Об'єднання підприємств хлібопекарської

промисловості

"УКРХЛІБПРОМ"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для просівальника борошна,

що обслуговує просіювач

марки ПП ("Піонер")

м. Київ

УЗГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний Інститут охорони праці (ННДІОП)

15.05.2001 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ об'єднання "Укрхлібпром"

24.05.2001 р. № 5

ПІ 1.8.11-163-2001

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для просівальника борошна,

що обслуговує просіювач

марки ПП ("Піонер")

м. Київ

1. Загальні положення

1.1. Ця інструкція встановлює вимот з охорони праці для просівальника борошна, що обслуговує просіювач марки ГІП ('Піонер") і призначена для навчання методам безпечної роботи і дотриманню вимог охорони праці.

Постійне робоче місце просівальника борошна - просіювальне відділення.

Просівальником борошна, що обслуговує просіювач марки ПП ("Піонер") виконується така робота: ведення процесу просіювання продукту. Забезпечення рівномірного завантаження устаткування. Ведення процесу очищення продуктів від металевих домішок шляхом уловлювання і витягу їх за допомогою магнітних уловлювачів. Регулювання швидкості і товщини прошарку продукту, що надходить на очищення. Очищення вручну установок, магнітних уловлювачів і збірників від металу. Збір металевих домішок.

1.2. До роботи просівальником борошна допускаються особи, які досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження та не мають медичних протипоказань, вступний інструктаж, спеціальне навчання, перевірку знань у постійнодіючий комісії з питань охорони праці, первинний інструктаж, стажування для придбання навичок безпечного ведення виробничих процесів протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи), мають І кваліфікаційну групу допуску з електробезпеки.

1.3. Просівальник борошна по обслуговуванню просіювача марки ПП ("Піонер") зобов'язаний:

- додержувати зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

- співробітничати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу;

- утримувати в порядку і чистоті своє робоче місце;

- дотримувати встановленого протипожежного режиму; не користуватися відкритим вопнем.

- вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;

- знати і виконувати вимот даної інструкції, правила виробничої санітарії, правила поводження з машинами, устаткуванням і іншими засюбами виробництва;

- не знаходитися на території в нетверезому стані, не вживати спиртні напої та наркотичні речовини;

- курити і приймати їжу тільки в спеціально відведених місцях (зазначити конкретно);

- знати устрій машин і механізмів, що обслуговуються; умови збереження і транспортування борошна, державні стандарти на основну сировину (борошно), періодичність подачі продукту до мапнітних установок; вимоги до якості роботи з виконуваних операцій; норми втрат борошна;

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація небезпечна для його життя чи здоров'я, або для людей, які його оточують і навколишнього середовища.

1.4. У роботі просівальника борошна, що обслуговує просіювач марки ПП ("Піонер") можуть мати місце такі небезпечні виробничі чинники:

1.4.1. Просіювальне відділення відноситься до вибухонебезпечних приміщень (категорії: Б і В-ІІа). Вибух може відбутися за умови наявності борошняного пилу, що створює вибухонебезпечну концентрацію в приміщенні і джерела загоряння (відкритого вопню, іскри і т.д.).

1.4.2. Ураження електричним струмом.

1.4.3.Шнеки, що обертаються, де в місцях набігання спіральної лопасті на ребра отворів створюється зона зрізу при попаданні в яку можлива ампутація кінцівок.

1.4.4. Робочі органи просіювача, лопасті, сита і т.д.

1.4.5. Падіння на підлозі або інших шляхах переміщення.

1.5. Можливі шкідливі виробничі чинники:

1.5.1^ Підвищена концентрація борошняного пилу (понад 6 мг/м ), що може викликати алергію або пневмоконіози.

1.5.2. Підвищений рівень шуму (ПДУ- 80 дБА), що негативно впливає на нервову і серцево-судинну системи.

1.5.3. Недостатня освітленість на робочому місці.

Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно результатів атестації робочих місць.

1.6. Для запобігання впливу небезпечних і шкідливих виробничих чинників передбачено наступне:

1.6.1. Для попередження вибуху в просіювачному відділенні електроустаткування, світильники повинні бути виконані в вибухобезпечному виконанні. У приміщенні не допускається застосування відкритого вотю, накопичення великої кількості борошняного пилу.

