MIHICTEPCTBO ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНІ

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ 3 ОХОРОНИ ПРАЦІ

для сталевара конвертера та його

підручного

м. КИЇВ

Узгоджено Затверджено

Державний комітет України Міністерство промислової

по нагляду за охороною праці політики України Наказ

«___» ____________ 200_р. «___» ____________ 200_р.

Національний НДІОП

«___» ____________ 200_р.

ЦК профспілки гірників

і металургів

«___» ____________ 200_р.

MIHICTEPCTBO ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНІ

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ 3 ОХОРОНИ ПРАЦІ

для сталевара конвертера та його

підручного

м. КИЇВ

Вступ

1 Закон України «Про охорону праці», введений ПостановоюВерховної Ради у жовтні 1992 року зі змінами до Закону, внесеними ВерховноюРадою в грудні 2002р., визначає основні положения щодо реалізаціїконституційного права працівників на охорону їх життя і здоров'я у процесітрудової діяльності, на належні, безпечні і здорові умови праці.

2. Це право закріплюється державною політикою в галузі охорони праці,яка:

  • признає пріоритет життя і здоров'я працівників;
  • встановлює повну відповідальність власника за створення безпечних і нешкідливих умов праці;
  • встановлює єдині нормативи з охорони праці для всіх підприємств, незалежно від форм власності і видів їх діяльності;
  • здійснює навчання, професійну підготовку і підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці.
  1. Це право підтверджується тим, що при укладенні трудового договору власник повинен проінформувати працівника, під розписку, про умови праці на підприємстві, наявності на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих чинників та можливих наслідків їх впливу.
  2. Це право підтверджується можливістю працівника відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або для людей, які його оточують, і навколишнього середовища.

5. Воно закріплюється правом працівника на пільги і компенсації заважкі та шкідливі умови праці:

  • безплатне лікувально-профілактичне харчування;
  • оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення;
  • скорочення тривалості робочого часу;
  • додаткову оплачувану відпустку;
  • пільгову пенсію;
  • оплату праці у підвищеному розмірі.
  1. На роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов'язаних із забрудненням або здійснюваних у несприятливих температурних умовах, працівникам повинні видаватися безплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також змиваючі та знешкоджуючі засоби.
  2. Відшкодування шкоди працівникові, заподіяної йому каліцтвом або іншими ушкодженнями здоров'я, під час виконання ним трудових обов'язків, здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків згідно з Законом України "Про обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і профзахворювання, що привело до втрати працездатності".

8. В свою чергу працівник зобов'язаний:

- знати і виконувати вимоги нормативних актів з охорони праці, правила поводження з машинами і механізмами; користуватися засобами колективногота індивідуального захисту;

- додержуватися зобов'язання щодо охорони праці, які передбаченіколективним договором та правилами внутрішнього трудового розпорядкупідприємства;

- співробітничати з власником у справі організації безпечних умов праці;

-особисто вживати посильні заходи щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людям, які його оточують, і навколишньому природньому середовищу; при виникненні небезпечної ситуації повідомляти свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу.

1 Загальні положения

1.1 Ця примірна інструкція (далі інструкція) розроблена на основіПравил безпеки в сталеплавильному виробництві, що затверджені наказомДержавного комітету України по нагляду за охороною праці №33 від19.02.97р. та введені в дїю з 01.07.1997р.

Інструкція визначає порядок, способи та умови виконання сталеварами конвертерних цехів покладених на них обов'язків, а також правил безпечної поведінки на робочому місці, на території підприємства і встановлюе порядок виконання робіт.

  1. Кожен сталевар та його підручний повинен вивчити, знати і виконувати вимоги і положения даної інструкції в повному обсязі і дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку, який діє на підприємстві; виконувати розпорядження керівників цеху, якщо останні не суперечать вимогам безпечної організації праці.
  2. Інструкція з охорони праці за професією отримується працівником під розписку. Ця інструкція повинна бути на робочому або спеціально відведеному місці.

