Статьи

Якнайшвидше вивести вугільну галузь із затяжної кризи — таке непросте завдання поставив перед собою новий уряд. Практичним кроком для цього має стати Закон «Про підвищення престижності шахтарської праці», проект якого було схвалено на одному з останніх засідань Кабінету Міністрів України.

Проект Закону прокоментував Міністр вугільної промисловості В. Полтавець. За його словами, значення ухвалення цього Закону парламентом важко переоцінити. Адже ситуація, яка склалася впродовж останніх років у галузі, є критичною. Нині на вугільних підприємствах здебільшого працюють спеціалісти пенсійного віку. За останні
7 років чисельність працівників, зайнятих на видобутку вугілля, скоротилася на 40% і становить менше
300 тис. осіб.
Проект цього Закону передбачає запровадження погодинної оплати праці, що є нормою для більшості країн, які мають вуглевидобувні підприємства. Передбачено підвищення пенсій для шахтарів. Законопроект пропонує призначати пенсії за особливі заслуги шахтарям, стаж роботи яких становить не менше 15 років. Працівникам, що зайняті повний робочий день на підземних роботах і мають трудовий стаж на цих роботах 10 років, пенсії за віком або державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, та пенсії у зв’язку із втратою годувальника, призначені членам сімей зазначених осіб, підвищуватимуться на 25% прожиткового мінімуму, визначеного на відповідний рік для осіб, що втратили працездатність.
Особи, що мають стаж підземної роботи не менш як три роки, діти загиблих шахтарів, шахтарів-інвалідів будуть зараховуватися до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України для навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів поза конкурсом.
Діти шахтарів, батько (мати) яких мають стаж підземної роботи не менш як 15 років, матимуть право навчатися у вищих навчальних закладах України за рахунок пільгової позики, наданої підприємством, на якому працює (працював) батько (мати).
Передбачається й низка преференцій для молодих спеціалістів, а також шахтарів, які не мають житла.
Українська влада має намір встановити спеціальну державну нагороду — орден «За доблесну шахтарську працю», яким відзначатимуть кращих працівників галузі.
— Особлива турбота уряду,— наголосив В. Полтавець,— надання державної соціальної підтримки сім’ям працівників, які постраждали на виробництві. Задля цього міністерство спільно з органами місцевого самоврядування та виконавчої влади і, звичайно ж, профспілками розроблятиме соціальні програми, які будуть спрямовані на надання підтримки кожній сім’ї працівників, що постраждали на виробництві.
Фінансування соціальних програм здійснюватиметься за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів підприємств та інших джерел.
Прийняття цього Закону потребуватиме щорічно з держбюджету близько 500 млн. грн. додаткових витрат. Однак такі видатки себе виправдають. Адже в умовах, коли запаси вугілля в Україні становлять 96% паливно-енергетичного балансу, вугільна галузь стає стратегічною основою економіки. «Нині ж склалося явне протиріччя між надзвичайно важливим значенням вугільної промисловості України для енергетичної безпеки держави й украй важким станом нашої галузі з огляду на її технічні, економічні, фінансові і соціальні показники. Тому й ставлення держави до проблем шахтарів повинно бути особливим,— підсумував керівник Мінвуглепрому.— Новий Закон, який, сподіваємося, підтримають народні депутати України, відкриває багато перспектив».

Прес-служба Мінвуглепрому



До списку