________________

(місце видання)

____________________________________________________________

(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ _______________________

(посада роботодавця і

_____________________________

найменування підприємства)

_________________ № _________

(число, місяць, рік)

Інструкція

з охорони праці № __________

під час роботи з етилованим бензином

1. Загальні положення

1.1. Дія інструкції поширюється на всі підрозділи підприємства.

1.2. Інструкція розроблена на основі ДНАОП 0.00-8.03-93 "Порядок опрацювання та затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві", ДНАОП 0.00-4.15-98 "Положення про розробку інструкцій з охорони праці", ДНАОП 0.00-4.12-99 "Типове положення про навчання з питань охорони праці", ДНАОП 0.00-1.28-97 “Правила охорони праці на автомобільному транспорті”, НАПБ А.01.001-95 "Правила пожежної безпеки в Україні".

1.3. Етилований бензин призначений для використання виключно як моторне паливо.

Він містить дуже отруйну етилову рідину, в склад якої входить тетраетилсвинець, який має здібність проникати в організм через шкіру, дихальні шляхи і рот (при прийомі їжі забрудненими руками і при засмоктуванні бензину ротом).

1.4. Інструктаж по даній інструкції проводиться перед початком роботи з етилованим бензином, а потім при постійній роботі з ним при інструктажі по основній професії (але не рідше одного разу на 3 місяці).

1.5. До роботи з етилованим бензином допускаються особи не молодше 18 років, які пройшли медичне обстеження і не мають медичних протипоказань, знають його властивості та дію на організм людини. Жінки з часу встановлення вагітності та в період годування дитини до роботи з етилованим бензином не допускаються.

1.6. На підприємстві повинен бути чітко встановлений порядок його відпуску, зберігання, витрачання та перевезення, що виключає можливість його використання не за призначенням.

1.7. Якщо на підприємстві, крім етилованого бензину, застосовується і звичайний бензин, то необхідно мати окремі ємності для їх зберігання і перевезення, а також окремі паливопроводи і бензоколонки.

1.8. Робітники (у т.ч. водії), які стикаються з етилованим бензином, повинні

бути забезпечені на час роботи засобами індивідуального захисту:

1.8.1. Водії - фартух гумовий з нагрудником, рукавиці гумові, нарукавники хлорвінілові.

1.8.2. Заправник - фартух гумовий, чоботи гумові, рукавиці гумові.

1.8.3. Слюсар по ремонту автомобілів - костюм віскозно  лавсановий, фартух прогумований, чоботи гумові, рукавиці гумові, окуляри захисні.

1.9. Перевозити і зберігати етилований бензин треба тільки в справних резервуарах, цистернах чи металевих бочках з кришками або пробками на бензостійких прокладках, які щільно зачиняються.

При цьому на тарі повинен бути напис великими літерами «ЕТИЛОВАНИЙ БЕНЗИН».

1.10. У місцях зберігання, навантаження, розвантаження етилованого бензину і роботи з ним для знешкодження пролитого бензину і очищення забруднених ним автомобілів, устаткування, підлоги у достатній кількості повинні знаходитись потрібні засоби (гас, розчин хлорного вапна або дихлорамін, тирса, ганчір'я тощо).

1.11. Використовувати цистерну і тару з-під етилованого бензину для перевезення нехарчових вантажів дозволяється тільки після видалення та знешкодження залишків етилованого бензину.

1.12. В інструкціях з охорони праці на виконання окремих видів робіт, під час яких робітники мають контакти з етилованим бензином, повинні бути включені вимоги особистої безпеки при роботі з етилованим бензином.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Отримати завдання від керівника робіт.

2.2. Оглянути, упорядкувати і одягти відповідний спецодяг і відповідні засоби індивідуального захисту.

2.3. Заправити спецодяг так, щоб не було звисаючих кінців.

2.4. Працювати без спецодягу забороняється. Домашній одяг слід зберігати в окремій шафі.

2.5. Перевірити наявність чистого гасу; підготувати достатню кількість засобів (гасу, хлорного вапна, хлораміну, тирси, ганчірок тощо) для обеззаражування випадково пролитого етилованого бензину.

2.6. Впевнитись в справності дії місцевої і загальнообмінної вентиляції.

2.7. Перевірити справність посудин для отримання, перевезення та зберігання етилованого бензину.

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи

3.1. Заповнювати резервуари етилованим бензином необхідно не більше, ніж на 90 % ємності.

3.2. Причини, що викликають підтікання та «потіння» тари, яка наповнена бензином, слід негайно усувати. Якщо це неможливо, етилований бензин необхідно перелити в справну тару, дотримуючись усіх заходів безпеки, щоб він не розлився, не потрапив на тіло або одяг робітника тощо.

