, внутрішнього трудового розпорядку, правила поводження з обладнанням, користуватись засобами колективного та індивідуального захисту;

- проходити у встановленому на підприємстві порядку попередні та періодичні медичні огляди.

Монтер ЕХЗ повинен знати безпечні прийоми роботи під час обслуговування і ремонту засобів захисту від корозії; вимоги електробезпеки та електротехніки; методику вимірювань потенційного стану підземних трубопроводів та визначення корозійної агресивності грунтів; вимоги безпеки до ручного інструменту; характеристику шкідливих речовин, які можуть виділятись у процесі виконання робіт, їх дію на організм людини і заходи захисту.

Монтер ЕХЗ повинен пам'ятати, що дотримання вимог інструкції з охорони праці є основною умовою запобігання нещасним випадкам. Порушення монтером ЕХЗ вимог цієї інструкції розглядається як порушення ним трудової дисципліни, за яке до нього може бути застосовано стягнення згідно з чинним законодавством.

1.7. По території підприємства необхідно пересуватись по пішохідних доріжках і спеціальних містках, прокладених над комунікаціями, реагувати на сигнали водіїв транспортних засобів. Бути уважним, проходячи біля тросів, ланцюгів і канатів. Не наступати на кришки колодязів та інші перекриття ям, траншей і котлованів.

1.8. Монтер ЕХЗ повинен виконувати тільки ту роботу, яка доручена адміністрацією згідно із змінним завданням; у робочий час, на території та обладнанні підприємства, не виконувати роботи з корисливою метою.

1.9. Монтеру ЕХЗ, виконуючи професійні обов'язки і завдання адміністрації поза межами території підприємства, необхідно чітко виконувати завдання, не відхилятись від маршруту, коли це не зумовлено аварійною ситуацією.

1.10. Не дозволяється курити у виробничих приміщеннях і на території виробничого об'єкту. Курити дозволяється тільки у спеціально відведених місцях.

1.11. У процесі виробничої діяльності на монтера ЕХЗ можуть діяти наступні небезпечні та шкідливі виробничі фактори: підвищене значення напруги в електричному колі; підвищена температура поверхонь обладнання, матеріалів; підвищена чи понижена температура повітря робочої зони; підвищена або понижена рухомість повітря; нервово-психічні перевантаження. Шкідливі та небезпечні виробничі фактори конкретизуються згідно з результатами атестації робочих місць.

1.12. Згідно з Відомчими нормами безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту робітникам і службовцям ДК "Укртрансгаз", затверджених наказом ДК "Укртрансгаз" № 417 від 26.12.03. (п.1.10), монтеру із захисту підземних трубопроводів від корозії видається наступний комплект засобів індивідуального захисту (313):

Костюм бавовняний з водовідштовхувальним просоченням

12 місяців

Вн

Плащ водонепроникний

Черговий

Вн

Чоботи гумові

18 місяців

Вн

Чоботи кирзові

12 місяців

Заг.призн.

Рукавиці комбіновані

1 місяць

Ми, 3

Каска захисна

24 місяці

Склопласт

Підшоломник під каску

12 місяців


При роботі з гарячими ізоляційними матеріалами:

Костюм брезентовий

12 місяців

Вн

Черевики шкіряні

12 місяців

Тп

Шолом брезентовий

12 місяців


Окуляри захисні

До зносу


Взимку додатково:


Куртка бавовняна на утеплювальній прокладці

36 місяців

Тн

Штани бавовняні на утеплювальній прокладці

36 місяців

Тн

Рукавиці теплі

36 місяців

Тн

Валянки на гумовій підошві

48 місяців

Тн

Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу і спецвзуття понад встановлені норми.

1.13. Під час роботи монтер ЕХЗ повинен користуватись 313 та дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема:

• утримувати в чистоті і порядку робоче місце і інструмент;

• правильно і дбайливо користуватись санітарно-побутовими приміщеннями, засобами індивідуального захисту;


• утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані і чистому вигляді;

• перед кожним прийманням їжі мити руки водою з милом чи іншими миючими засобами. Застосовувати при митті рук бензин, гас, ацетон та інші легкозаймисті речовини забороняється;

• дотримуватись питного режиму з врахуванням особливостей умов праці;

• дотримуватись режиму праці і відпочинку;

• при появі температури чи інших ознак захворювання слід попередити керівника робіт та негайно звертатись до лікаря.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Отримати завдання від керівника робіт.