1.6.2. Всі деталі, що обертаються і робочі органи оснащені огородженнями і захисними штахетами, які зблоковані з приводом просіювача й зупиняють привід при їхньому знятті або відкриванні.

1.6.3. Для попередження ураження електрострумом усі частини

електроустаткування, що можуть виявитися під напругою, оснащені захисним заземленням-зануленням. Всі відкриті струмоведучі частини щитів, пускачів закриті запірними устроями, відчиняти які можуть тільки особи електротехнічного персоналу.

1.6.4. Падіння на підлозі попереджується використанням покриттів шляхів, що не сковзають, переміщення і своєчасного прибирання речовин, що викликають ковзання.

1.6.5. Для попередження падіння з висоти всі площадки, східці обладнані огородженнями. При обслуговуванні устаткування на висоті повинні використовуватися передбачені для цього спеціальні площадки і переносні драбини, не використовувати для цього випадкові предмети.

1.6.6. Нормативна кількість пилу в повітрі робочої зони повинна забезпечуватись вентиляцією і герметизацією устаткування.

1.6.7. Вивішування попереджувальних знаків безпеки на всіх пускачах для попередження випадкового пуску устаткування, що знаходиться в ремонті, наладці або очистці.

1.7. Робоче місце просівальника борошна, що обслуговує просіювач марки ПП ("Піонер") повинно бути добре освітлено.

1.8. Виконуйте такі правила особистої гігієни:

— залишайте всі особисті речі і верхній одяг у влаштованих для цього місцях;

— приймайте і'жу тільки у спеціально влаштованих для цього місцях.

— при відвідуванні туалету залишайте санодяг у тамбурі, при виході — вимийте руки водою, ополосніть дезінфікуючим розчином і водою.

1.9. При одержанні травми треба негайно звернутися в медпункт і повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу про нещасний випадок, що трапився, і причини, що викликали травму. При травмі співробітників надати допомогу, повідомити у медпункт.

1.10. Просівальник борошна, що обслуговує просіювач марки ПП ("Піонер") повинний користуватися виданим йому санітарним одягом (халат, ковпак або косинка, тапочки), брудний одяг вчасно здавати в прання.

1.11. За порушення вимог даної інструкції працівник притягається до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством України.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи. 2.1. Прийом і здавання зміни при безупинній роботі провадиться за 15 хвилин до початку зміни. 2.2 Приступаючи до роботи:

2.3. Надіньте санодяг і приведіть його в порядок, волосш сховайте під головний убір.

2.4. Перед початком роботи необхідно:

2.4.1. Візуально перевірити наявність і справність огороджень, провідників, що заземлюють, щіток, шкребків, пристосувань для видалення металодомішок.

2.4.2. Перевірити справність устаткування пуском його на холостому ходу; блокувань шляхом підняття захисних решіток приймальних бункерів. ПoвтoJэний пуск устаткування повинний бути конструктивно виконаний тільки пускачем.

2.4.3.Перевірити при зупиненому устаткуванні стан мапнітних

уловлювачів. При наявності металодомішок зібрати їх у

спеціальну ємність.

2.4.4.При великому скупченні пилюки або розсипах борошна

зробити прибирання приміщення, прибрати сторонні предмети

на шляхах переміщення.

2.4.5. Перевірити наявність та справність первинних засобів

пожежогасіння.

2.5. При виявленні несправностей і відмов устаткування, не приступайте до роботи, повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу. Не виконувати самостійно ремонт, наладку устаткування.

2.6. Перед запуском у роботу устаткування переконайся, що при його пуску не виникне небезпека для інших працівників, що можуть виявитися в небезпечних зонах.

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи.