3.3. Операції з переливу, прийому та відпуску етилованого бензину повинні бути механізовані. Насоси, паливопроводи, бензоколонки, шланги та інші пристрої, що застосовуються, повинні бути справними і не мати підтікання.

3.4. При заправці тари етилованим бензином необхідно слідкувати, щоб бензин не переливався через верх тари.

Облиту тару негайно, до виїзду зі складу, необхідно ретельно обтерти змоченою в чистому гасі ганчіркою і насухо витерти.

Ганчірки, які застосовувались для протирання, необхідно складати в металеві закриті ящики з кришками, виносити зі складу і спалювати в спеціально відведених місцях.

3.5. Перед заповненням тари (бочки) слід встановлювати перед кранами на спеціальних підставках висотою не менше 0,2 м.

Під підставками повинні бути обладнані в вигляді жолоба стоки, обкладені листовою сталлю з висотою бортів не менше 0,1 м.

Жолоби повинні мати стічні отвори для спуску у відвідну трубу випадково пролитого етилованого бензину.

По відвідній трубі бензин повинен попадати в спеціальні приймальні відстійники.

3.6. Тара з етилованим бензином до вивозу її зі складу повинна бути опломбована.

3.7. В літній час при високій температурі повітря для того, щоб бензин не виливався з тари від розширення, необхідно не доливати: бочки на 50-; автоцистерни - на 100-.

3.8. На складі, де здійснюється розлив етилованого бензину, в зимовий період для провітрювання приміщення не рідше, ніж через кожну годину, слід відкривати кватирки чи фрамуги на 5-10 хв., а влітку двері і вікна повинні бути відкритими на весь час роботи.

3.9. Особливу обережність слід виявляти при роботі в понижених місцях (канавах, трубопровідних каналах, колодязях), тому що пари етилованого бензину важче за повітря.

При найменшому скупченні газів працювати необхідно в ізолюючому протигазі і в присутності наглядаючого, який при необхідності повинен надавати допомогу.

При опусканні в колодязь обов'язково необхідно вдягти рятувальний пояс і ізолюючий шланговий протигаз.

3.10. Бочки з етилованим бензином при перевезенні на вантажних автомобілях, причепах необхідно встановлювати пробками верх і надійно закріпляти.

3.11. Вантажні автомобілі та причепи, на яких перевозився етилований бензин, після кожного перевезення слід ретельно очистити, а забруднені етилованим бензином місця знешкодити.

3.12. Якщо під час транспортування було виявлено підтікання етилованого бе

нзину, слід негайно:

3.12.1. Автомобіль поставити на узбіччя (по можливості за кювет).

3.12.2. Для того, щоб паливо не розливалося, під місце течі слід підставити відро чи іншу посудину.

3.12.3. Ліквідувати підтікання аварійною пастою чи замазкою.

3.12.4. Якщо підтікання ліквідувати неможливо, несправну тару необхідно обережно вивантажити, дотримуючись правил особистої безпеки.

3.12.5. Місце стоянки автомобіля слід ретельно знешкодити.

3.13. Заправку автомобілів етилованим бензином слід проводити з бензоколонки шлангом, який має роздавальний пістолет.

3.14. Забороняється заправляти автомобілі етилованим бензином за допомогою відер, лійок тощо, а також відпускати етилований бензин у тару (каністри).

Оператор (заправник) і водій повинні знаходитись при заправленні з навітряного боку автомобіля.

3.15. При ремонті паливозаправних колонок, насосів та іншої заправної апаратури з-під етилованого бензину без демонтажу необхідно максимально захистити працюючих від вдихання пари бензину (працювати слід на відкритому повітрі з навітряного боку або в добре вентильованому приміщенні).

3.16. Миття, розбирання та ремонт двигунів або системи живлення автомобілів, що працюють на етилованому бензині, дозволяється проводити тільки після нейтралізації відкладень тетраетилсвинцю гасом або іншими нейтралізуючими рідинами.

3.17. Перед ремонтом цистерн і резервуарів з-під етилованого бензину необхід

но:

3.17.1. Резервуари і цистерни, які підлягають ремонту, повністю звільнити від етилованого бензину та бруду. Якщо бензин залишається на дні, його треба видалити, для чого треба залити воду в резервуар (підняти бензин на воду) і обережно злити бензин через водоспускний кран в спеціальну тару.

3.17.2. Після повного видалення з резервуарів бензину, води та бруду всі трубопроводи треба від'єднати і установити заглушки, а всі люки та лази відкрити для провітрювання.

3.17.3. Резервуар після провітрювання пропарити поздовж 15 годин.

