Про доцільність застосування методу додаткового ущільнення столярних виробів (вікон та дверей) ТзОВ „Фраєри” в умовах експлуатації з використанням еластичного профілю Sillen

Рішення НТР від 14 листопада 2003 р. № 88

Заслухавши інформацію про метод ущільнення столярних виробів (вікон і дверей) з використанням еластичного профілю           Sillen та враховуючи позитивні результати випробувань, проведених інститутом КиївЗНДІЕП, і виходячи з того, що запровадження енергозберігаючих технологій в Україні є надзвичайно актуальним як для розвитку її господарського комплексу, так і для успішного входження України в європейський економічний простір, науково-технічна рада вирішила:

1. Відзначити, що запропонована методика виконання додаткового ущільнення існуючих вікон і дверей, підвищення тепло ізолювальних характеристик існуючих легких огороджувальних конструкцій будинків, запропонована ТзОВ „Фраєри” (м. Калуш), має високі технологічні, експлуатаційні та енергозберігаючі показники, які суттєво покращують теплозахисні властивості виробів, в першу чергу, в умовах експлуатації житлово-цивільних будинків і споруд.

2. З метою використання прогресивних енергозберігаючих заходів в житлових та адміністративних будинках під час їх спорудження, реконструкції та капремонту підтримати ініціативу впровадження запропонованого методу як дослідного у пілотних проектах в місті Івано-Франківську.

3. Запропонувати розробнику методу „ФРАЄРИ” – Товариству з обмеженою відповідальністю „Фраєри” – підготувати технічні умови, що регламентують застосування даного методу, та подати їх до Держбуду для експертизи та погодження.

Голова НТР

В. Череп

*         *       *

Довідка

На опалення та гаряче водопостачання житлово-цивільних будинків і споруд в Україні витрачається біля 40 відсотків паливно-енергетичних ресурсів.

Через низькі теплозахисні властивості огороджувальних конструкцій будинків втрачається понад 30 відсотків теплової енергії, а основні втрати припадають на стіни, вікна і двері. Це є наслідком того, що, наприклад, заповнення віконних та дверних прорізів виготовлені нещільно, а в процесі експлуатації їх стан погіршується, що призводить до збільшення інфільтрації повітря та втрат енергії.

Проведені експериментальні дослідження підтверджують, що найбільша економія теплової енергії у будинках досягається за рахунок надійного ущільнення віконних та дверних прорізів (майже четверта частина). При цьому також ліквідуються протяги та поліпшується мікроклімат у приміщеннях.

Тому вирішення питання підвищення теплозахисних властивостей вікон та дверей є досить актуальним.

Товариством з обмеженою відповідальністю “Фраєри” (м. Калуш, Івано-Франківська область) запропоновано до впровадження метод ущільнення столярних виробів в умовах експлуатації з використанням еластичного профілю Sillen виробництва “Sico Rubena” (Чехія).

Багаторічний зарубіжний досвід застосування такого методу свідчить про його високу надійність та ефективність. В умовах ринку України ефект методу для замовника  підтверджується більш як 3 роки.

Наприкінці 2001 року був підписаний договір про спільну діяльність між Івано-Франківською обласною державною адміністрацією та товариством з обмеженою відповідальністю “Фраєри”, який став основою для реалізації пілотного проекту. Метою проекту є перевірка умов та можливостей для масового впровадження зазначеного методу в господарській діяльності державних виконавчих органів в умовах Івано-Франківської області.

Цей метод є ефективним технічним рішенням у тих випадках, коли робочий та естетичний стан вікон відповідає сучасним вимогам, однак конструкція вікон вже втратила теплові та ізоляційні властивості, оскільки утворилися щілини під час їх експлуатації. Основними вимогами для ефективного використання методу є наявність фальца в конструкції віконної стулки та рами, відсутність гнилі на деревині.

Товариство “Фраєри” запропонувало метод на основі дутого високоеластичного профілю, вмонтованого у виготовлений паз. Паз зроблений за допомогою спеціальних електроінструментів у самому куті фальца по всьому периметру та розміщений під кутом 45.

При закритому вікні профіль знаходиться в середині дерев’яної конструкції, що посилює теплові та ізоляційні властивості вікна, тому що повітря, закрите в віконній порожнині, є надійним ізолятором. Розміщення паза в куті захищає профіль від пошкодження та випадання. В пазу профіль утримується без використання клею та різних механічних фіксуючих пристроїв. Ущільнюючий профіль є складовим елементом  конструкції вікна.

Метод дозволяє реалізовувати індивідуальний підхід до кожної щілини шляхом використання ущільнювачів різного профілю (у вигляді трубки) розмірами 4,6,8,10,12 мм.

Проведення робіт здійснюється безпосередньо на об’єкті замовника з використанням комплекту обладнання, що дозволяє працювати навіть у житлових приміщеннях та у будь-яку пору року.

Ущільнювачі, які використовують для проведення робіт, є:                    

 довговічні;

 стійкі до екстремальних температур (сонячні промені, ультрафіолетове випромінювання), морозостійкими та водостійкими;

 мають високий опір повітропроникненню (від 0,26 до 0,32 м2· год Па/кг;

 за своїми показниками відповідають стандартам ISO-9001 та ІSO-14001, що підтверджено відповідними міжнародними сертифікатами.

Високі показники ущільнювачів підтверджено проведеними кліматичними випробуваннями, акредитованою в системі УкрСЕПРО лабораторією ВАТ “Український зональний науково-дослідний і проектний інститут по цивільному будівництву” (протоколи № 468 та № 469 від 27 червня 2003 року), в яких захначено, що:

1. Після 20 тис. циклів відкриття – закриття стулок вікон профіль не пошкоджується, зберігає  еластичність  і поновлює початкову форму.

2. Повітрозахисні властивості вікон підвищуються більш ніж у 2 рази порівняно з традиційним методом ущільнення пінополіуретановими матеріалами.

Оригінальність та єдність методу є результатом:

 неподібності властивостей сировини, використаної для виготовлення профілю, а саме – силікону;

 оригінальності  форми та дії ущільнювального профілю;

 професійних послуг, пов’язаних з монтажем  профілю у замовника.

Крім того, ефективність методу додаткового ущільнення вікон і дверей, застосовуваного ТзОВ “Фраєри”, підтверджено результатами майже дворічної експлуатації будинку Івано-Франківської облдержадмі-ністрації, де його було впроваджено. Це дало змогу при одних і тих же витратах теплоносія досягнути нормативної температури у приміщеннях та відмовитися від будівництва окремої дахової котельні, що розглядалося як альтернативний варіант заміни неякісного централізованого теплопостачання.

Вартісні показники запропонованого методу з урахуванням вартості ущільнювача – 5-7 грн. за п.м.,  залежно від стану вікон, деревини та інших чинників.

ТзОВ “Фраєри” є генеральним, виключним представником виробника ущільнювача на території України, Білорусії та Росії, власником оригінальної технології монтажу, зареєстрованої та захищеної Інститутом промислової  власності.

Враховуючи викладене, пропонується рекомендувати до використання запропонований ТзОВ “Фраєри” метод ущільнення вікон і дверей з використанням еластичного профілю в умовах експлуатації житлових будинків та будівель цивільного призначення та при виготовленні нових вікон та дверей.

Дане питання було розглянуто на секції будівельних матеріалів НТР Держбуду, протокол № 11 від 29 жовтня 2003 року, схвалено і рекомендовано до розгляду на засіданні президії НТР Держбуду.

Начальник Управління науково-технічної політики та інформаційних технологій у будівництві

      Д. Барзилович