Про хід реалізації доручень Президента України і Кабінету Міністрів України

 щодо модернізації (ліквідації) аварійно-небезпечних будівель і споруд

Рішення колегії від 24 грудня 2002 р. № 27

Заслухавши інформацію про стан розробки і затвердження міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, Радою Міністрів АР Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями відповідно галузевих і регіональних програм модернізації (ліквідації) аварійно-небезпечних будівель і споруд на виконання доручення Кабінету Міністрів України  від 28 серпня 2002 р. № 9356 (до доручення Президента України від 21 серпня 2002 р. № 1-1/1088) колегія вирішила:

1. Прийняти до відома інформацію Управління архітектурно-конструктивних та інженерних систем будинків і споруд житлово-цивільного призначення (О.Авдієнко) щодо незадовільного стану розроблення і затвердження галузевих і регіональних програм модернізації (ліквідації) аварійно-небезпечних будівель і споруд.

2.  Відзначити, що розроблено і затверджено станом на 24 грудня п. р. всього 14 галузевих програм  (Мінагрополітики, Мінкультури, Міносвіти, Мінпромполітики, Мінтранс, Міноборони, Мін’юст, Держкомзвязок, СБУ, Держмитслужба, ДПА, Держкомрезерв, Національне космічне агентство, Укрбудматеріали) та 9 регіональних програм (Вінницька, Волинська, Донецька, Житомирська, Луганська, Полтавська, Харківська, Херсонська, Чернівецька області). Решта розробників надали матеріали незатверджених програм або повідомили про те, що розроблення програм завершується, а Закарпатська облдержадміністрація не надала необхідну інформацію.

     3.  Рекомендувати відповідним облдержадміністраціям, міністерствам та іншим  центральним органам виконавчої влади прискорити розроблення, затвердження та подання до Держбуду у грудні п. р. програм згідно з дорученням Президента України та Кабінету Міністрів України.

4.  Рекомендувати міністерствам, іншим центральним та місцевим органам виконавчої влади активізувати роботу  з виконання заходів, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 05.05.97 р. № 409 “Про забезпечення надійності й безпечної експлуатації будівель, споруд та інженерних мереж”, перш за все  щодо вирішення фінансових питань реалізації заходів та проведення паспортизації об’єктів для складання реєстрів об’єктів.

5. Управлінню архітектурно-конструктивних та інженерних систем будинків і споруд житлово-цивільного призначення, Управлінню промислової забудови, проблем будівництва у складних інженерно-геологічних умовах та ЧАЕС:

- підготувати до 10 січня 2003 р. пропозиції щодо створення робочої групи для проведення узагальнення матеріалів галузевих і регіональних програм модернізації (ліквідації) аварійно-небезпечних будівель і споруд та підготовки пропозицій щодо заходів з їх реалізації  для розгляду у Кабінеті Міністрів України;

- здійснювати постійний моніторинг за реалізацією регіональних та галузевих програм.

6. Доручити НДІ будівельного виробництва та НДІ будівельних конструкцій завершити роботи з проведення аналізу даних галузевих і регіональних програм модернізації (ліквідації) аварійно-небезпечних будівель і споруд та забезпечити надання науково-методичної допомоги міністерствам, іншим центральним і місцевим органам виконавчої влади у реалізації зазначених програм.

7.  Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника Голови Комітету В. Присяжнюка.

Голова колегії

В.Череп

*        *        *

Довідка

      На виконання доручення Президента України від 21.08.02 № 1-1/1088 щодо забезпечення розроблення і реалізації галузевих та регіональних програм модернізації (ліквідації) аварійно небезпечних будівель і споруд, а також відповідного доручення Кабінету Міністрів України від 28.08.02 № 9356/2к Держбудом України із залученням базових науково-дослідних інститутів будівельних конструкцій (НДІБК) і будівельного виробництва (НДІБВ) здійснено методологічне забезпечення, постійне консультативне супроводження та моніторинг розроблення зазначених програм міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, Радою міністрів АР Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями.

      З метою якісного розроблення програм та єдиного методичного підходу до їх складу Держбуд з залученням НДІБК та НДІБВ здійснив аналіз діючих законодавчих і нормативних актів щодо реалізації заходів, спрямованих на модернізацію (ліквідацію) аварійно небезпечних будівель і споруд (додаток 1), а також стану виконання рішень постанови Кабінету Міністрів України 05.05.97 № 409 "Про забезпечення надійності і безпечної експлуатації будівель, споруд та інженерних мереж". З врахуванням проведеного аналізу і практичного досвіду щодо організації проведення обстеження об’єктів і формування відповідних даних, розробникам надані конкретні рекомендації щодо методології розроблення зазначених програм, орієнтовної структури та табличні форми для відображення кількісних і якісних показників аварійно небезпечних об’єктів (листи від 19.08.02 № 2/5-473, від 27.09.02 № 2/7-546). Крім того, було організовано надання постійної консультативно-методичної допомоги у розробленні програм.

      При  розробці програм були використані результати роботи, проведені у регіонах, щодо формування реєстрів аварійно небезпечних будівель і споруд, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 05.05.97 № 409.

Станом на 15 грудня п.р. міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади розроблено і затверджено всього 7 галузевих програм (Мінтранс, Міносвіти, Держкомзв’язок, Держкомрезерв, Державна митна служба, Національне космічне агенство України, СБУ).

