Статьи

Image00034.jpg Згідно з вимогами чинного законодавства, потерпілі на виробництві отримують відповідні виплати на відшкодування шкоди внаслідок нещасного випадку на виробництві та профзахворювання. Але не лише цим окреслюється перелік заходів, виконання яких забезпечують робочі органи Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань в Одеській області. Особливо це стосується інвалідів внаслідок трудового каліцтва.

Напередодні Міжнародного дня інвалідів, який щорічно за рішенням ООН громадськість відзначає 3 грудня, управлінням були розроблені організаційні заходи з нагоди цього дня.
Вже двічі на базі відділення виконавчої дирекції Фонду в Болградському районі проводилися зустрічі потерпілих на виробництві з представниками управління виконавчої дирекції Фонду, керівниками райдержадміністрації, районної ради та соціальних служб району. Саме така зустріч була знову проведена напередодні Міжнародного дня інвалідів 23 листопада.
Ще задовго до початку зустрічі, яка проходила в районному будинку культури, стали збиратися люди. Серед потерпілих на виробництві були шахтарі, будівельники, автотранспортники, але більшу частину інвалідів становили працівники агропромислового комплексу. Так сталося, що волею долі ці люди за різних обставин та у різні часи отримали травми на виробництві. Зараз усіх їх об’єднав Фонд.
На зустріч були запрошені керівники Болградського району. Запозичити досвід роботи організації таких зустрічей приїхали начальники відділень Фонду в Ізмаїльському та Саратському районах області. А в начальника відділення у Болградському районі В. Басюла є чому навчитися: тут створено кабінет охорони праці, який обладнаний комп’ютерами з програмами навчання з питань охорони праці, кімнату психологічного розвантаження для відвідувачів та працівників.
Крім щоденного прийому відвідувачів у приміщенні відділення, Валерій Якович раз на місяць веде прийом потерпілих на виробництві у приміщенні райдержадміністрації. Прийом проводиться у той же час, що і в заступника голови райдержадміністрації з соціальних питань. Це дає змогу багато питань соціального плану вирішувати на місці. Мабуть, тому у книзі відвідувачів відділення написано так багато теплих слів на адресу його працівників.
Голова Болградської райдержадміністрації Д. Койчев, відкриваючи зустріч, розповів про спільну роботу адміністрації та відділення Фонду, відповів на запитання присутніх.
Про роботу відділення та пошуки нових шляхів взаємодії з потерпілими на виробництві розповів начальник відділення В. Басюл. За активну участь у громадському житті району потерпілим на виробництві С. Пельтеку, П. Маломену, М. Рибалку, М. Райчеву було оголошено подяку.
Серед присутніх у залі був інвалід ІІІ групи М. Константинов, який брав участь у Першому всеукраїнському фестивалі мистецтв людей з обмеженими фізичними можливостями «Диканські вечори», що проходив у травні цього року в Полтаві. За рішенням журі творча робота Михайла Миколайовича у номінації «Художня творчість» за критерієм оцінки «Оригінальність рішення» посіла друге місце. Автора роботи було нагороджено грамотою фестивалю, яка і була йому вручена з побажаннями подальших творчих успіхів.
За ініціативи присутніх на зустрічі було прийнято рішення створити громадську організацію інвалідів внаслідок трудового каліцтва Болградського району, яка буде займатися питаннями соціальної, трудової та іншої діяльності інвалідів. Головою організації було обрано М. Рибалка.
Подарунком для присутніх став концерт учасників ансамблю Болградського будинку культури. У його виконанні пролунали відомі пісні 50—60-х років минулого століття.
Після концерту усі присутні поїхали в Олександрійський монастир. Учасники екскурсії подивилися старий храм, який збудовано на місці, де було видіння Матері Божої, і новий храм, у якому вже закінчуються опоряджувальні роботи. Усі бажаючі мали змогу напитися цілющої води з монастирської криниці і набрати її додому. Після екскурсії усіх запросили до монастирської трапезної, де було влаштовано обід.
Сподіваємося, що день 23 листопада збережеться у пам’яті багатьох присутніх. Потерпілі на виробництві дякували працівникам відділення за чудово проведений захід.

С. МУЗИКАНТ, начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального захисту від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань у Одеській області

На знімку:
начальник відділення Фонду
в Болградському районі В. Басюл (ліворуч) вручає грамоту фестивалю «Диканські вечори» М. Константинову.

Фото автора



До списку