Після пропарювання залишити відкритими люки для природної вентиляції до повного охолодження.

3.17.4. Після пропарювання і провітрювання резервуар промити водою з брандспойта на протязі не менше 2,5 годин.

3.17.5. Всі операції по очистці резервуарів необхідно виконувати з великою обережністю. Предмети, забруднені етилованим бензином (кришки, прокладки, фланці, інструменти, пристосування тощо) обмити чистим гасом і знешкодити.

3.17.6. Очищати і промивати резервуар з внутрішнього боку слід в шланговому протигазі, гумових чоботах і спецодязі. Перед входом (опусканням) в резервуар необхідно одягти рятувальний пояс з рятувальними вірьовками.

Зовні у люка резервуара повинен знаходитись наглядаючий, який повинен тримати в руках вільний кінець рятувальної вірьовки і періодично посмикувати вірьовку або окликати працюючого в резервуарі - перевіряти його стан.

При отруєнні чи нещасному випадку з працюючим усередині резервуара (цистерни) наглядаючий повинен негайно витягнути його з резервуара і сповістити про це керівника робіт.

3.18. Перед ремонтом трубопроводів і насоса необхідно:

3.18.1. Трубопроводи, насос і деталі насосотрубопровідних комунікацій відключити засувками чи фланцями від інших дільниць трубопроводів.

3.18.2. Злити етилований бензин через спеціальні спускові (дренажні) крани, встановлені у самих низьких частинах трубопроводів, а потім перепустити через них чистий гас.

3.13.3. Після звільнення труб і корпусу насоса від етилованого бензину розібрати трубопроводи, обережно злити гас, що залишився в трубах, у відра, лійки.

3.18.4. При необхідності проведення зварювальних чи інших вогненебезпечних робіт або застосування інструментів, які при ударах можуть викликати іскроутворення, трубопроводи, крім промивання гасом, слід знешкодити тими ж прийомами, що й резервуари.

3.18.5. Перед ремонтом насоса його корпус та вузли і деталі слід промити гасом поздовж 10-15 хв.

Після цього корпус і деталі насоса насухо протирають.

3.19. Забороняється:

3.19.1. Перевозити етилований бензин в салонах легкових автомобілів, автобусах, у кабінах автомобілів усіх типів, а також на вантажних автомобілях, причепах і напівпричепах разом з людьми і тваринами. Людина, яка супроводжує вантажний автомобіль з етилованим бензином, повинна знаходитись у кабіні.

3.19.2. Транспортувати етилований бензин спільно з харчовими продуктами і промисловими товарами.

3.19.3. Використовувати цистерну або тару з-під етилованого бензину після очищення для перевезення і зберігання харчових продуктів.

3.19.4. При продувці системи живлення або переливанні етилованого бензину засмоктувати його ротом.

3.19.5. Використовувати етилований бензин в двигунах, що працюють у середині приміщень (внутрішньоцеховий транспорт, стаціонарні двигуни тощо).

3.19.6. Застосовувати етилований бензин для роботи паяльних ламп, бензорізів, очищення одягу, промивання деталей тощо.

3.19.7. Застосовувати етилований бензин на випробувальних станціях підприємства без обладнання додатковою надійно діючою вентиляцією.

3.19.8. Зберігати етилований бензин поза межами спеціально обладнаних складів, сховищ тощо.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Знешкодити забруднені етилованим бензином місця робочого приміщення, обладнання, інвентарю і інструментів.

4.2. Зібрати тирсу, обтиральний матеріал, забруднений етилованим бензином, в спеціальну тару з кришкою і віднести в відведене місце для спалювання.

4.3. Вимити руки чистим гасом.

4.4. Гумові чоботи, рукавиці, фартухи знешкодити хлористим вапном (1 частина вапна на 2-3 частини води) чи хлорною водою, а потім обмити їх чистою водою.

Гумові рукавиці перед зніманням з рук протерти гасом, а потім вимити водою.

4.5. Шолом протигаза, захисні маски після використання протерти сумішшю спирту (денатурату) з 10%-ним розчином соди.

В неробочий час протигази зберігати в сухому прохолодному приміщенні, вільному від пари етилованого бензину.

4.6. Зняти спецодяг, спецвзуття і покласти у відведене для нього місце.

Виносити спецодяг і засоби індивідуального захисту за межі підприємства забороняється.

4.7. Помити руки, обличчя теплою водою з милом. При можливості прийняти душ.

4.8. Доповісти керівнику робіт про всі недоліки, які мали місце під час роботи.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. Аварійна ситуація може виникнути в разі проливання етилованого бензину, попадання його на автомобілі, обладнання та інші місця, пошкодження трубопроводів, пожежі та інше.