ДСТУ Б В.2.7-44-96

ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

====================================================================

Будівельні матеріали

ЦЕМЕНТИ

Відбір і підготовка проб

Видання офіційне

Держкоммістобудування України

Київ 1996

ДСТУ Б В.2.7-44-96

Передмова

1 РОЗРОБЛЕНО

Відкритим акціонерним товариством "Укрдіцемент"

ВИКОНАВЦІ

А.Й.Здоров, канд.техн.наук; М.В.Бабич; Е.Є.Кіряєва,

канд.техн.наук; І.Г.Меркулова; Л.С.Полонська

ВНЕСЕНО

Управлінням будівельної індустрії, механізації і промисловості будівельних матеріалів

Держкоммістобудування України

2 ЗАТВЕРДЖЕНО ТА НАДАНО ЧИННОСТІ

наказом Держкоммістобудування України від 2.09.96 № 157

3 ВВЕДЕНО ВПЕРШЕ

З наданням чинності цьому стандарту на території України припиняє дію СТ СЭВ 3477-81

ДСТУ Б В.2.7-44-96

Зміст

С.

Вступ .................................................................................................................................... ІV

Галузь використання .............................................................................................................. 1

2 Нормативні посилання ................................................................................................... 1

3 Визначення ...................................................................................................................... 1

4 Вимоги ............................................................................................................................. 2

4.1 Загальні положення .................................................................................................. 2

4.2 Обладнання і пристрої ............................................................................................. 2

4.3 Відбір проб ............................................................................................................... 3

4.4 Підготовка проб .............................................................................................................. 3

4.5 Порядок відбору і оформлення проб для сертифікаційних

випробувань .................................................................................................................... 6

Додаток А

Перевірка ефективності вибраного способу усереднення об'єднаних

проб ....................................................................................................................................... 8

ДСТУ Б В.2.7-44-96

Вступ

На даний час відбір і підготовка проб цементів здійснюються згідно із стандартом СТ СЭВ 3477-81.

Розроблення даного стандарту зумовлене необхідністю створення державного стандарту України на відбір і підготовку проб цементів на заміну відповідного стандарту недіючої нині Ради економічної взаємодопомоги. Враховуючи те, що Україна прагне розширити свої зв'язки і ринки збуту в Європі і за її межами, в стандарті враховано положення, прийняті в загальноєвропейському стандарті EN 196-7 щодо методів відбору і підготовки проб цементу.

Крім того, метою розроблення даного стандарту є конкретизація можливості використання його для відбору проб при сертифікаційних випробуваннях цементів.

Цей стандарт поширюється на відбір і підготовку проб цементів всіх видів і марок.

ДСТУ Б В.2.7-44-96 С.1

ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

===================================================================

Будівельні матеріали

Цементи

Відбір і підготовка проб

Строительные материалы

Цементы

Отбор и подготовка проб

Building materials

Cements

Taking and preparing samples

Чинний від 1997-01-01

1 Галузь використання

Цей стандарт поширюється на всі види цементів і встановлює вимоги до відбору і підготовки проб для перевірки якості цементу при його виробництві, використанні та сертифікації.

Стандарт може використовуватись для відбору і підготовки проб цементу при арбітражних суперечках.

2 Нормативні посилання

У цьому стандарті є посилання на такий стандарт:

ГОСТ 310.2-76 "Цементы. Методы определения тонкости помола".

3 Визначення

У цьому стандарті подані такі терміни та визначення:

3.1 Партія цементу - певна кількість цементу одного типу і марки, виготовлена підприємством за однією технологією і оформлена одним документом про якість.

3.2 Замовлення - кількість цементу, що виготовлена виготовлювачем для конкретного замовника. Замовлення може складатися з декількох партій,

____________________________________________________________________________

Видання офіційне

ДСТУ Б В.2.7-44-96 С.2

однієї партії або її частини.

3.3 Виробничий контроль якості - періодичні випробування цементу, які проводяться за планом вибіркового контролю, що встановлений діючою на підприємстві технологічною документацією.

3.4 Приймально-здавальні випробування - випробування кожної виготовленої партії цементу за всіма показниками якості, які передбачені стандартом (Технічними умовами), з метою визначення відповідності цементу даної партії вимогам нормативної документації.