1.4 Крім того сталевар та його підручний повинні знати і виконувативимоги:

  • технологічної інструкції;
  • положения про наряд-допуск;
  • інструкції про застосування биркової системи;
  • правил технічної експлуатації обладнання, що обслуговується;
  • правил безпеки у газовому господарстві;
  • інструкції з охорони праці для стропальників;
  • інструкціїз охорони праці для суміжних професій;
  • загальних правил безпеки для працівників підприємства;
  • правил пожежної безпеки;
  • правил електробезпеки;
  • інструкції по використанню кисню, азоту та аргону.
  1. Постійний контроль за виконанням інструкцій та вказівок по безпечним методам та способам роботи проводиться начальником цеху, його заступником, механіком, енергетиком цеха, старшим зміним майстром основної виробничої дільниці та іншими керівниками виробництва.
  2. На роботу в конвертерний цех сталеваром та його підручним допускаються особи чоловічої статті віком не менше 18 років, які пройшли медичний огляд, визнані здатними для данної роботи. Вони повинні пройти вступний інструктаж, спеціальне навчання за професією, навчання з питань охорони праці, первинний інструктаж на робочому місці, спеціальні навчання для виконання робіт підвищеної небезпеки.
  3. Кожний працівник, що знову влаштовується на роботу повинен пройти вступний інструктаж з охорони праці. Запис про проведения вступного інструктажу виконується в спеціальному журналі, а також в документі про приймання працівника на роботу. Інструктаж проводиться при відділі охорони праці підприємства.

В цеху з кожним працівником, що знову влаштовується на роботу, начальник цеху проводить бесіду, в якій роз'яснює особливості виробництва, правила особистої безпеки та гігієни, правила внутрішнього трудового розпорядку, ознайомлює з шкідливими та небезпечними факторами, які характерні для даного виробництва, після чого розпорядженням по цеху направляє його на дільницю та закріплює за відповідною особою із числа технічного персоналу для інструктажу та навчання безпосередньо на робочому місці.

1.8 Первинний інструктаж проводиться на робочому місці безпосереднімкерівником з показом прийомів безпечного виконання робіт. Після проведенияпервинного інструктажу працівник, який вперше стає до роботи,розпоряденням начальника цеху закріплюється за кваліфікованимпрацівником для практичного навчання. Працівник, який мае кваліфікацію заданою професією при перерві в роботі більш як один рік проходить стажуваннявід 2-х до 15 змін.

1.9 Після закінчення навчання працівник повинен пройти перевіркузнань з охорони праці особою, яка проводила інструктаж. Лише при виявленнідостатніх знань технології і безпечних прийомів праці працівник може бутидопущений до роботи за фахом.

  1. Працівник, який не підтвердив знания інструкції з охорони праці та прийомів безпечного виконання робіт не допускаеться до самостійної роботи до проведения додаткового інструктажу і додаткової перевірки знань.
  2. До самостійної роботи працівник допускаеться після стажування на робочому місці розпорядженням по цеху.
  3. Повторні інструктажі з охорони праці повинні проводитися один раз на квартал, а чергові перевірки знань - раз на 12 місяців з записом у журналі реєстрації інструктажів.
  4. Позаплановий та цільовий інструктажі повинні проводитися згідно з вимогами Типового положения про навчання з питань охорони праці (ДНАОП 0.00-4.12-99).
  5. Сталевар та його підручний повинні проходити періодичні (на протязі трудової діяльності) медичні огляди.
  6. По території підприємства і цеху працівник повинен прямувати до місця роботи за маршрутом, який вказаний в схемі безпечного пересування. Під час пересування необхідно дотримуватися вимог знаків дорожного руху, як на території заводу, так і за його межами. Залізничні колії і автомобільні шляхи необхідно переходите лише у встановлених місцях або по спеціальних переходах.

