(місце видання)

____________________________________________________________

(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ _______________________

(посада роботодавця і

____________________________

найменування підприємства)

_________________ № _________

(число, місяць, рік)

Інструкція

з охорони праці № __________

для арматурника

1. Загальні положення

1.1. До самостійного виконання арматурних робіт допускаються особи, які досягли 18 років, мають посвідчення на право виконання арматурних робіт, визнані медичною комісією придатними до даної роботи.

1.2. Арматурник, поступаючи на роботу, повинен пройти вступний інструктаж з охорони праці, виробничої санітарії, пожежної безпеки, прийомів і способів надання долікарської допомоги потерпілим та повинен бути ознайомлений під розпис з умовами праці, правами та пільгами щодо роботи в шкідливих та небезпечних умовах праці, про правила поведінки при виникненні аварій. До початку роботи безпосередньо на робочому місці арматурник повинен пройти первинний інструктаж з безпечних прийомів виконання робіт.

Про проведення вступного інструктажу та інструктажу на робочому місці робляться відповідні записи в Журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці і Журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці. При цьому обов’язкові підписи як того, кого інструктували, так і того, хто інструктував.

1.3. Арматурник після первинного інструктажу на робочому місці має протягом 2–15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи) пройти стажування під керівництвом досвідченого арматурника, який призначається наказом (розпорядженням) по підприємству.

1.4. Повторний інструктаж з правил і прийомів безпечного ведення роботи і охорони праці арматурник повинен проходити:

–періодично, не рідше одного разу на квартал;

–при незадовільних знаннях з охорони праці не пізніше місячного строку;

–у зв’язку з допущеним випадком травматизму або порушенням вимоги охорони праці, що не призвело до травми.

1.5. Арматурник повинен працювати у спецодязі та спецвзутті, що передбачені Типовими галузевими нормами: костюмі брезентовому, черевиках шкіряних з захисними носками, рукавицях брезентових, а при зовнішніх роботах взимку додатково повинен одягати куртку бавовняну на утеплювальній прокладці, брюки бавовняні на утеплювальній прокладці та валянки.

Арматурник повинен користуватися засобами індивідуального захисту: захисними окулярами, щитком із світлофільтром, каскою, запобіжним поясом і т.д. Спецодяг повинен бути відповідного розміру і зросту, не утруднювати рухи, бути правильно і акуратно заправленим і не мати вільних кінців і зав’язок.

1.6. На кожній ділянці роботи повинні бути укомплектовані аптечки з медикаментами і засобами першої допомоги. Арматурник повинен знати місце зберігання аптечки і прийоми надання долікарської допомоги.

1.7. Механізовані операції по заготівлі та обрубці арматури слід виконувати в окремому приміщенні або ділянці.

1.8. Підлога на робочому місці повинна бути справна і не слизька, проходи навколо машини та окремих її вузлів – завширшки не менше . Довгомірні стержні арматури, що виступають за габарити верстатів, слід обгородити стійкими переносними запобіжними пристроями. Захаращення робочого місця і проходів металом, виробами і відходами не допускається.

1.9. Біля кожної машини на видноті повинні бути вивішені карта мащення та інструкція з експлуатації.

1.10. Робоче місце протягом усього робочого часу необхідно тримати в порядку і чистоті і не захаращувати матеріалами, виробами та відходами.

1.11. Все працююче обладнання, інструмент, що використовується, і пристрої повинні бути справні. Забороняється робота на несправному обладнанні і з випадковим або несправним інструментом і пристроями.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

Перед початком роботи необхідно:

2.1. Надіти спецодяг, заправити куртку в брюки, волосся сховати під головний убір. Забороняється працювати в розстебнутому одягу, а також без головного убору.

2.2. Перевірити наявність і справність засобів індивідуального захисту.

2.3. Прибрати непотрібне обладнання, при потребі, впорядкувати габарити металу і виробів.

2.4. Перевірити наявність і справність інструменту, справність пристроїв і обладнання, розкласти інструменти на робочому місці в зручній послідовності.