3.1. Щоб запобігти травмуванню і виникненню травмонебезпечних ситуацій, треба додержуватися таких вимог:

- не залишайте працююче устаткування без нагляду і не допускайте до роботи на ньому сторонніх осіб, без дозволу керівника;

- працюйте на справному устаткуванні, при виявленні несправностей повідомте безпосереднього керівника робіт;

- не працюйте на устаткуванні зі знятими або не справними захисними засобами травмонебезпечних зон;

- не відчиняйте дверці електрошаф і не ремонтуйте електроустаткування, не наступайте на електропроводи;

- не включати устаткування при обірваних або видимих пошкодженнях захисного заземлення (занулення);

- не виконуйте роботи, які не входять у ваші обов'язки;

- будьте уважними до сигналів внутрішньоцехового транспорту.

3.2. Перед пуском борошна у виробничі бункера, перевірте наявність вільного обсягу в них, установіть перемикачі напрямку борошна в положення, що забезпечує надходження борошна у відповідний бункер.

3.3. Використовуйте тільки інструмент який не утворює іскор.

3.4. Проби борошна брати тільки зі спеціально передбачених місць (зазначити конкретно). Не відчиняти лючки або люки на шнекових живильниках.

3.5. Побачивши обірвані або погано заземлені провідники пристроїв, що заземлюють, зупиніть обладнання, повідомте свому безпосередньому керівнику або електрику.

3.6. Контролюйте періодично нафівання підшипників і інших деталей, ицо труться. При виявленні причин тертя, що викликають їх нагрівання, виключіть устаткування і повідомте свому безпосередньому керівнику.

3.7. ҐІри розсипанні борошна треба негайно забезпечити його прибирання, визначить причину І повідомте керівнику.

3.8. Не відчиняйте самостійно кришки і решітки силосів і не проникайте усередину. Ця робота може виконуватися тільки бригадою при наявності наряду-допуску.

3.9. При необхідності зачищення устаткування, продуктопроводів, зупиніть устаткування, повісте на пускачах і пульті управління табличку "Не включати, працюють люди". Розбирання-складання устаткування повинне провадитися слюсарем.

3.10. Очищати мапніти від металодомішок, що пристали до них, за допомогою мідної пластинки або жорсткої волосяної щітки не рідше 1 разу в зміну при зупиненому устаткуванні, не допускаючи попадання часток у борошно. Не виконувати цю роботу руками.

3.11. Не допускайте наявність сторонніх предметів у зоні обслуговування.

3.12. При необхідності додаткового місцевого освітлення використовувати переносні світильники герметичного, вибухобезпечного виконання напругою не більш 12В, оснащені захисною решіткою і гнучким гумовим кабелем. На розетках для їхнього підключення повинен бути напис "12В".

3.13. Усувати пробки і завали борошна тільки спеціальними пристосуваннями або шфебками. Не вигрібати борошно з живильників, норій руками, щоб уникнути їх травмування.

3.14. Про всі недоліки у роботі устаткування, нещасні випадки, що трапилися з Вами або співробітниками, факти порушення технологічного процесу повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу, зробіть відповідний запис у змінному журналі.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи.

4.1. Перед закінченням роботи перевірити роботу устаткування і переконатися у відсутності пилюки і розсипів продукту.

4.2. При зачищенні устаткування, продуктопроводів, зупиніть устаткування, повісте на пускачах і пульті управління табличку

Не включати, працюють люди". Розбирання-складання устаткування повинне провадитися слюсарем. Прибрати і скласти у встановлене місце інструмент, пристосування й інвентар.

4.3. Про усі виявлені порушення в процесі роботи повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу і змінного працівника. 4.4. Зніміть санодяг, прийміть душ.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях. 5. Аварійними ситуаціями є обставини, розвиток яких може призвести до серйозних поломок устаткування, руйнацм будівельних конструкцій, вибуху, пожежі, травмуванню або загибелі людей.

5.1. Такими ситуаціями в роботі просівальника борошна, що обслуговує просіювач марки ПП ("Піонер") можуть бути:

5.1.1. Велика запиленість у приміщеннях і виток борошна з продуктопроводів.

5.1.2. Поява джерела загоряння: запах гару, дим, поява відфитого вогню, іскріння в електропроводці, двигунах або пусковій апаратурі, висока температура підшипників або інших тертьових деталей, сторонні стукоти в устаткуванні.

5.1.3. Поява напруги на корпусі устаткування.

5.2. При виявленні таких чинників варто негайно зупинити устатіл^вання і повідомити керівництву.