Статьи

Image00033.jpg Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Луганській області проводить різноманітну й успішну роботу щодо реабілітації потерпілих. Не обмежуючись своєчасною виплатою передбачених чинним законодавством матеріальних компенсацій, працівники Фонду прагнуть знайти шлях до внутрішнього світу й психологічного самопочуття своїх підопічних. Для цього використовуються різні форми. Так, популярною стала вже традиційна спартакіада інвалідів внаслідок трудового каліцтва. У вересні 2007 р. вона відбулась втретє.

Але перш ніж розповісти про змагання сильних духом людей, не зломлених одержаними на виробництві травмами й хворобами, коротко нагадаємо про результати роботи обласного управління Фонду в 2007 р. Надаючи медико-соціальну допомогу, забезпечуючи потерпілих протезно-ортопедичними виробами, санаторно-курортними путівками, інвалідними колясками та медикаментами, його працівники в першому півріччі поточного року витратили з цією метою на 5,7 млн. грн. більше, ніж за відповідний період попереднього.
Відповідно до розробленої в управлінні програми реабілітації потерпілих на виробництві й інвалідів внаслідок трудового каліцтва медична реабілітація проводиться в Регіональному медико-реабілітаційному центрі м. Красний Луч. Тільки за перші 6 місяців тут пролікувалося 507, а в санаторно-курортних закладах пройшли курс оздоровлення 145 осіб.
Довгі роки практично не вирішувалося питання забезпечення інвалідів автомобілями. В області в черзі за ними стояло близько 500 осіб, в основному колишні шахтарі. Нинішнього року свій борг перед багатьма з них вдалося ліквідувати: видано вже 285 автомобілів «Славута».
Підопічні Фонду, відчуваючи увагу та підтримку з боку управління виконавчої дирекції Фонду, й самі все активніше виявляють ініціативу. Говорять, що в здоровому тілі — здоровий дух. На Луганщині практично довели й іншу істину: гарний настрій, здоровий дух допомагають потерпілим знаходити сили й відновлювати здоров’я. Так, за ініціативи шахтарів-інвалідів 17—18 вересня 2007 р. черговий раз було проведено спартакіаду «Повір у себе». Відбулася вона на базі санаторію «Ювілейний» у м. Красний Луч. Крім управління, в числі її організаторів — Луганська облдержадміністрація та обласна рада, Федерація профспілок області, Луганське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство, обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів України, обласний центр професійної, медичної і соціальної реабілітації інвалідів та обласний центр медико-соціальної експертизи. Не залишилися осторонь і найближчі сусіди луганчан: управління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань у Донецькій, Дніпропетровській і Харківській областях.
Головна мета спартакіади — сприяти залученню інвалідів до активного способу життя, допомогти їм оптимістично самостверджуватися, і, звичайно, всіма способами сприяти цілковитому задоволенню їхніх матеріальних, фізичних і моральних потреб,— за загальним визнанням, була безумовно досягнута. Крім того, вдалося привернути увагу роботодавців до проблеми працевлаштування людей з обмеженими фізичними можливостями. Потрібно вказати і на ту обставину, що крім коштів, виділених на проведення спартакіади безпосередньо робочими органами Фонду, значні суми виділили близько 70 спонсорів. Надали допомогу підприємства і приватні особи не тільки Луганської, але й сусідніх областей.
У змаганнях з настільного тенісу, фігурного водіння колясок і в гонках на них, а також з шашок, шахів, у силових вправах, влучності кидків м’яча в баскетбольний кошик та інших, доступних інвалідам видах єдиноборств, змагалися представники Краснодона, Красного Луча, Лисичанська, Стаханова, Первомайська, Брянки, Кіровська, Свердловська, Ровеньків, Лутугинского і Перевальского районів Луганської області, представники Донецької, Дніпропетровської та Харківської областей.
На пам’ять про спартакіаду учасники одержали футболки і бейсболки з логотипами Фонду, вимпели й альбоми фотознімків, що зафіксували пам’ятну подію. А переможці, крім того, стали володарями Кубків.
На закінчення учасники й гості спартакіади прослухали концерт Ансамблю козачої пісні «Любо» та самодіяльних артистів Красного Луча. А ввечері небо шахтарського міста розквітло святковим феєрверком.

Геннадій ЩУРОВ,
наш власкор

На знімку:
нагородження переможців.

Фото з альбому спартакіади



До списку