Статьи

Image00089.jpg

Про випадки смертельного травматизму під час експлуатації тракторів, не обладнаних системою запуску двигунів з кабіни, журнал писав неодноразово. Здавалося, органи держнагляду чимало зробили, щоб назавжди вирішити цю проблему. Але сумно відомі «сталеві монстри» продовжують забирати людські життя. І справа тут не в їх кровожерливості, а в нехтуванні запобіжними заходами, грубому порушенні працівниками норм охорони праці. Випадок, що стався у вересні 2007 р. у Тельманівському районі Донецької області, ще одне підтвердження того. Прокоментував трагедію перший заступник начальника теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області К. Дорофєєв.


Ще у 2000 р. Держнаглядохоронпраці видав відомий наказ № 72 про переведення тракторів на електростартерний запуск. У 2005 р. наказ було продубльовано, і виробництво тракторів, що запускаються не з кабіни, взагалі заборонили. Результати вжитих заходів незабаром далися взнаки. Так, в області за останні 6 років не було жодного випадку загибелі трактористів з цієї причини.
А 10 вересня 2007 р. нещасний випадок зі смертельним наслідком стався у ТОВ «Агрофірма «ПринцФельд» Тельманівського району. На тракториста наїхав трактор Т-150К, що був оснащений електростартерним запуском. Ще один паралельний пристрій, за допомогою якого вмикався стартер, було встановлено трактористом і за межами кабіни, під капотом. Нещастя сталося через несправність блокувального пристрою, що не допускає запуск двигуна при ввімкненій швидкості.
О 7 год 15 хв бригадир тракторної бригади видав наряд трактористу В. Єремеєву на проведення сівби озимої пшениці на полі № 32. Тракторист і особи, які обслуговували посівний агрегат, одержали усний інструктаж з питань охорони праці й технології сівби озимої пшениці.
Завантаживши сівалки насінням, розпочали сівбу, обробивши площу в 4 га. Але після перерви в роботі двигун з кабіни трактора не завівся, і тракторист вийшов, щоб знайти неполадку. Перебуваючи перед машиною, він вирішив завести двигун, скориставшись пусковим пристроєм, установленим поза кабіною. Це вдалося. Але трактор, що стояв на швидкості, почав рух вперед і переїхав людину... Коли працівники, які підоспіли на допомогу, зупинили трактор, врятувати потерпілого вже було неможливо.
Комісія, що розслідувала причини нещасного випадку, встановила, що електростартерний запуск трактора був у справному стані. А ось провід у блокувальному пристрої був обірваний. Тракторист же, будучи впевненим у тому, що важіль коробки передач поставлений ним у нейтральне положення, запустив двигун і, таким чином, фактично заподіяв собі смерть...
Комісія визнала винним у нещасному випадку також М. Проскурякова — бригадира тракторної бригади № 2 ТОВ «Агрофірма «ПринцФельд». Він не здійснив належного контролю за технічним станом трактора Т-150К перед випуском його на лінію, а отже, не виконав своїх функціональних обов’язків.
Матеріали розслідування нещасного випадку направлено до районної прокуратури.
К. Дорофєєв повідомив також, що з початку року в АПК Донецької області смертельно травмовано 6 працівників. Минулого року на селі втратили 10 осіб. Під час цільової перевірки на 1 вересня 2007 р. було встановлено, що з 13 058 тракторів 12 412 (95%) перебувають у робочому стані. Не обладнано електростартерним запуском двигуна 534 трактори (4,1%). Експлуатацію 32 з них було заборонено. За порушення до адміністративної відповідальності притягнено посадових осіб.
Загалом з початку року заборонено роботу 241 трактора, на яких не обладнано електростартерний запуск, і з несправним блокувальним пристроєм, притягнено до адміністративної відповідальності 59 посадових осіб. Разом з тим трактори без електростартерного запуску, але зі справними блокувальними пристроями, до придбання й установки стартерів до роботи тимчасово допускаються. І це вимагає особливої уваги як з боку трактористів, так і з боку керівників до безпеки під час експлуатації особливо небезпечної техніки. При цьому не потрібно нарікати на «сталевих монстрів». Самі вони не агресивні й ні на кого не нападають. А ось людям необхідно зробити все, щоб уберегти себе від лиха, додержуючись усіх заходів обережності.

Геннадій ЩУРОВ,
наш власкор



До списку