Статьи

Наприкінці березня Федерація профспілок Черкаської області провела засідання круглого столу, на якому було намічено план спільних дій соціальних партнерів щодо боротьби з приховуванням нещасних випадків на виробництві.
Присутні на ньому представники обласного теруправління Держгірпромнагляду, місцевого управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, управління з питань надзвичайних ситуацій МНС й Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, інших установ та організацій обговорили наболілі питання. А завдяки присутності журналістів телебачення, радіо, редакцій газет жителі Черкащини отримали важливу для себе інформацію. І «зворотній зв’язок» спрацював уже, практично, наступного дня. До теруправління Держгірпромнагляду надійшло 5 звернень громадян стосовно нещасних випадків, що сталися на виробництві, але які були приховані від розслідування та обліку.

Незважаючи на те, що на захисті прав травмованих у процесі виконання трудових обов’язків стоїть держава в особі численних наглядових органів і громадських організацій, окремі роботодавці йдуть хибним шляхом. Парадокс полягає у тому, що потерпілі розмінюються, вибачте, на дешеві, як правило, бутафорні, обіцянки, боячись зіпсувати стосунки з керівництвом. І ось чим це закінчується.
У ЗАТ «Графія України» (керівник В. Пономар) травмував ногу пресувальник П. Стромило. На підприємстві «розсудили» швидко і зрозуміло: «Лікуй, як побутову пригоду!» Пресувальник — інвалід-чорнобилець — не став псувати відносини з адміністрацією. Але тільки-но вийшов з «лікарняного», як цехове керівництво змусило робітника написати заяву про звільнення за власним бажанням! А вже через кілька днів з’ясувалося: учорашньому робітникові потрібно робити повторну операцію на коліні. Постукав у двері підприємства — але куди там! Травмованого не пустили навіть на поріг. Більше того, з ним ніхто навіть не став розмовляти. Довелося дружині потерпілого оббивати пороги теруправління Держгірпромнагляду, Федерації профспілок області, заявляти про прихований нещасний випадок. Зрозуміло, що ми людину наодинці з бідою не залишили!
Щось подібне сталося і з механіком Поташського хлібоприймального підприємства ДАК «Хліб України» (директор В. Лещинський) — М. Капустинським. Тут комісію з розслідування нещасного випадку створили. Але її члени умовили механіка сказати у лікарні, що він упав з груші(!!!) Ну й, зрозуміло, стелили потерпілому багато і м’яко. Як наслідок, з’явився акт за формою НПВ. Однак адміністрація тішилася недовго — про фальсифікацію стало відомо у Федерації профспілок. Керівникам підприємства довелося повторно розслідувати нещасний випадок, і потерпілий — механік М. Капустинський — отримав на руки акт за формою Н-1.
Чому так вперто керівники, які добре знають законодавство про охорону праці, намагаються йти на подібні ганебні справи? Відповідь зводиться до одного: не хочуть додаткових перевірок з боку наглядових органів з усіма, що випливають з цього, наслідками. Не хочуть зайвих клопотів! Так само не хочуть визнавати впливу незадовільних умов праці на здоров’я персоналу.
Ми знаємо про намагання зам’яти справи у медичних закладах, що змусило звернутися за допомогою до нас медсестру Золотоніської ЦРЛ Г. Волову та медсестру Черкаської поліклініки УВС Т. Доценко. Після того, як ми почали розслідувати обставини втрати здоров’я цими жінками, обласний лікар-профпатолог запропонував відновити роботу відділення профпатології в обласній лікарні для надання громадянам консультативних і лікувально-профілактичних послуг.
Для реалізації поставленого ФПУ завдання щодо посилення впливу профспілок на забезпечення здорових і безпечних умов праці у рамках Року боротьби профспілок з приховуванням нещасних випадків на виробництві Федерація профспілок області забезпечила організаційно-методичну підтримку діяльності всіх галузевих профоб’єднань, членських профспілкових організацій. Досягнута домовленість із соціальними партнерами про забезпечення участі у перевірках представників профспілок, сприяння в отриманні статистичних та інших даних, відомостей про потерпілих, доступу до документів тощо. Це дало змогу технічним інспекторам праці Федерації профспілок області та апарату ФПУ спільно з представниками відповідних фондів, теруправління Держгірпромнагляду, спеціалістами управління праці та соціального захисту населення, головами координаційних рад профспілок міст і районів області провести цільові перевірки якості розслідування та обліку нещасних випадків на виробництві та нещасних випадків невиробничого характеру на 16 підприємствах, у тому числі у відкритих акціонерних товариствах «Ватфарм», «Кам’янський машинобудівний завод» та «Черкаський автобус», Смілянській міській лікарні, Черкаському кооперативному економіко-правовому коледжі, на КП «Смілаводоканал» та інших.
За ініціативи та наполягання технічного інспектора праці ФПУ з потерпілої Н. Сагун (оператора чесальної машини ТОВ «Робочий одяг», яка втратила праву руку) зняли безпідставне звинувачення у діях, що призвели до травмування. Оскільки адміністрація не створила на підприємстві служби охорони праці, не проводила належного навчання з питань охорони праці персоналу, працівників не ознайомлювали під розписку з їхніми посадовими обов’язками.
За результатами роботи профспілок області спільно з соціальними партнерами під час акції в рамках Року боротьби з приховуванням нещасних випадків на виробництві притягнено до адміністративної відповідальності 14 керівників. Із них по 3 особи — у Черкасах, Умані, Шполі, 2 — у Черкаському та по одній у Драбівському, Золотоніському та Смілянському районах.
Після проведення технічними інспекторами праці Федерації профспілок області та апарату ФПУ цільових семінарів і нарад в окремих первинних організаціях до профактивістів обласної лікарні, Черкаської міської лікарні № 3, облсанепідстанції, обласного онкодиспансеру, Черкаського державного університету імені Б. Хмельницького, Черкаського професійного кулінарного ліцею переробної промисловості, ВАТ «Будинок торгівлі» тощо було доведено комплекс організаційних заходів, намічених у рамках завдань Року боротьби з приховуванням нещасних випадків, а також надано методичні рекомендації щодо шляхів їх виконання.
Суспільству і сім’ї потрібна здорова людина, творець матеріальної і духовної основи життя. На цьому шляху обласні профспілки витримують обраний курс!

П. ШЕВЧЕНКО, голова Федерації профспілок Черкаської області

Від редакції: надрукований матеріал — перша звістка про виконання заходів, запланованих до виконання у 2007 р. у рамках Року боротьби профспілок із приховуванням нещасних випадків на виробництві, оголошеного ФПУ. Просимо керівників, технічних інспекторів праці регіональних профспілок підключитися до висвітлення цих важливих питань на сторінках журналу «Охорона праці», підтвердити ефективність громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці, показати реальний стан травматизму та якість розслідування нещасних випадків на виробництві.



До списку