3.5 Сертифікаційні випробування - випробування цементу при сертифікації.

3.6 Одинична проба - кількість цементу, відібрана призначеним для відбору проб пристроєм за одну робочу операцію.

3.7 Точкова проба - проба, що складається з однієї або декількох послідовних одиничних проб, відібраних практично в один і той самий час і з одного і того самого місця.

3.8 Об'єднана проба - однорідна суміш точкових проб, відібраних в різних точках і (або) в різний час; утворюється шляхом старанного змішування, усереднення і, якщо необхідно, зменшення об'єму суміші, що утворюється.

3.9 Лабораторна проба - проба, що виготовляється шляхом старанного усереднення і, якщо необхідно, зменшення розмірів проби великого об'єму (окремої або змішаної) і призначається для використання в лабораторіях, які проводять випробування цементу.

4 Вимоги

4.1 Загальні положення

4.1.1 Для поточного виробничого контролю якості цементу відбираються точкові або об'єднані проби від кожного працюючого млина згідно з планом контролю, встановленим діючою на підприємстві технологічною документацією.

4.1.2 Для перевірки якості цементу і проведення приймально-здавальних випробувань відбирають об'єднані проби від кожної партії цементу, що контролюється.

Об'єднану пробу складають з точкових проб цементу, які відбирають з потоку при заповненні або спорожненні силосу, навантаженні транспортних засобів і при вивантаженні з них.

4.1.3 Порядок відбору і підготовки проб цементу для сертифікаційних випробувань викладено в 4.5 цього стандарту.

4.2 Обладнання і пристрої

Для відбору, підготовки та зберігання проб цементу застосовують:

ДСТУ Б В.2.7-44-96 С.3

- металеві совки, ковші, трубки для вибирання цементу з мішків;

- пробовідбірники будь-якої конструкції, що дають можливість відбирати цемент з потоку в процесі його транспортування;

- пробовідбірники будь-якої конструкції, що дають можливість відбирати пробу із шару цементу;

- механічні пристрої будь-якої конструкції для змішування точкових проб цементу;

- пристрої для поділу об'єднаної проби на частини;

- ємкості, контейнери для зберігання проб, що виготовлені з матеріалу, стійкого до корозії і інертного по відношенню до цементу, які повинні бути сухими, чистими, непроникними

для повітря і вологи.

4.3 Відбір проб

4.3.1 На підприємстві-виготовлювачі при формуванні партії цементу відбирають проби з потоку при заповненні силосу від кожного з цементних млинів, що працюють в один силос. Кількість точкових проб не повинна бути менше п'яти.

4.3.2 Від партії цементу з потоку при випорожнюванні силосу, вивантаженні цементу пневмотранспортними пристроями у виготовлювача, а також при вивантаженні цементу з транспортних засобів у споживача проби цементу відбирають безперервно або періодично, але не менше п'яти разів через рівні проміжки часу.

4.3.3 При відборі проб цементу з транспортних засобів, призначених для перевезення навалом, глибина відбору повинна бути не меншою .

4.3.4 3 партії цементу, упакованого в мішки, вибирають методом випадкового відбору не менше п'яти мішків, і з кожного мішка на глибині не менше відбирають по одній точковій пробі.

4.3.5 Масу точкових проб визначають так, щоб маса об'єднаної проби, складеної з них, була не меншою при перевірці якості цементу на підприємстві-виготовлювачі і не меншою при перевірці якості цементу споживачем та при сертифікаційних випробуваннях.

4.4 Підготовка проб

4.4.1 Для приготування об'єднаної проби всі точкові проби цементу, відібрані з однієї партії, старанно усереднюють механічним або ручним способом.

Незалежно від вибраного способу усереднення відібраної проби час перебування цементу при цьому на відкритому повітрі має бути мінімальним.

4.4.2 Усереднення повинно досягатись переважно за допомогою установки для змішування, ефективність усереднювальної дії якої була попередньо доведена.

За відсутності установки для змішування всю відібрану кількість цементу викладають на чистий і сухий лист (тканину, пластмасу, картон) і потім обережно перемішують вручну.

