ВІДОМЧІ НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Облік та оцінка меліоративного стану

зрошуваних і осушуваних сільськогосподарських угідь

та технічного стану гідромеліоративних систем

ВНД 33-5.5-05-98

Видання офіційне

Державний комітет України по водному господарству

Київ 1998

Передмова

РОЗРОБЛЕНИЙ

Управлінням експлуатації водогосподарських систем Держводгоспу

Об'єднанням "Укрводексплуатація" Держводгоспу

Інститутом гідротехніки і меліорації Української академії аграрних наук

ВНЕСЕНИЙ

Управлінням експлуатації водогосподарських систем Держводгоспу

ЗАТВЕРДЖЕНИЙ ТА ВВЕДЕНИЙ В ДІЮ

Наказом Держводгоспу від 17 грудня 1998 р. № 133

ВВЕДЕНИЙ НА ЗАМІНУ Временной инструкции по оценке мелиоративного состояния орошаемых и осушенных сельскохозяйственных угодий и технического состояния гидромелиоративных систем. Министерство мелиорации и водного хозяйства СССР. 1989 г.

Зміст

С.

1ГАЛУЗЬ ВИКОРИСТАННЯ1

2НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ1

3ВИЗНАЧЕННЯ, ПОЗНАЧЕННЯ ТА СКОРОЧЕННЯ1

4ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ1

5ПОРЯДОК ЗАПОВНЕННЯ ВІДОМЧОЇ ФОРМИ СТАТИСТИЧНОЇ ЗВІТНОСТІ № 1-ОВГ ПОКАЗНИКІВ МЕЛІОРАТИВНОГО СТАНУ3

6ПОРЯДОК ЗАПОВНЕННЯ ВІДОМЧОЇ ФОРМИ СТАТИСТИЧНОЇ ЗВІТНОСТІ № 2-ОВГ ПОКАЗНИКІВ МЕЛІОРАТИВНОГО СТАНУ8

Додаток А Критичні (середньо вегетаційні) глибини залягання рівнів грунтових вод на зрошуваних сільськогосподарських угіддях ..............................………………………………………................12

Додаток Б Методика визначення площ зрошуваних сільськогосподарських угідь, які потребують підвищення водозабезпеченості…………………………………………………………………15

Додаток В Форма № 1- ОВГ Показники з обліку та оцінки меліоративного стану зрошуваних сільськогосподарських угідь і технічного стану зрошувальних систем ……. .…………………..... 17

Додаток ГФорма № 2-ОВГПоказники з обліку та оцінки меліоративного стану осушуваних сільськогосподарських угідь і технічного стану осушувальних систем .. ………………19

Державний комітет України по водному господарству

Відомчий нормативний документ

ВНД 33-5.5-05-98

Облік та оцінка меліоративного стану зрошуваних і осушуваних сільськогосподарських угідь та технічного стану гідромеліоративних систем

На заміну Временной инструкции по оценке мелиоративного состояния орошаемых и осушенных сельскохозяйственных угодий и технического состояния гидромелиоративных систем. Минводхоз СССР. 1989 г.

  1. ГАЛУЗЬ ВИКОРИСТАННЯ

Цей нормативний документ встановлює вимоги до порядку ведення обліку і оцінки меліоративного стану зрошуваних та осушуваних сільськогосподарських угідь і технічного стану гідромеліоративних систем, а також заповнення відомчих форм статистичної звітності № 1-ОВГ та № 2-ОВГ.

Нормативні положення цього документу є обов'язковими для організацій, які здійснюють ведення обліку та оцінки меліоративного стану зрошуваних і осушуваних сільськогосподарських угідь та технічного стану гідромеліоративних систем.

Нормативи документу взаємопов'язані з вимогами ДСТУ 2730 – 94 Якість природної води для зрошення. Агрономічні критерії та ВБН 33-5.5-01-97 Організація і ведення еколого-меліоративного моніторингу.

  1. НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

У цьому документі наведено посилання на такі нормативні документи:

ДСТУ 2730 – 94 Якість природної води для зрошення. Агрономічні критерії;

ВБН 33-5.5-01-97 Організація і ведення еколого-меліоративного моніторингу.

  1. ВИЗНАЧЕННЯ, ПОЗНАЧЕННЯ ТА СКОРОЧЕННЯ

Облік та оцінка меліоративного стану зрошуваних і осушуваних сільськогосподарських угідь і технічного стану гідромеліоративних систем – сукупність систематизованих даних про стан меліорованих угідь і меліоративних систем, одержаних у процесі здійснення моніторингу.

