МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

Н А К А З

30.08.2005  № 431

Про вдосконалення заходів з профілактики кліщового вірусного енцефаліту в Україні

У зв'язку з нестійкою епідемічною ситуацією з кліщового вірусного енцефаліту в Україні, з метою впорядкування і посилення заходів профілактики його серед населення та забезпечення виконання Законів України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", "Про захист населення від інфекційних хвороб"  НАКАЗУЮ:

1. Створити на базі лабораторії трансмісивних вірусних інфекцій Львівського науково-дослідного інституту епідеміології та гігієни Український науково-методичний центр з кліщового вірусного енцефаліту та природно-вогнищевих хвороб арбовірусної етіології.

1.1. Призначити керівником Українського науково-методичного центру з кліщового вірусного енцефаліту та природно-вогнищевих хвороб арбовірусної етіології завідувача лабораторії трансмісивних вірусних інфекцій Львівського НДІ епідеміології та гігієни, кандидата медичних наук Лозинського І.М.

1.2. Затвердити:

1.2.1. Положення про Український науково-методичний центр з кліщового вірусного енцефаліту та природно-вогнищевих хвороб арбовірусної етіології та опорні бази (додається).

1.2.2. Методичні рекомендації з клініки, діагностики та лікування кліщового вірусного енцефаліту (додаються).

1.2.3. Методичні рекомендації з лабораторної діагностики кліщового вірусного енцефаліту (додаються).

1.2.4. Методичні рекомендації з епідеміології та профілактики кліщового вірусного енцефаліту (додаються).

2. Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальникам обласних управлінь охорони здоров'я, Головного управління державної адміністрації міста Києва та Севастопольської міської державної адміністрації:

2.1. Розробити разом із зацікавленими міністерствами, відомствами, підприємствами, організаціями перспективні комплексні плани заходів профілактики кліщового вірусного енцефаліту та затвердити їх у відповідних органах виконавчої влади.

2.2. Вжити заходів щодо поліпшення діагностики, лікування, профілактики, організаційно-методичної роботи та контролю за своєчасним виявленням хворих на кліщовий вірусний енцефаліт і їх лікуванням, повного і своєчасного виявлення та реєстрації випадків професійних захворювань на кліщовий вірусний енцефаліт.

2.3. Забезпечити проведення ефективної інформаційно-просвітницької роботи серед населення з профілактики кліщового вірусного енцефаліту, особливо в природних його вогнищах.

3. Головному державному санітарному лікарю Автономної Республіки Крим, Головним державним санітарним лікарям областей, міст Києва і Севастополя, на водному, залізничному та повітряному транспорті:

3.1. Посилити контроль за забезпеченням професійно-загрозливих контингентів, в тому числі і сезонних робітників та працівників санепідзакладів, які працюють, або направляються на роботу безпосередньо на території природних вогнищ, спеціальним одягом для індивідуального захисту від кліщів і правильним його використанням під час роботи у вогнищах кліщового вірусного енцефаліту, особливо в сезон передачі інфекції; допуском до роботи в природних вогнищах кліщового вірусного енцефаліту лише осіб, які щеплені проти даної інфекції, мають засоби індивідуального захисту від кліщів та пройшли відповідний інструктаж.

3.2. Постійно контролювати проведення повної своєчасної планової профілактичної імунізації відповідно до вимог чинної інструкції щодо застосування вакцини проти кліщового вірусного енцефаліту, а також серологічних досліджень з метою вивчення імунного прошарку серед населення.

3.3. Уточнити межу територій природних вогнищ кліщового вірусного енцефаліту, що підлягають протикліщовим обробкам, та забезпечити заходи оздоровлення територій до початку сезону передачі інфекції, в тому числі у місцях відпочинку.

3.4. Забезпечити контроль за здійсненням заходів попередження професійної захворюваності на підконтрольних об'єктах.

3.5. Укомплектувати штати санітарно-епідеміологічних станцій посадами ентомологів і помічників-ентомологів в установленому порядку у відповідності до потреби, необхідної для виконання обсягу робіт з проведення біологічних спостережень і протикліщових заходів, що передбачені цим наказом.

3.6. Організувати для проведення вірусологічних досліджень щорічний збір кліщів та їх доставку до Львівського науково-дослідного інституту епідеміології та гігієни, за епідпоказаннями - терміново.

4. Директору Львівського науково-дослідного інституту епідеміології та гігієни (Тарасюк О.О.):

4.1. Створити умови для повноцінного функціонування Центру, для чого забезпечити його необхідним обладнанням, матеріалами, реактивами тощо, передбачивши відповідні кошти в кошторисі на 2006 рік і на наступні роки.

4.2. До налагодження промислового випуску в Україні препаратів для діагностики кліщового вірусного енцефаліту і інших арбовірусних інфекцій організувати їх напрацювання з виділених в Україні та еталонних штамів на базі лабораторії трансмісивних вірусних інфекцій інституту. При потребі забезпечити ними вірусологічні лабораторії Кримської республіканської та обласних санітарно-епідеміологічних станцій. До 01.01.2006 вивчити питання можливості виготовлення та виробництва вітчизняного специфічного імуноглобуліну та вакцини проти кліщового вірусного енцефаліту.

4.3. Забезпечити:

4.3.1. Щорічне проведення семінарів для фахівців санепідстанцій з питань епідеміології, клініки, лабораторної діагностики та профілактики кліщового вірусного енцефаліту, ентомологічних спостережень у вогнищах.

4.3.2. Розробку і вдосконалення методів експрес-діагностики і екстреної профілактики кліщового вірусного енцефаліту.

4.3.3. На підставі аналізу абіотичних та біотичних даних, наданих опірними базами, та результатів власних досліджень щорічне вивчення та прогнозування епідемічної ситуації з кліщового вірусного енцефаліту та подання до 15 січня щорічно звітів з цього питання до Міністерства охорони здоров'я та Центральної санепідстанції МОЗ України.

5. Головному лікарю Центральної санітарно-епідеміологічної станції МОЗ України Некрасовій Л.С. забезпечити проведення аналізу захворюваності на кліщовий вірусний енцефаліт та надання практичної допомоги при розслідуванні місцевих випадків та спалахів.

6. Наказ МОЗ СРСР від 09.04.90 № 141 "О дальнейшем совершенствовании мероприятий по профилактике клещевого энцефалита" вважати таким, що втратив чинність.

7. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Бережнова С.П.

МіністрМ.Є.Поліщук

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства охорони

здоров'я України

30.08.2005  № 431

ПОЛОЖЕННЯ

про український науково-методичний центр з кліщового вірусного енцефаліту та природно-вогнищевих хвороб арбовірусної етіології

1. Загальні положення

1.1. Український науково-методичний центр з кліщового вірусного енцефаліту (КВЕ) та природно-вогнищевих хвороб арбовірусної етіології (в подальшому "Центр"), створений на базі лабораторії трансмісивних вірусних інфекцій Львівського науково-дослідного інституту епідеміології та гігієни МОЗ України.

1.2. Основним завданням Центру є організація і проведення досліджень з виявлення природних вогнищ кліщового вірусного енцефаліту на території України, їх картування і оцінка ступеня небезпеки, розробка і впровадження в практику нових методів лабораторної діагностики, профілактики і лікування цих захворювань та забезпечення епідеміологічного нагляду за КВЕ та арбовірусними хворобами.

1.3. В своїй роботі Центр опирається на паразитологічні відділи (відділення), відділи особливо небезпечних інфекцій, вірусологічні лабораторії обласних санітарно-епідеміологічних станцій та протичумні заклади України, що є опорними базами Центру (перелік яких додається).

1.4. Опорні бази Центру проводять збір матеріалів та дослідження за розробленою Центром програмою і подають відповідні дані і матеріали в Центр щорічно, а у випадку спалаху гострих сезонних гарячкових захворювань невідомої природи - терміново.

2. Функції Українського науково-методичного центру з кліщового вірусного енцефаліту та природно-вогнищевих хвороб арбовірусної етіології

2.1. Здійснення організаційного та методичного керівництва за проведенням вірусологічних та серологічних досліджень на кліщовий вірусний енцефаліт (арбовіруси).

2.2. Розробка та вдосконалення методів лабораторної діагностики і профілактики КВЕ (арбовірусних хвороб), складання інструкцій та методичних рекомендацій з цих питань і впровадження їх в практику.

2.3. Підготовка та вдосконалення кадрів відділів особливо небезпечних інфекцій, паразитології і вірусологічних лабораторій Кримської республіканської СЕС та обласних санітарно-епідеміологічних станцій з питань екології, епідеміології і лабораторної діагностики КВЕ (арбовірусних хвороб).

2.4. Збір і аналіз кліматичних даних, матеріалів зоолого-паразитологічних і ентомологічних спостережень, результатів виділення вірусу КВЕ (арбовірусів) та вивчення імунологічної структури населення, даних про захворюваність населення на вірусні енцефаліти, менінгоенцефаліти, сезонні нейроінфекції, геморагічні гарячки та інші сезонні гарячкові захворювання невідомої етіології.

