Статьи

Те, що слов’яни сміливі й відважні, знають усі. Не лякають нас ні вогонь, ні вода, наші жінки і в будинок, що палає, ввійдуть, і коня на скаку зупинять. Можливо, іноді такий ризик є виправданим, але українці постійно демонструють ще один різновид «героїзму», який аж ніяк не може бути зрозумілим — спускаються у каналізаційні колодязі без засобів індивідуального захисту (ЗІЗ).

Після минулорічної трагедії у смт Чаплинка Херсонської області, коли отруїлося клоачним газом 16 осіб, троє з них — смертельно, було виконано серйозну профілактичну роботу: на всіх підприємствах комунального господарства області проведено навчання персоналу, замінено застаріле обладнання, відремонтовано аварійні об’єкти, придбано необхідні ЗІЗ. Здавалося б, тепер тільки організовуй безпечне ведення робіт, застосовуй необхідні ЗІЗ — і безпека праці людей забезпечена.
Необхідні протигази ПШ-2, шланги до них з механічною вентиляцією, костюми Л-1, запобіжні пояси, страхувальні канати, рукавиці було придбано і випробувано ВАТ «Каланчацький комбінат хлібопродуктів», яке обслуговує каналізаційну насосну станцію та колектор у смт Каланчак. Але троє робітників, яким було доручено прочистити каналізацію, приступили до виконання робіт без їх застосування. Обв’язавшись «для порядку» мотузкою, один робітник спустився в колодязь. Ця мотузка сповзла з нього, коли його, непритомного внаслідок раптового викиду стоків і газу, намагалися витягти. Рятуючи товариша, два інших робітники по черзі спустилися в колодязь, де і загинули всі разом, залишивши семеро неповнолітніх дітей без батьків. А перелічені вище новенькі ЗІЗ на той час спокійно лежали у спеціально відведеному приміщенні за 135 м від колодязя... То де були керівники цих «відважних» робітників? Чому вони не організували безпечне виконання робіт? А яку роль відіграє на цьому підприємстві служба охорони праці?
Таке зневажливе ставлення відповідальних працівників до своїх обов’язків щодо забезпечення безпеки виробництва, самих робітників до свого життя характерне не тільки для Херсонщини.
18 червня 2008 р. під час виконання робіт з прочищання каналізаційної системи житлового будинку отруїлись газом троє працівників Кобеляцького комунального підприємства «Водоканал» (Полтавська область). Двоє з них померли на місці, третій потрапив до реанімаційного відділення лікарні.
18 липня 2008 р. на території МКП «Добробут» (Тернопільська область) під час очищення каналізаційного колодязя отруїлись газом майстер і робітник підприємства.
Того ж дня під час очищення каналізаційного колодязя отруїлись газом двоє працівників КП «Кагарликводоканал» (Київська область) — слюсар помер на місці, а майстер потрапив до лікарні.
22 липня 2008 р. під час виконання робіт з очищення каналізаційного колодязя отруїлись газом троє працівників Кіровського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства КП «Компанія «Вода Донбасу» (Донецька область). Двоє потерпілих померли на місці, третього доставили до лікарні.
11 серпня 2008 р. під час виконання робіт з очищення каналізаційного колодязя отруїлись газом четверо працівників ТОВ «М’ясні продукти» (Тернопільська область). Двоє померли на місці, двох відправили до лікарні.
І це тільки окремі випадки, які трапились впродовж останніх місяців на зареєстрованих підприємствах з офіційно працевлаштованими працівниками. А скільки ще безгосподарних каналізаційних мереж, колодязів, які не обслуговуються і не ремонтуються? «Бомбою уповільненої дії» назвав таку ситуацію начальник теруправління Держгірпромнагляду по Херсонській області Є. Омельченко.
Багато об’єктів комунального господарства обслуговуються виробничими підприємствами (в смт Каланчак — місцевим комбінатом хлібопродуктів, у смт Іванівка — молокозаводом і т. д.). Звичайно, у першу чергу питання безпеки вирішуються керівництвом таких підприємств, їх службами охорони праці на основному виробництві, а системи водовідведення, тим більше коли вони ще й громадського призначення, є додатковим навантаженням. Та й інспектори теруправління, які здійснюють нагляд за функціонуванням СУОП на таких підприємствах, також приділяють недостатньо уваги проведенню обстежень, виявленню порушень на неосновних об’єктах виробництва.
Значна частина водопровідно-каналізаційного господарства у сільській місцевості перебуває у комунальній власності територіальних громад. Обов’язки щодо нагляду, здійснення запусків у роботу чи відключень та інші дрібні функції покладено на господарського робітника або охоронника, які не пройшли відповідного навчання, не забезпечені ЗІЗ тощо. Але ж це об’єкти підвищеної небезпеки! Нещодавно, під час аварійного ремонту каналізаційного колектора з трубами діаметром 1 м у м. Херсоні, з’ясувалося, що колектор не має власника, і він не обслуговується вже багато років.
Своє занепокоєння цією ситуацією Є. Омельченко висловив на засіданні колегії Херсонської облдержадміністрації у серпні 2008 р. Рішенням колегії управлінню ЖКГ облдержадміністрації, головам міських, районних держадміністрацій були дані доручення провести інвентаризацію всіх об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства, визначити їх власників, внести пропозиції щодо створення нових і реорганізації наявних спеціалізованих підприємств ЖКГ. Виконання таких заходів дасть змогу забезпечити обслуговування цих об’єктів підприємствами, які мають необхідні ліцензії, дозволи на експлуатацію об’єктів підвищеної небезпеки, які укомплектовані необхідними службами, аварійними бригадами тощо. Спеціалісти теруправління Держгірпромнагляду по Херсонській області паралельно проводять відповідну роботу із залученням спеціалістів з охорони праці райдержадміністрацій, представників служб МНС, робочих органів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань (Фонду). Проводиться перевірка наявних комунальних підприємств і таких, які обслуговують об’єкти ЖКГ. Основним завданням запланованого заходу є з’ясування наявності призначених спеціалістів і служб, проходження ними навчання, рівня їхньої підготовки, забезпеченості необхідними засобами колективного та індивідуального захисту.
На виконання доручення голови облдержадміністрації заплановано провести чергове засідання колегії, де мають бути заслухані звіти як відповідальних за виконання рішень серпневої колегії, так і обласного управління виконавчої дирекції Фонду про проведення її органами профілактичної роботи на підприємствах ЖКГ. За результатами обговорення будуть внесені пропозиції щодо виділення коштів з обласного бюджету на 2009 р. та наступні роки.
Залишається сподіватись, що заплановані заходи будуть виконані, і це сприятиме покращанню безпечних умов праці у житлово-комунальному господарстві області.

Сергій КОЛЕСНИК,
наш власкор



До списку