  1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

4.1.Облік та оцінка меліоративного стану зрошуваних і осушуваних сільськогосподарських угідь та технічного стану гідромеліоративних систем (далі – показники меліоративного та технічного стану) є складовою частиною системи екологічного моніторингу України.

4.2.Основне завдання показників меліоративного та технічного стану – визначення і оцінка фактичного меліоративного стану зрошуваних і осушуваних сільськогосподарських угідь, технічного стану гідромеліоративних систем та встановлення наявності підтоплення сільських населених пунктів в зоні дії гідромеліоративних систем з метою розробки та впровадження першочергових заходів щодо поліпшення меліоративного і технічного стану та ліквідації підтоплення.

Внесений Управлінням експлуатації водогосподарських систем Держводгоспу України

Затверджений наказом Держводгоспу України від "17"грудня 98р. № 133

Строк введення в дію з

"01" січня 1999 р.

4.3.Ведення, складання та затвердження показників меліоративного та технічного стану здійснюється водогосподарськими експлуатаційними організаціями разом з гідрогеолого-меліоративною службою за погодженням з органами агропромислового комплексу та земельних ресурсів.

4.4.Показники меліоративного та технічного стану складаються один раз на рік станом на 1 січня у відповідності з відомчими формами статистичної звітності № 1-ОВГ (для зрошуваних сільськогосподарських угідь) та № 2-ОВГ (для осушуваних сільськогосподарських угідь).

4.5.Показники меліоративного та технічного стану визначаються по кожній системі або її частині на всіх площах, що знаходяться у власності і користуванні сільськогосподарських підприємств та громадян, яким надані землі у власність і користування та які віднесені по державній статистичній звітності до зрошуваних або осушуваних.

4.6.Зведені показники меліоративного та технічного стану у розрізі м. Севастополь, районів, АР Крим (без м. Севастополь) та областей складаються на основі показників гідромеліоративних систем та їх частин.

4.7.У Державний комітет України по водному господарству (об'єднання "Укрводексплуатація") подаються:

  • матеріали показників меліоративного та технічного стану у вигляді затверджених відомчих форм статистичної звітності (№ 1-ОВГ та № 2-ОВГ) та на дискетах 3,5" у форматі *.xls, узагальнені у розрізі м. Севастополь, районів, АР Крим (без м. Севастополь), областей та міжобласних систем;
  • пояснювальна записка;
  • протокол розгляду матеріалів показників меліоративного та технічного стану технічною радою.

4.8.Всі рядки відомчих форм статистичної звітності № 1-ОВГ та № 2-ОВГ повинні бути заповнені та містити дані тільки фізичних площ. Прочерки у рядках не допускаються. При відсутності показника в рядок вноситься 0 (нуль). Цифри у форми вдруковуються або вписуються чорним чорнилом чи чорною пастою.

4.9.Заповнені відомчі форми статистичної звітності № 1-ОВГ та № 2-ОВГ повинні мати підписи та печатки відповідних установ (органу агропромислового комплексу, органу земельних ресурсів, територіального органу водного господарства, гідрогеолого-меліоративної служби) на районному (для районних) та АР Крим чи області (для АР Крим чи області) рівні.

4.10.1. Пояснювальна записка повинна складатися зокрема з:

  • аналізу показників меліоративного та технічного стану поточного року та порівняння їх з показниками за попередній рік, п'ятирічної давності та 1985 року;
  • даних про використання меліорованих угідь в цілому по області.

4.10.2. Пояснювальна записка повинна бути підписаною представником відповідного облводгоспу (Рескомводгоспу АР Крим) та гідрогеолого-меліоративної експедиції (партії).

4.11.1.Розгляд матеріалів показників меліоративного та технічного стану технічною радою облводгоспу (Рескомводгоспу АР Крим) повинен відбуватись за обов'язковою участю представників обласного (АР Крим) органу агропромислового комплексу та органу земельних ресурсів, гідрогеолого-меліоративної служби.

4.11.2. Протокол технічної ради затверджується начальником обласного управління водного господарства (головою Рескомводгоспу АР Крим) або його заступником.

4.12.Персональна відповідальність за якісне ведення показників меліоративного і технічного стану покладається на Голову Рескомводгоспу АР Крим, начальників обласних управлінь водного господарства і м. Севастополь та самостійних гідрогеолого-меліоративних експедицій.

