Статьи

Перефразоване таким чином відоме прислів’я стало лейтмотивом конструктивної розмови між представниками теруправління Держгірпромнагляду по Закарпатській області та ВАТ «Закарпатгаз» з нагоди підбиття підсумків комплексних перевірок двох філій останнього — Іршавської та Свалявської, роботу щодо створення безпечних і здорових умов праці яких було визнано недостатньою.

Наша розмова — не діалог контролюючої та підконтрольної структур, а розмова колег, які працюють на єдиний результат: уберегти споживача від ризиків, якими загрожує газозабезпечення з порушенням вимог чинного законодавства, наголосив начальник теруправління М. Саварин. Коли ж належної реакції не отримаємо, доведеться робити кардинальні кроки, адже актуальності питань безпечного газокористування з огляду на трагедію, що сталася восени 2007 р. в Дніпропетровську, з порядку денного ніхто не знімав. Тому планово перевіримо роботу всіх філій і дамо оцінку роботі зі створення умов для безпечного та безперебійного газопостачання у ВАТ «Закарпатгаз» в цілому...
Правила безпеки, як відомо, писані для того, щоб їх дотримуватись, бо продиктував їх гіркий, а подеколи й кривавий досвід. Тож, доповідаючи про усунення 76 порушень, зазначених комісією в акті перевірки та обов’язкових для виконання приписах, начальник Свалявської філії ВАТ «Закарпатгаз» М. Гелетій наголосив, що сьогодні їх кількість зменшилася до 30. Головне ж — вирішено питання організації роботи аварійної служби у Воловці: введено до штату двох фахівців, виділено новий аварійний автомобіль. Залишилося виконати пункти, що з’явилися в приписах як наслідок паводка. На виправлення ситуації, до прикладу, в Чернику потрібно 300 тис. грн., адже вода забрала 300 м берегоукріплення, і труба опинилася мало не в річці. Вкладення коштів у оновлення газового господарства району викликає занепокоєння, бо освоєно лише третину від запланованих на цей рік коштів. А ще — належить вирішити проблему із кадровим забезпеченням служби підземних газопроводів, укомплектованої лише на 50%. Найближчим часом планується замінити й найстаріші в регіоні регулятори на ГРП та ШГРП.
Відрапортував про зроблене також начальник Іршавської філії В. Гелетей: із 69 порушень усунули 42, а 27 — в стадії виконання. Останні потребують матеріальних затрат, тож, подавши заявки, філія отримає кошти і буде ліквідовувати порушення. До речі, при запланованих на поточний рік 121,5 тис. грн. поки що освоєно ледве половину коштів. Згідно з графіком реконструюються 10 ГРП, вирішується проблема укомплектованості кадрами служби внутрішньобудинкових мереж.
— У мене склалося враження, що комусь не терпиться сказати: протягом останнього року за нового керівництва ВАТ «Закарпатгаз» робота структури погіршилася,— підсумував розмову перший заступник голови правління ВАТ «Закарпатгаз» П. Нагірний.— Мені ж бачиться, та й факти це підтверджують, що керівництво ВАТ «Закарпатгаз» сьогодні робить усе, щоб адекватно реагувати на проблеми безпеки виробництва. Є в нас ще два серйозних напрями, що їх потрібно реалізувати — кадрове забезпечення та освоєння коштів на оновлення газового господарства. І ми це зробимо. Просто треба пам’ятати, що системі газозабезпечення в регіоні вже мало не півстоліття, а протягом багатьох років незалежності в наше господарство вкладалося, на жаль, мало що. Тож, співпрацюючи з працівниками органу державного нагляду, будемо надолужувати згаяне, аби не отримати під зиму неприємних сюрпризів...
Довідка: Протягом 2007 р. державні інспектори теруправління Держгірпромнагляду по Закарпатській області ознайомились з роботою 197 об’єктів газозабезпечення, виявили 798 порушень нормативно-правових актів з охорони праці, притягнули до адміністративної відповідальності 25 посадових осіб. У складних умовах старту опалювального сезону призупинялася робота 13 ГРП Мукачівської, Перечинської, Виноградівської та Іршавської філій ВАТ «Закарпатгаз». Виявлено недоліки в освоєнні фінансових ресурсів — на капітальний ремонт із запланованих 1878 тис. грн. освоєно лише 383,25 тис. грн. Ремонти проведено на 84 (із 92 запланованих) установках засобів електрохімзахисту металевих газопроводів; із запланованих 2,41 км газопроводів замінено 1,5 км (не виконано ці роботи у Тячівській та Міжгірській філіях).

В. ТУРЯНИЦЯ, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Закарпатській області



До списку