Про проект ДБН А.2.1-...-200... „Інженерні вишукування для будівництва”

Рішення НТР від 24 грудня 2007 р. № 123

Розглянувши проект ДБН А.2.1-...-200...”Інженерні вишукування для будівництва”, розроблений Українським державним головним науково-дослідним і виробничим інститутом інженерно-технічних і екологічних вишукувань („УкрНДІІНТВ” м. Харків), науково-технічна рада вирішила:

1. Схвалити з урахуванням наданих у результаті обговорення пропозицій проект ДБН А.2.1-…-200…”Інженерні вишукування для будівництва” і рекомендувати його до затвердження.

2. Управлінню технічного регулювання в будівництві (Д.В.Барзилович) сформувати Справу нормативного документа в установленому порядку. Відділу промислової забудови та проблем ЧАЕС (О.О.Молчанов) підготувати наказ про затвердження зазначених будівельних норм (ДБН А.2.1-...-200...).

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника Міністра І.М.Салія.

Заступник голови

науково-технічної ради

А. Беркута

***

Довідка

Проект державних будівельних норм ДБН А.2.1-...200... „Інженерні вишукування для будівництва” (далі - Проект) розроблено базовою організацією Мінрегіонбуду з науково-технічної діяльності у сфері інженерних вишукувань – Українським державним головним науково – дослідним і виробничим інститутом інженерно-технічних і екологічних вишукувань „УкрНДІІНТВ” (м. Харків) за участі провідних установ та організацій у цій сфері відповідно до договору на виконання наукової розробки зі стандартизації № С-3-1-05 від 18.05.05, затвердженого наказом Мінбуду України від 29.03.05 № 56.

Проект Норм розроблено з метою запровадження в Україні нормативного документа національного рівня, який би врахував чинне законодавство України, особливості ринкової економіки, наукові досягнення та сучасний світовий рівень вишукувань, вимоги до якості робіт і надійності об’єктів будівництва, на заміну СНиП 1.02.07-87 „Инженерные изыскания для строительства”.

СНиП 1.02.07-87 був прийнятий ще за часів СРСР і протягом 20 років залишався фактично без змін (національною Зміною № 1 від 1 жовтня 2004 р. було запроваджено на території України лише нову редакцію розділу „Загальні положення”). Це призвело до того, що зазначений нормативний документ перестав бути ефективним інструментом технічного регулювання з питань вишукувань у сферах будівництва, містобудування та архітектури, оскільки його норми не враховують не лише становлення і розвиток нових видів інженерних вишукувань, поширення у вишукувальній діяльності сучасних наукових методів аналізу та прогнозування, розширення кола як споживачів дослідницької інформації, так і її виробників - фахівців-екологів, аудиторів тощо, а й не вписуються в рамки сучасного правового поля України, не враховують сучасної тенденції щодо зближення технічних регламентів (нормативів) у країнах-учасницях СОТ як важливої умови подолання технічних бар’єрів між цими країнами.

Проектом Норм регламентовано основні вимоги до проведення усіх видів інженерних вишукувань для будівництва (нового будівництва, реконструкції існуючих будівель і споруд виробничого та невиробничого призначення, технічного переоснащення діючих підприємств), ліквідації аварійних (завершених життєвим циклом) будівель і споруд, а також для розроблення оцінки впливів на навколишнє середовище (ОВНС) усіх видів планового будівництва, техніко - економічного обґрунтування інвестиційних проектів, генеральних планів розвитку територій, складення земельних кадастрів, інженерного захисту територій, а також обумовлено перелік спеціалізованих вишукувань (або умовно вишукувальних робіт).

Нові підходи, застосовані в проекті Норм, дають змогу суттєво підвищити ефективність і якість вишукувань:

  • розширено види вишукувальних робіт, що дозволяє істотно збільшити обсяги інженерної і екологічної інформації;
  • перенесено основні обсяги вишукувальних робіт на більш ранні етапи проектування, а відтак – врахування інженерно-геологічних, гідрологічних, екологічних умов вже на стадії ТЕО будівництва великих об’єктів;
  • внормовано вишукування для цілей реконструкції, що дозволяє залучати необхідний комплекс вихідних даних для прийняття проектних рішень у складних умовах;
  • визначено підходи до прогнозування, звідси – посилення участі вишукувачів у прийнятті проектних рішень;
  • переглянуто вимоги до звітної документації з огляду на повноту і вірогідність матеріалів вишукувань;
  • адаптовано положення Норм до вимог міжнародних кодексів ( Eurocode).

Тестову частину Норм доповнено 18 додатками, в яких наведені зразки та форми основної документації, необхідної при впроваджені інженерних вишукувань: форми технічних завдань, склад і зміст науково – технічних звітів, види методів робіт і випробувань, категорії складності різних умов, а також наведено великий масив показників, необхідних для врахування під час виконання інженерних вишукувань.

Першу редакцію проекту Норм було обговорено на розширеній нараді в Мінбуді України у грудні 2005 року, в якій взяли участь більше 50 фахівців із 30 провідних проектних і проектно-вишукувальних організацій.

Відгуки на першу редакцію проекту Норм отримано від 13 організацій. Вони містили понад 300 пропозицій з конкретизації окремих положень Норм, більша частина яких (понад 80%) була врахована.

Після доопрацювання редакцію проекту Норм розглянуто на розширеній науково-технічній раді УкрНДІІТВ, в якій взяли участь представники усіх організацій-розробників та інших заінтересованих наукових установ і вишукувальних організацій.

Проект другої редакції Норм розглянуто на засіданні секції промислової забудови та інженерного захисту територій науково-технічної ради Мінбуду (протокол № 5 від 16.11.06) та Мінрегіонбуду (протокол №1 від 05.09.07) і рекомендовано до розгляду на засіданні президії науково-технічної ради Міністерства.

Згідно з технічним завданням Проект погоджено із Мінприроди, Держкомземом, Мінжитлокомунгоспом та МНС України.

Заступник начальника Відділу промислової

забудови та проблем ЧАЕС

В. Шестак