1.16 Сталевар та його підручний повинні виконувати такі вимогивнутрішнього трудового розпорядку:

  • перед початком зміни прибути на змінно-зустрічні збори і отримати завдання на виконання робіт;
  • виконувати тільки ті роботи, які доручені з дотриманням вимог інструкцій з охорони праці;
  • не ставати до роботи, якщо умови її виконання суперечать інструкції з охорони праці або іншому документу, який регламентує безпечне виконання робіт;
  • не допускати на робоче місце осіб, роботи яких не пов'язані з виробництвом;
  • утримувати своє робоче місце і устаткування в справному стані і чистоті;
  • не розпивати спиртні напої на робочому місці і на території заводу, не з'являтися на роботу в стані алкогольного та наркотичного оп'яніння.
  1. Сталевар та його підручний виявивши порушення, яке може призвести до аварії або нещасного випадку, повинен його усунути, а якщо порушення усунути не можливо, треба повідомити про нього безпосереднього керівника.
  2. При отриманні травми, необхідно повідомити про це майстра, звернутися в медпункт. У разі нещасного випадку з працівником йому необхідно надати першу допомогу, повідомити майстра і викликати чергового фельдшера, якщо потерпілий сам не зможе пересуватися.

Необхідно забезпечити збереження обставин, при яких стався нещасний випадок, якщо це не може привести до аварії чи інших небезпечних ситуацій.

1.19 Кожен сталевар повинен знати:

- ведения технологічного процесу виплавки сталі, розігрів конвертера, заливания чавуну, добавления присадок, зливання сталі, напівпродукту та шлаку, забивания та обробка льотки, забезпечення якісного стану горловини, днища, автоматики та іншого обладнання конвертера;

- визначення готовності плавления металу в конвертері; проведения ремонту обладнання, що обслуговується;

- порядок приймання обладнання після ремонту; організація та керування роботою по торкретуванню та футеровці конвертера;

- керівництво бригадою підручних сталевара конвертера.

Підручний сталевара конвертера повинен знати:

- ведения процесу виплавлення сталі; безпечні методи заміни днищ конвертера, вибивання та обробки фурм; розігрів конвертера, забивания та обробки льотки; методи догляду за фурмою, що подає кисень в конвертер;

- способи очищения та підготовки жолобів; правила керування візком при завалювані брухту в конвертер, механізмами загрузки сипких матеріалів;

- методи нагляду за станом обладнання конвертера;

- способи підготовки вогнетривів для підварки вогнетривної кладки конвертера;

- правила керування маніпулятором торкрет-фурми;

- способи підключення та відключення від торкрет-машини рукавів для транспортування кисню, торкрет-маси, води та кабеля електроживлення.

Крім того сталевар та його підручний повинні знати:

- конвертерне відділення відноситься до виробництв підвищеноїнебезпеки, що характеризуется наявністю цілого ряду небезпечних факторівпри виконані технологічного процесу виплавлення сталі, обслуговуванніобладнання, механізмів та контактування з матеріалами;

- на дільниці зконцентрована велика кількість механізмів, транспортнихзасобів, трубопроводов по яких подається кисень, азот, аргон;

- на дільниці постійно працюють завалювальні крани, основнимпризначенням яких е завалювання конвертера метал обру хтом, сипкимиматеріалами;

- проліт дільниці обладнаний заливальними кранами, які призначені длятранспортування та заливания в конвертер рідкого металу, при цьому можливейого виплескування.

1.20 Основними небезпечними виробничими факторами на дільницівиконання робіт є:

  • рідкий розплавлений метал - чавун, сталь, шлак;
  • машини та механізми, що рухаються;
  • електричний струм та електрообладнання;
  • полум'я та інші термічні фактори;
  • вантажі, що переміщаються вантажопідйомними механізмами;
  • робота на висоті.

1.21 Основними шкідливими виробничими факторами є:

- пил при заправці сипких матеріалів;

- інтенсивне теплове (інфрачервоне) випромінювання від розплавлених металу і шлаку та від нагрітої до високої температуря футерівки конвертера;

- висока температура розплавленого металу та шлаку, нагрітих поверхней;

- шкідливі гази: окис вуглецю, ангідрид сірчаний та інші;

- шум електромостових, завалювальних кранів, що рухаються, газових потоків в печі при продувані плавки.

1.22 На території конвертерного відділення не дозволяється знаходитися:

- на відстані менше 5 м від ковшів з рідким чавуном під час підійманнята переміщення їх краном або тепловозом;

на відстані ближче 10 м від конвертера під час зливу чавуну та в період його продувки;

- під вантажом та в зоні роботи електромостових кранів.

1.23 Не дозволяється також: