Статьи

У рамках одноденного перебування Прем’єр-міністра України В. Януковича у Львові 30 січня 2007 р. відбулася приємна подія. 21 інваліду внаслідок трудового каліцтва ІІ та ІІІ груп із 13 районів області були вручені ключі від автомобілів «Славута» моделі 110377-40. У церемонії вручення цих вкрай потрібних інвалідам засобів пересування взяли участь Міністр праці та соціальної політики М. Папієв, директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Ю. Мельников, заступник голови Львівської облдержадміністрації Я. Пітко, начальник головного управління праці та соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації В. Мартиняк, начальник управління медико-соціальних послуг виконавчої дирекції Фонду Л. Гайдук, начальник управління виконавчої дирекції Фонду у Львівській області О. Климкович.

Як відзначив під час бесіди з журналістами Міністр праці та соціальної політики М. Папієв, за попередні п’ять років держава через Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань передала потерпілим в областях України лише 150 автомобілів. За дорученням Прем’єр-міністра розроблено програму, якою передбачається протягом трьох років забезпечити автомобілями всіх інвалідів внаслідок трудового каліцтва. Зокрема, у 2007 р. Львівська область отримає ще 130 одиниць. До 2009 р. планується завершити виконання цієї програми в області.
В Україні, як відзначив М. Папієв, на черзі на отримання автомобілів перебуває 5479 інвалідів внаслідок трудового каліцтва. Чому цей вид соціальної допомоги реалізується так повільно? «Коли я у 2002 р. став Міністром праці та соціальної політики, то заборгованість з регресних виплат сягала близько 900 млн. грн.,— коментував міністр.— Треба було насамперед погасити цю заборгованість, а тоді вже займатися забезпеченням засобами пересування. У 2004 р. ми повністю погасили цю заборгованість по Фонду. А тепер, коли вдруге став міністром і такі можливості у Фонду є, забезпечуємо виконання затверджених програм відповідними асигнуваннями».
На запитання журналістів, чому саме Львівщина стала першою щодо забезпечення інвалідів автомобілями, міністр аргументував тим, що в цій області найбільш пристосовані база і сервісні можливості щодо підготовки до експлуатації автомобілів «Славута». До того ж Львівщина знана своїми хорошими починаннями. Наприклад, тут вперше у 2003 р. були створені центри ранньої реабілітації дітей-інвалідів та професійної реабілітації дорослих.
Щодо самих автомобілів, то на спільному засіданні за участю представників Мінпраці та АвтоЗАЗу було вирішено автомобілі «Славута» пристосовувати до фізичних можливостей інвалідів: 90% загальної кількості транспортних засобів, що виділяються на ці цілі, оснащуватимуться управлінням для громадян без однієї ноги, а 10% — для громадян без обох ніг.
Міністр пообіцяв, що намагатиметься особисто бувати на акціях вручення автомобілів інвалідам у всіх областях України. Адже під час таких зустрічей з’являються можливості більше спілкуватися з людьми на місцях, пізнавати їхні потреби та побажання. Тим більше, що крім забезпечення автомобілями, є й інші проблеми, пов’язані з вирішенням питань соціального захисту людей з обмеженими фізичними можливостями.

Степан ПОПОВИЧ,
наш власкор





До списку