  1. ПОРЯДОК ЗАПОВНЕННЯ ВІДОМЧОЇ ФОРМИ СТАТИСТИЧНОЇ ЗВІТНОСТІ № 1-ОВГ ПОКАЗНИКІВ МЕЛІОРАТИВНОГО СТАНУ

5.1. В рядку 101 вказується загальна площа зрошуваних сільськогосподарських угідь, яка знаходяться у власності і користуванні сільськогосподарських підприємств та громадян, яким надані землі у власність і користування незалежно від форми власності (площа повинна відповідати сумі рядків 01 (сільськогосподарські підприємства) та 10 (громадяни, яким землі надані у власність і користування) графи 20 (разом сільськогосподарських угідь) форми державної статистичної звітності № 6а-зем).

5.2. Дані рядків 102-106, 111-117, 121-126, 131-134, 141-147, 151-157,161-166, 171-174, 181-188 надаються тільки для площ, вказаних в рядку 101.

5.3. В рядку 102 вказується площа зрошуваних сільськогосподарських угідь, на якій здійснюються регулярні спостереження за глибиною залягання рівнів грунтових вод на мережі спостережних свердловин та інші інструментальні обстеження.

5.4. В рядку 103 вказується площа зрошуваних сільськогосподарських угідь, на якій проведена сольова зйомка в останні 5 років.

5.5. В рядках 104-106 вказуються площі зрошуваних сільськогосподарських угідь з дренажем: всього (рядок 104), в тому числі з закритим горизонтальним (рядок 105) та вертикальним (рядок 106), у відповідності з проектами будівництва чи реконструкції зрошувальних систем та поліпшення меліоративного стану цих угідь. При відсутності проектних контурів дреновані площі встановлюються по кожній сівозміні, в межах якої є колектор чи відкрита дрена, систематичний горизонтальний або вертикальний дренаж. Площі сівозмін та відомості про дренажні системи встановлюються за планами землекористування.

5.6. В рядку 111 вказується загальна площа зрошуваних сільськогосподарських угідь, яка з тих чи інших причин у звітному році не використовувалась за призначенням, в тому числі із-за засолення і заболочування грунтів (рядок 112) або інших причин (рядок 113).

5.7. В рядках 114-117 вказуються площі зрошуваних сільськогосподарських угідь, які не поливались у звітному році всього (рядок 114), і в тому числі: із-за відсутності води в джерелах зрошення (рядок 115), пошкодження зрошувальної мережі (рядок 116) та з інших причин (рядок 117).

5.8. В рядках 121-126 наводяться дані про розподіл зрошуваних сільськогосподарських угідь за глибиною залягання грунтових вод (з карт глибин залягання грунтових вод за середніми їх значеннями у вегетаційний період).

5.9. В рядках 131-134 наводяться дані про розподіл зрошуваних сільськогосподарських угідь за мінералізацією грунтових вод при глибині їх залягання до 5 м (з карт мінералізації грунтових вод).

5.10.1. В рядках 141-147 наводяться дані про розподіл зрошуваних сільськогосподарських угідь за агрономічними критеріями якості вод, якими вони поливаються. В рядку 141 наводяться дані про площі зрошуваних сільськогосподарських угідь які поливаються придатними водами, в рядку 142 - обмежено придатними, в рядку 147 - непридатними для зрошення без попереднього поліпшення.

5.10.2. Дані розподілу площ, які поливаються водами обмежено придатними для зрошення за небезпекою вторинного засолення, підлуження чи осолонцювання грунту та їх токсичного впливу на рослини наводяться в рядках 143-146.

5.10.3. Віднесення зрошуваних угідь до площ які поливаються водами обмежено придатними для зрошення за небезпекою вторинного засолення, підлуження чи осолонцювання грунту та їх токсичного впливу на рослини проводиться за ведучим показником.

5.10.4. Критерії оцінки якості зрошувальних вод наведені в ДСТУ 2730-94 "Якість природної води для зрошення. Агрономічні критерії".

5.11.1. В рядках 151-157 вказуються дані розподілу зрошуваних сільськогосподарських угідь за ступенем засоленості грунтів (рядки 151-154) та солонцюватості (рядки 155-157).

5.11.2. Основою для обліку площ з різним ступенем засоленості та солонцюватості мають бути матеріали сольових зйомок, виконаних гідрогеолого-меліоративною службою а також матеріали інших відомств, що здійснювали сольову зйомку протягом останніх 5 років.