Статьи

На Дніпропетровщині розпочав роботу перший в Україні регіональний навчальний центр з питань безпечної експлуатації систем газопостачання.
Пропозиція щодо його створення виникла у трагічні жовтневі дні після вибуху в Дніпропетровську багатоповерхового будинку по вул. Мандриківській, 127. А вже через чотири місяці, 18 лютого, у центрі розпочала навчання перша група з 25 осіб. Це заступники генерального директора ВАТ «Дніпрогаз», провідні спеціалісти, відповідальні керівники робіт і члени постійно діючої комісії з перевірки знань з питань охорони праці.

Організатором центру виступив Держгірпромнагляд України. Він працюватиме у приміщеннях, орендованих у ВАТ «Дніпрогаз». Передбачається, що навчання та перевірку знань з питань безпечної експлуатації систем газопостачання в регіональному центрі щорічно проходитимуть близько 2 тис. посадових осіб та спеціалістів. Орієнтовна вартість послуг за навчання одного слухача — в межах 200 грн. Але вона може змінюватися, оскільки тривалість навчання планується від 2 до 7 днів.
2008-082_3.jpgУ центрі надаються також фахові консультації з питань безпечного виконання робіт для всіх спеціалізованих підприємств, які пов’язані з будівництвом, експлуатацією, технічним обслуговуванням, налагодженням, ремонтом, реконструкцією, технічним переоснащенням систем газопостачання й газового обладнання, димовідвідних пристроїв, вентиляційних систем і каналів. Як зазначив заступник директора ДП «Головний навчально-методичний центр» О. Семко, в цьому плані повинна діяти єдина ідеологія, оскільки кожен шостий нещасний випадок на виробництві трапляється внаслідок незадовільного навчання персоналу. До виконання робіт часто допускаються непідготовлені люди. Звідси і такі наслідки.
Навчальні класи створеного центру оснащено необхідною програмно-методичною документацією, тематичними стендами та наочним приладдям. Найближчим часом передбачається збільшення кількості аудиторій та використання комп’ютерних програм НВП «Протек», відеоматеріалів, мультимедійного проектора. До читання лекцій у центрі запрошено фахівців ДП «Головний навчально-методичний центр», технічних експертів з промислової безпеки ДП «Придніпровський ЕТЦ», газотехнічних інспекторів теруправління Держгірпромнагляду по Дніпропетровській області та провідних спеціалістів підприємств газової промисловості, яких атестовано з питань охорони праці на відповідному рівні.
Ну, а щоб у слухачів не виникало сумнівів щодо доцільності навчання, в коридорі центру розміщено фотомонтаж знімків з місця трагедії на Мандриківській, 127. Одного погляду на них достатньо: це не повинно повторитися!

Леонід БЕЗУГЛИЙ,
наш власкор

На знімку:
у навчальному класі регіонального навчального центру.

Фото автора



До списку