Мінпаливенерго, Мін’юст, Держводгосп та МНС повідомили, що заходи з модернізації аварійно небезпечних об’єктів уключені до програм з питань паливно-енергетичного комплексу, гідротехнічних споруд, забезпечення судів приміщеннями та інших галузевих і регіональних програм.

За інформацією Мінфіну, МВС, Держжитлокомунгоспу, Антимонопольного комітету, Держкомзему України аварійно небезпечні об’єкти у їх підпорядкуванні відсутні.

Решта розробників надали матеріали незатверджених програм або повідомили про те, що розроблення програм завершується.

Розроблено у повному обсязі лише 9 регіональних програм (АР Крим, Волинська, Житомирська, Кіровоградська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Черкаська області). З них затверджені розпорядженнями облдержадміністрацій лише програми Волинської та Житомирської областей.

Інші 15 облдержадміністрацій не завершили розроблення програм згідно з дорученням.

Крім того, Львівська облдержадміністрація повідомила, що в області вже прийнято ряд програм, які мають відношення до вирішення проблеми аварійно небезпечних будинків, а Севастопольська міськдержадміністрація через фінансові складнощі з обстеженням будинків, яких у місті значна кількість, запропонувала продовжити термін розроблення програм.

У встановлені терміни не надала інформацію про розроблення програм Закарпатська обласна державна адміністрація.

Із наданих галузевих і регіональних програм слід відзначити якісне розроблення матеріалів Мінтрансом, Міносвіти, Національним космічним агентством України, Держкомзв’язком, Житомирською, Волинською, Кіровоградською облдержадміністраціями.

Зведена інформація щодо розробки і затвердження галузевих і регіональних програм та кількісні показники об’єктів надані у додатках 2 і 3.

      Разом з тим, у програмах не визначені конкретні заходи щодо фінансування робіт з модернізації або ліквідації аварійно небезпечних будівель і споруд. Більшість розробників програм повідомляють про відсутність можливості фінансування заходів з реалізації програм.

      Держбуд своєчасно опрацював інформацію міністерств, інших центральних та місцевих органів державної виконавчої влади про стан роботи з зазначеного питання та за результатами її аналізу доповів Кабінету Міністрів України листом від   13.12.2002 № 12-12/2-5.

Зважаючи на незадовільний стан розроблення більшості галузевих і регіональних програм та невизначеність реальних джерел фінансування для їх реалізації, Комітет запропонував Кабінету Міністрів України зобов’язати міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, Раду міністрів АР Крим, обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації вжити заходів для термінового завершення розробки, затвердження галузевих і регіональних програм та надання необхідної інформації до Держбуду.

Після отримання доопрацьованих матеріалів Управління архітектурно-конструктивних та інженерних систем будинків і споруд житлово-цивільного призначення узагальнить їх і додатково підготує інформацію до Кабінету Міністрів України.

*        *        *

Перелік законодавчих і нормативних актів щодо здійснення заходів, спрямованих

на модернізацію (ліквідацію) аварійно небезпечних будівель і споруд

      Закон України „Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру” (від 8 червня 2000 р. № 1809-ІІІ);

      Постанови Кабінету Міністрів України:

      „Про перелік видів діяльності та об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку” (від     27 липня 1995 р. № 554);

      „Про забезпечення надійності і безпечної експлуатації будівель, споруд і інженерних мереж” (від 5 травня 1997 р. № 409);

      „Про порядок класифікації надзвичайних ситуацій” (від 15 липня 1998 р. № 1099);

      „Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру” (від 3 серпня 1998 р.            № 1198);

      „Про заходи щодо реконструкції житлових будинків перших житлових будинків перших масових серій” (від 14 травня 1999 р. № 820);

      „Про затвердження переліку об’єктів та окремих територій, які підлягають постійному та обов’язковому обслуговуванню державними аварійно-рятувальними службами” (від 4 серпня 2000 р. № 1214);

      „Про затвердження Програми запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру на 2000-2005 роки з метою комплексного розв’язання проблем захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій в інтересах безпеки окремої людини, суспільства, національного надбання і довкілля” (від 22 серпня 2000 р. № 1313);

      „Про утворення Координаційної ради із створення та функціонування Урядової інформаційно-аналітичної системи з питань надзвичайних ситуацій”;

      „Про розвиток Державної програми забезпечення технологічної безпеки” (лист Мінекономіки від 23.09.02 № 98-41/3620-20 на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 9.09.02 № 4378/2).

      Нормативні документи з питань обстежень, паспортизації, безпечної та надійної експлуатації виробничих будівель і споруд (затверджені та введені в дію спільними наказами Держбуду та Держнаглядохоронпраці України від 27.11.97 за      № 32/288 та від 30.03.98 № 62/48):

      Правила обстежень, оцінки технічного стану та паспортизації виробничих будівель і споруд;

      Положення про безпечну та надійну експлуатацію виробничих будівель і споруд;

      Положення про спеціалізовані організації з проведення обстежень та паспортизації існуючих будівель і споруд з метою забезпечення їх надійності та безпечної експлуатації;

      Структура реєстру аварійно небезпечних виробничих будівель та споруд;

      Методичні рекомендації з питань обстежень деяких частин будівель (споруд) та їх конструкцій.