2.2. Перед початком роботи монтер ЕХЗ повинен :

- ознайомитись з завданням керівника і можливою небезпекою під час виконання роботи;

- вивчити технологічну документацію на об'єкт роботи, а також спеціальні інструкції на даний вид роботи;

- привести у порядок і надягти спецодяг і взуття, застебнути всі ґудзики, підв'язати обшлаги, не допускаючи звисання окремих частин спецодягу;

- оглянути захисні засоби і впевнитись в їх справності та придатності до користування;

- перевірити діелектричні калоші та рукавички на відсутність проколів і розривів, наявність клейм електричних випробувань, впевнитись, що строки експлуатації їх не закінчились;

- перевірити справність лазів і монтажних поясів;

- укомплектувати згідно з технологічною інструкцією необхідні контрольно-вимірювальні прилади і перевірити наявність клейм по повірці;

- перевірній стан ізоляційних підставок, переносних драбин, захисних засобів ручного електрофікованого інструменту;

- укомплектувати і перевірити справність ручного інструменту :

а) ручки кусачок і універсальних плоскогубців повинні бути ізольовані;

б) робоча частина викрутки повинна бути правильно заточена, кругла частина ізольована трубкою поліхлорвініловою (ПХВ), а ручка - з ізоляційного матеріалу, міцно посаджена і без пошкоджень;

в) гайкові ключі повинні бути без пошкоджень і під час використання розміри ключа повинні відповідати розмірам болта;

г) з'єднувально-вимірювальні проводи і кабелі повинні бути оснащені необхідними наконечниками, щупами, затискачами, без пошкоджень ізоляції, без використання електричного контакту методом "скрутки";

Не допускати випадків використання автотрансформаторів, дросельних котушок та реостатів для одержання пониженої напруги; включення трансформаторів, перетворювачів частоти струму, випрямлячів струму, не перевіривши їх справності і не оглянувши під підключеною напругою.

2.3. Про непридатність спецодягу, взуття, індивідуальних засобів захисту, інструменту, контрольно-вимірювальних приладів та обладнання монтер ЕХЗ повинен повідомити керівника робіт і не ставати до роботи до їх заміни на справні.


3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

ЗА.Вимоги електробезпеки підчас експлуатації УКЗ:

3.1.1. Усі роботи у діючих УКЗ монтери ЕХЗ виконують за нарядами-допусками і розпорядженнями для робіт в електроустановках.

3.1.2. Під час виконання технічних заходів з організації роботи на УКЗ проводяться необхідні відключення та вживаються заходи, що запобігають подачі напруги до місця роботи внаслідок помилкового або самовільного включення комутаційної апаратури, вивішуються різні попереджуючі і забороняючі плакати (наприклад, "НЕ ВКЛЮЧАТИ -ПРАЦЮЮТЬ ЛЮДИ", "НЕ ВКЛЮЧАТИ - РОБОТА НА ЛІНІЇ", "НЕ ВІДКРИВАТИ -ПРАЦЮЮТЬ ЛЮДИ"), а за необхідності виставляються огородження, підключають до "землі" переносні заземлення, перевіряють відсутність напруги на струмоведучих частинах, де повинно бути накладено переносне заземлення. Після накладення заземлення, вивішують плакати "СТІЙ - ВИСОКА НАПРУГА", "НЕ ЗАЛАЗЬ - ВБ'Є", "ПРАЦЮВАТИ ТУТ", за необхідності огороджують струмоведучі частини, які залишаються під напругою. Заміряється опір захисного заземлення корпусу перетворювача, він повинен бути не більше 4 Ом.

На УКЗ, які живляться від повітряних ліній електропередач, під час грози проводити роботи не дозволяється.

3.1.3. Експлуатація електроустановок ЕХЗ (до 1000 В) та пов'язані з нею роботи можуть проводитись за письмовим чи усним розпорядженням з наступним оформленням в оперативному (експлуатаційному) журналі, або у порядку поточної експлуатації з записом в оперативному журналі.

3.1.4. У порядку поточної експлуатації в установках ЕХЗ напругою до 1000 В дозволяється проводити наступні роботи без відключення напруги:

- прибирання приміщень, якщо перетворювач установки катодного захисту розміщений у будинку обхідника або на ГРС;

- чищення і витирання кожухів електрообладнання;

- заміну пробочних та трубчастих запобіжників.

3.1.5. За умови повного відключення напруги на УКЗ дозволяється ремонтувати магнітні пускачі, пускові кнопки-автомати, рубильники, реостати, контактори, випрямлячі струму, освітлювальну проводку, міняти запобіжники. При виконанні вказаних робіт установка катодного захисту повинна бути відключена від джерел живлення не менш ніж у двох місцях.

3.1.6. Роботи в установках катодного захисту напругою до 1000 В, що пов'язані з підйомом на висоту і роботою з драбин, проводяться не менше, ніж двома робітниками, при повному відключенні напруги.

Роботи з частковим відключенням напруги повинні виконуватися не менше, ніж двома робітниками.