Статьи

Актуальність питань соціального захисту, трудової реабілітації, створення безпечних і сприятливих умов праці на робочих місцях інвалідів ні в кого сьогодні не викликає сумнівів. Суспільство, органи державної влади та місцевого самоврядування зобов’язані постійно приділяти належну увагу цим гострим, найчастіше важко вирішуваним проблемам людей з обмеженими фізичними можливостями.

Специфічні питання, пов’язані з використанням праці інвалідів на діючих підприємствах, завжди були об’єктом пильної уваги різних соціальних служб Харкова.
Станом на 01.08.2007 р. на 278 підприємствах цього великого промислового центру працювали 4254 інваліди. З них на семи спеціалізованих учбово-виробничих підприємствах (УВП) УТОГ і УТОС — 894 інваліди, серед яких — 499 жінок.
Впродовж 2006—2007 рр. для покращання умов праці інвалідів виконано певні заходи.
Зокрема, на Харківському УВП № 1 «Електросвітло» УТОС проведено ревізію та ремонт вентиляційних систем на ливарній дільниці, на Харківському УВП № 1 УТОГ відремонтовано каналізаційну систему, збудовано нові санітарно-побутові приміщення.
Серед заходів, спрямованих на поліпшення умов праці працюючих інвалідів, слід відзначити реконструкцію витяжних вентиляційних систем на лініях оксидування гальванічних дільниць апаратних цехів на ДП «Електроважмаш», «Харківський електромеханічний завод».
У Харківському АТ «Стома» в цеху № 2, де трудяться в основному інваліди, завдяки змонтованій сучасній вентиляційній системі значно зменшено концентрацію етилену оксиду і формальдегіду. Сьогодні ГДК цих шкідливих речовин у повітрі робочої зони відповідають діючим нормам.
Нещодавно для поліпшення умов праці робітників-обмотувальників електродвигунів (переважно інвалідів по слуху) у ВАТ «ХТЗ» у тракторному електросиловому цеху для механізації подачі та зняття електродвигунів змонтовано кран-балку. На шихтовому подвір’ї чавуноливарного цеху № 1 цього ж підприємства змонтовано майданчик для перевалки та сортування сипучих матеріалів. Упровадження сучасних контрольно-вимірювальних приладів на радіальній сушарці в зварювальному цеху заводу дало змогу значно поліпшити умови праці малярів.
Проте виконаних останнім часом заходів, на думку фахівців Харківського відділення Фонду соціального захисту інвалідів, усе-таки явно недостатньо. На підприємствах обласного центру в шкідливих умовах ще працюють 186 інвалідів. Близько 30 робочих місць, де лікарі-гігієністи відмічають наявність шкідливостей, залишилося і на спеціалізованих учбово-виробничих підприємствах інвалідів.
Набагато більше справедливих дорікань як у представників профспілкових організацій інвалідів, так і у фахівців різних міських соціальних служб викликає і сам процес працевлаштування людей з обмеженими фізичними можливостями. З одного боку, багато хто з бажаючих працювати інвалідів не можуть працевлаштуватися. З іншого, багато хто з працевлаштованих, здавалося б, на цілком благополучних підприємствах, змушені найчастіше виконувати найнекваліфікованішу, малооплачувану роботу.

Вадим КОБЕЦЬ,
наш власкор



До списку