2.5. Перевірити кріплення основних вузлів машини, справність електроапаратури, проводки та заземлення, наявність і кріплення обгородження рухомих частин.

2.6. Перевірити і, при потребі, відрегулювати ремінні та ланцюгові передачі і гальмовий пристрій.

2.7. Змастити машину відповідно до схеми мащення.

2.8. При потребі, включити електроосвітлення і відрегулювати місцеве освітлення.

2.9. Перед кожним пуском верстата необхідно переконатись, що пуск нікому не загрожує, і попередити людей звуковим сигналом або голосом, якщо сигнал непередбачений.

2.10. Після подачі сигналу включити обладнання для перевірки на холостому ходу. Звернути особливу увагу на справність органів управління і переключення, надійність гальмового пристрою. При виявленні несправності повідомити інженерно-технічного працівника і, по можливості, усунути дрібні дефекти самому або викликати ремонтний персонал.

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи

3.1. Виготовлення елементів арматурних виробів на верстатах.

3.1.1. Управляти верстатом або машиною дозволяється тільки арматурникові, за яким закріплене дане обладнання. Передавати управління іншій особі забороняється.

3.1.2. Арматурник несе відповідальність за стан і правильну експлуатацію обладнання, а також за виконання правил безпеки.

3.1.3. Обладнання має бути оснащене розміщеним поблизу робочого місця відключаючим апаратом для централізованого відключення верстата від живильної мережі. Рубильник необхідно включати і виключати швидко, користуючись гумовими рукавицями і стоячи на справному ізолюючому килимку.

3.1.4. Забороняється робота верстата із знятим або неправильно встановленим огородженням.

3.1.5. Забороняється заміна інструменту і робочих частин машини, технічний огляд і ремонт під час роботи.

Огляд, очищення, мащення, регулювання, підтягування кріплень та усунення дрібних дефектів механічної частини верстата проводить машиніст після його зупинки, відключення від електромережі, встановлення плаката “Не включати – працюють люди” і зняття тиску в пневматичній та гідравлічній системах. Обладнання не можна вважати знеструмленим, якщо сигнальна лампа, яка вказує на наявність напруги, не горить, бо це може бути зв’язане з її несправністю.

3.1.6. Очищати машину і небезпечну зону біля неї слід розрідженим повітрям (відсмоктуванням) або за допомогою гачків, щіток, скребків тощо. Під час очищення робітник повинен бути в захисних окулярах.

3.1.7. Машиніст повинен виконувати тільки доручену йому роботу по технологічному процесу виробництва. Забороняється самовільне, без потреби, включення обладнання та робота на ньому.

3.1.8. При будь-якій перерві в роботі верстат повинен бути виключений. Забороняється залишати обладнання або пульт управління, не відключивши його від електромережі і не дочекавшись повної зупинки.

3.1.9. При припиненні роботи слід виключити електровимикач на самому агрегаті, а потім рубильник мережі і замкнути його на обмежувач самовключення.

3.1.10. Якщо природне освітлення недостатнє, треба включити штучне – загальне і місцеве, яке не повинно осліплювати працюючих.

3.2. Ручні арматурні роботи.

3.2.1. Ручні роботи з арматурою треба виконувати в брезентових цілих рукавицях. Металевий пил, іржу, окалину прибирають із столів і стелажів шляхом відсмоктування пневматичним обладнанням або за допомогою щіток, захищаючи очі окулярами. Здувати пил стисненим повітрям забороняється.

3.2.2. Ручне очищення арматури дозволяється металевими щітками і молотками, при цьому арматурник повинен надіти захисні окуляри.

3.2.3. Ручна правка арматури виконується за допомогою правильної плити з косинцями або штирями, вигинаючи стержень за кінець або за допомогою спеціального ключа. Ключі для правки треба виготовляти з міцної некрихкої сталі розмірами відповідно до існуючих норм. При правці арматурник повинен у стійкому положенні правити рухом від себе, причому необхідно стежити, щоб ключ не зіскочив із стержня, а стержень не вийшов з косинців або штирів правильної плити.