2.5. Організація і проведення нарад, семінарів та науково-практичних конференцій з природно-вогнищевих хвороб арбовірусної етіології.

2.6. Підготовка і щорічне (до 1 березня) подання в МОЗ України інформаційних матеріалів про діяльність Центру.

3. Права та обов'язки Українського науково-методичного центру з кліщового вірусного енцефаліту та природно-вогнищевих хвороб арбовірусної етіології

Центр з кліщового вірусного енцефаліту та природно-вогнищевих хвороб арбовірусної етіології має право:

3.1. Отримувати від установ, підпорядкованих МОЗ України, матеріали вірусологічних та серологічних досліджень на кліщовий вірусний енцефаліт та інші арбовіруси, з клімато-географічної, зоолого-паразитологічної та ентомологічної характеристики областей та районів, інфекційної захворюваності з ураженнями нервової системи типу вірусного енцефаліту, менінгоенцефаліту, лімфоцитарного хоріоменінгіту, геморагічних гарячок та інших гострих сезонних гарячкових захворювань невідомої етіології, що носять характер спалахів.

3.2. Отримувати від опорних баз виділені культури арбовірусів для ідентифікації, вивчення та зберігання в колекції штамів арбовірусів Львівського НДІ епідеміології та гігієни, та від зарубіжних наукових установ - культури еталонних штамів.

4. Український науково-методичний центр з кліщового вірусного енцефаліту та природно-вогнищевих хвороб арбовірусної етіології зобов'язаний:

4.1. Проводити вивчення штамів вірусу КВЕ (культур арбовірусів), виділених на території України.

4.2. Підтримувати колекцію виділених в Україні штамів арбовірусів.

4.3. Готувати діагностичні препарати з виділених на території України штамів кліщового вірусного енцефаліту (арбовірусів) та надсилати їх, в разі потреби, в опорні бази Центру.

4.4. Брати участь в апробації та у впровадженні в практику нових методів лабораторної діагностики і профілактики кліщового вірусного енцефаліту (арбовірусних хвороб).

4.5. Аналізувати епідеміологічну ситуацію з кліщового вірусного енцефаліту (арбовірусних хвороб) в Україні з поданням результатів аналізу до МОЗ України, Центральної СЕС МОЗ України разом з щорічним звітом про проведену роботу.

4.6. Проводити підготовку фахівців санітарно-епідеміологічної служби з питань епідеміології, лабораторної діагностики та профілактики КВЕ (арбовірусів).

В. о. Директора Департаменту О.М.Колляковаорганізації та розвитку медичної допомоги населенню

Додаток

до Положення про Український

науково-методичний центр

з кліщового вірусного

енцефаліту

і природно-вогнищевих хвороб

арбовірусної етіології

ПЕРЕЛІК

опорних баз Українського науково-методичного центру з кліщового вірусного енцефаліту та природно-вогнищевих хвороб арбовірусної етіології

Опорні бази

Зони

1

2

Закарпатська облСЕСІвано-Франківська облСЕСЧернівецька облСЕС

УкраїнськіКарпати

Волинська облСЕСРівненська облСЕСЖитомирська облСЕСКиївська облСЕСКиївська міська СЕСЧернігівська облСЕС

УкраїнськеПолісся

Львівська облСЕСТернопільська облСЕСХмельницька облСЕСВінницька облСЕСЧеркаська облСЕСПолтавська облСЕСХарківська облСЕССумська облСЕС

Лісостеп

Дніпропетровська облСЕСДонецька облСЕСЗапорізька облСЕСКіровоградська облСЕСЛуганська облСЕСМиколаївська облСЕСОдеська облСЕСХерсонська облСЕСУкраїнський науково-дослідний протичумнийінститут ім. І.І. Мечнікова

Степ

Кримська республіканська СЕСКримська протичумна станція МОЗ України

Крим

В. о. Директора Департаменту О.М.Колляковаорганізації та розвитку медичної допомоги населенню

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства охорони

здоров'я України

30.08.2005  № 431

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

з клініки, діагностики та лікування кліщового вірусного енцефаліту

Основна установа-розробник - Львівський науково-дослідний інститут епідеміології та гігієни МОЗ України.

Установи-співвиконавці - Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського АМН України;

Центральна санітарно-епідеміологічна станція МОЗ України.

Автори:

- академік АНТК України, професор, д.м.н. , зав. лабораторії трансмісивних вірусних інфекцій, к.м.н. І.М. Лозинський, пров. н.с., к.б.н. Г.В. Білецька, ст.н.с., к.м.н. М.М. Козловський, ст.н.с., к.м.н. В.А. Пластунов (0322)-76-31-43;