ДСТУ Б В.2.7-44-96 С.4

4.4.3 Для визначення ефективності вибраної процедури усереднення беруть приблизно однакову кількість двох цементів, що мають різні характеристики за тонкістю помелу. Ці цементи змішують одним з вибраних методів усереднення на протязі певного позначеного часу.

Після закінчення змішування відбирають 15 проб з точок, розподілених на рівній відстані в масі, однорідність якої перевіряється.В кожній пробі тричі визначається питома поверхня або залишок на ситі N 008 (ГОСТ 310.2).

Необхідний ступінь усереднення вважається досягнутим, якщо аналіз середніх відхилень показує, що між 15 пробами немає значної відміни. Аналіз проводиться з використанням методів статистичного контролю (додаток А).

В разі незадовільного результату необхідно повторно провести змішування, але на протязі подвоєного часу. Якщо при цьому статистична обробка одержаних даних дасть позитивний результат, зазначений метод з подвоєним часом усереднення розглядається як прийнятний для подальшого використання.

4.4.4 Перевірка ефективності методу усереднення проводиться один раз під час його вибору. При цьому виготовлювач складає акт про результати перевірки для пред'явлення, за необхідності, споживачеві або представникові органу з сертифікації.

4.4.5 3 об'єднаної проби цементу готують необхідну кількість лабораторних проб масою близько кожна. Для цього об'єднану пробу ділять на чотири частини і потім шляхом відбирання совком з кожної чверті приблизно по по черзі заповнюють ємкості, призначені для лабораторних проб (рисунок 1), поки в кожній ємкості не буде потрібна кількість матеріалу.

Після наповнення ємкості з лабораторними пробами герметично закривають.

4.4.6 При контролі якості цементу на підприємстві-виготовлювачі з об'єднаної проби утворюють дві лабораторні. Одна з них призначається для поточних випробувань в заводській лабораторії, а друга зберігається на випадок проведення повторних випробувань. При цьому повторні випробування мають бути розпочаті не пізніше закінчення гарантійного строку, визначеного чинними нормативними документами для того чи іншого виду цементу.

На ємкості з лабораторною пробою повинні бути вказані найменування цементу, номер партії та дата відвантаження.

4.4.7 При перевірці якості цементу споживачем з об'єднаної проби утворюють три лабораторні проби. Одна з них призначається для випробувань в лабораторії підприємства-споживача, друга - в лабораторії організації, що користується правом проведення контрольних випробувань, а третя зберігається у споживача на випадок проведення повторних випробувань.

На кожній ємкості з лабораторною пробою цементу повинні бути вказані такі дані:

- найменування підприємства-виготовлювача;

ДСТУ Б В.2.7-44-96 С.5

Рис.1 Складання лабораторних проб

ДСТУ Б В.2.7-44-96 С.6

- найменування цементу;

- відомості про партію (номер партії, дата відвантаження, номери вагонів, об'єм партії

за супровідними документами);

- дата і місце відбору проби.

4.4.8 Відбір проб цементу для арбітражних випробувань проводиться на підприємстві-споживачі в межах установленого гарантійного строку при вивантаженні цементу з транспортних засобів згідно з 4.3 цього стандарту.

4.5 Порядок відбору і оформлення проб для сертифікаційних

випробувань

4.5.1 При сертифікаційних випробуваннях цементу необхідно відбирати не менше трьох об'єднаних проб.

4.5.2 3 метою виключення впливу часових факторів об'єднані проби слід відбирати з інтервалом не менше одного тижня. Не допускається відбір двох чи більше проб цементу від однієї і тієї самої партії.

4.5.3 Відбір проб для сертифікаційних випробувань цементу здійснюють згідно з 4.3 цього стандарту.

4.5.4 Комісія для відбору проб цементу створюється керівником підприємства-заявника і оформлюється відповідним наказом або розпорядженням.

4.5.5 При відборі проб для сертифікаційних випробувань обов'язкова присутність представника органу з сертифікації цементів.

4.5.6 На відбір проб складають протокол, в якому наводять:

- найменування підприємства-виготовлювача;

- вид і марку цементу згідно з чинним стандартом;

- дату відбору проб;