Статьи

ПИТАННЯ ОХОРОНИ ПРАЦІ
НА СВІТОВОМУ РІВНІ

95 Міжнародна конференція праці (червень 2006 р.) прийняла надзвичайно важливі документи — Конвенцію 187 — про основи сприяння безпеці та гігієні праці та Рекомендацію 197 — про основи, що сприяють безпеці та гігієні праці. Конвенція 187 дає підстави для формування юридичного підгрунтя всієї працеохоронної діяльності на національному рівні. Зокрема передбачається періодичне розроблення та виконання національних програм з безпеки та гігієни праці на основі тристоронніх консультацій.

* * *
Міжнародна організація праці (МОП) видала російською мовою розроблений разом зі Спільною комісією роботодавців і профспілок Швеції навчальний посібник «Безпека, охорона здоров’я та умови праці». Посібник пройшов широку апробацію в різних країнах і рекомендований для використання під час навчання працівників з питань охорони праці.

* * *
У доповіді МОП до Всесвітнього дня охорони праці в 2007 р. висвітлено питання міжнародних трудових норм, основоположних принципів і прав у галузі охорони праці, гідної зайнятості, соціального захисту працюючих чоловіків і жінок, тристороннього співробітництва і соціального діалогу.

* * *
У Російській Федерації видано укладені МОП навчальні посібники «Безпека, гігієна праці та санітарно-побутові умови на будівельних майданчиках», «Безпека і охорона праці в чорній металургії та сталеливарній промисловості», а також брошуру «Знижуйте ризики — скорочуйте витрати! Економіка та охорона праці на підприємстві».

* * *
У заходах Міністерства охорони здоров’я та соціального розвитку Російської Федерації, присвячених Всесвітньому дню охорони праці, взяв участь директор ННДІПБОП М. Лисюк. Він повідомив про зміни в законодавстві України про охорону праці та про соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві.

* * *
Інститут охорони праці, промислової безпеки та екології Академії праці та соціальних відносин (Російська Федерація) опрацював такий вид контролю за виконанням нормативів і стандартів з охорони праці, як поведінковий аудит безпеки. Аудитор спостерігає за діями працівника, коментуючи їх. Опрацьовано спеціальну методику бесіди під час аудиту.

* * *
У Білорусі відповідно до Республіканської цільової програми з поліпшення умов і охорони праці на 2006—2010 роки впровадження системи управління охороною праці на виробництві повинно здійснюватися за державними стандартами, розробленими на основі міждержавних стандартів серії OHSAS 18000. Держзамовниками програми визначені Міністерство праці та соціального захисту і Міністерство охорони здоров’я.



До списку