3.2.4. Ріжуть і гнуть арматуру вручну тільки при малому діаметрі стержнів і невеликому обсязі робіт. При ручному різанні та гнутті необхідно:

–стежити, щоб ріжучі кромки ножів були міцно прикріплені до верстака;

–не спиратися корпусом на важіль верстака, не подовжувати його трубою чи іншими предметами;

–систематично перевіряти стан і кріплення ріжучих ножів і зазор між ними, який повинен бути не більше . Несправні ножі слід замінити;

–при різанні стержень однією рукою укласти до упору і притиснути до столу, а другою рукою опустити важіль ножиць;

–при гнутті рухати гнуттєвий важіль від себе, руки тримати не ближче від ріжучих ножів або гнуттєвих пальців.

3.2.5. При різанні арматури малого діаметра або сіток за допомогою ручних ножиць необхідно користуватися справними ножицями, ріжучі кромки яких повинні бути правильно заточені і не мати тріщин. Під час різання звичайними ножицями рука робітника має спиратися на верстат.

3.2.6. При роботі вдвох слід узгоджувати свої дії з напарником. При кантуванні та переміщенні каркасів забороняється перебувати перед каркасом.

3.2.7. При роботі із зварювачем арматурник повинен надіти брезентовий спецодяг і залежно від умов закривати обличчя щитком або маскою зварювача. Щоб уникнути опіків, забороняється торкатися тільки що зварених вузлів каркаса.

3.2.8. Ручне в’язання слід проводити на спеціальній площадці на стелажах, козлах або стояках, висота яких повинна забезпечувати зручне положення арматурника під час роботи. Забороняється в’язати каркас, стоячи на його стержнях. Для в’язання каркасів необхідно застосовувати відпалений дріт діаметром 0,8–1,4 мм у вигляді лотків або нарізаний завдовжки 8–10 мм і зв’язаний пучками.

3.2.9. Забороняється проводити арматурні роботи на необгороджених площадках, розміщених на висоті понад над підлогою або перекриттям, у неосвітлених або затемнених місцях, а також стоячи на арматурі. Пересування по арматурі дозволяється тільки по ходових щитах.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. По закінченні роботи слід:

–зупинити обладнання, відключити електроживлення;

–очистити машину від окалини, пилу, бруду;

–прибрати робоче місце і звільнити проходи;

–очистити і скласти у відведене місце інструмент, пристрої, спецодяг, спецвзуття і засоби індивідуального захисту;

–вимити руки і обличчя теплою водою з милом або прийняти душ.

4.2. Передати зміннику або інженерно-технічному працівнику відомості про всі несправності.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. Арматурник повинен бути обізнаний з можливими аварійним ситуаціями.

5.2. У разі зміни звуку працюючого обладнання, появі стукоту, підвищенні нагрівання або інших дефектів верстат необхідно зупинити для з’ясування та усунення причини несправності і , при потребі, викликати ремонтний персонал.

5.3. При сигналі “Стоп” необхідно негайно зупинити машину незалежно від процесу роботи. Все обладнання слід також відключити від мережі при припиненні подачі електроенергії або виключенні електроосвітлення.

5.4. У разі нещасних випадків арматурник повинен вміти надавати першу долікарську допомогу, при необхідності, викликати швидку допомогу, а також повідомити адміністрацію про те, що сталося.

________________________ ________________ _________________

(посада керівника підрозділу (особистий підпис) (прізвище, ініціали)

/організації/ - розробника

УЗГОДЖЕНО:

Керівник (спеціаліст)

служби охорони

праці підприємства ______________ _______________

(особистий підпис) (прізвище, ініціали)

Юрисконсульт ______________ _______________

(особистий підпис) (прізвище, ініціали)

Головний технолог ______________ _______________

(особистий підпис) (прізвище, ініціали)