ГІДРОСФЕРА

* * .

Правила контролю за відведенням
дощових і снігових стічних вод
- з територій міст
і промислових підприємств

ДСТУ 3013 - 95

Видання офіційне

ЗМІСТ

  1. Галузь використання ' ‘ 1

  2. Визначення

  3. Загадані положення

  4. -Ззвдаііиа контролю джерел забруднення код З

  5. Порядок обстеження території водозбірного басейну .. З

  6. Контроль складу дощових і снігових стічних вод 4

  7. Оцінювання виносу речовин зі стічними водами 5

Додаток А. Основні джерела забруднення дощових і снігових стічних вод Ш міських територіях 8

Додаток Б. Акт обстеження території водозбірного басейну, мережі дощової каналізації, місць відведеним дощових та снігових стічних сод у водні об'єкти 9

Додаток В. Акт відбору і аналізу дощових і снігових стічних і вод , і ІЗЧмннйІ »Ід 1994-01-01

1 Галузь використання

Цей стандарт поширюється ка правила Контролю за відвсдеямям дощових І снігових стічних вод з територій міст І промислових ПІД. при04ста І встановлює порядок обстеження територій водозбірного басейну; оцінювання змиваєм в основин дощовими та сніговими стіч­ними водами, а також прЗДнла контролю хімічного складу даної категорії стічних вод.

2 Визначення

У цьому стандарті використано терміни та визначення: . Самоочищення вод, Сукупність природних процесів,

що сприяють відновленню еколо­гічного благополуччя водного об'єкта

Хімічний склад води Сукупність у воді речовин з різ­

ними хімічними та фізичними властивостями

Хімічне споживання кисню; Кількість кисню, що витрачається ХСК* на хімічне окислення наявних у

воді органічних І неорганічних ре­човин під дією різних окисників Біохімічне споживаним кисню; Кількість розчииенбго киа:ю, ви- БСК* траченого за певний час в певних

умовах на біохімічне охислеина . органічии/с .речовин ‘у воді.

З Загальні положення

  1. Дощові та снігові стічні води з території міст та промислових амдзмчихів с істотним джерелом замулення I забруднення водних і'єктів.

3.1 Підприємства, організації, установи, а також юридичні та ізичні особи несуть відповідальність за забруднення водних об’єктів зщовмми та сніговими стічними водами, що утворюються на захріл- сних зз .ними територіях проммайдаичиків I населених пунктів, ідповідно до чинного законодавства. 4

  1. Основні джерела забруднення дещоикх та снігових стічних вод а міських територіях І місця утворення стічних вод даної категорії найбільш високим вмістом речовин навс> сио v додатку Л.У зв'язку із специфічними особливостями формування дощових СНІГОВИХ СТІЧНИХ ВОД (епізодичність Н&ДХОДХЕНИЯ, різкі зміни витрат складу1стічних вод у часі), випадками в. пості автоматизованих Засобів вимірювання витрат і відбирання г стічних вод, у стандарті

наведено методи орієнтованого оціню: об'єму стічних вод та

виносу з ними речовин.

  1. На о&Єктах де с споруди для о* /ия дощових і снігових стічних вод... активність їхньої роботи ОЦІНЮЮТЬ ВІДПОВІДНО до чинник нормативних документів.

  1. Завдання контролю джерел забруднення вод

    1. Мстою організації контролю с:

виявлення відведень у водні об'єкти меочищеннх дощових та снігових стічних вод, оцінка їхнього впливу на водний об'єкт для пред* * ял син я водокористувачам вимпг стосовно знешкодження таких стічних вод або зменшення виносу ними речовий завдяки поліпшенню санітарного стану та впорядкованості забудоваиоТ території водозбору:

сприяння впровадженню у народне господарство прогресивних рішень стосовно збирання, відведення, очищення та використання дощових і снігових стічних вод з території міст і лроммайдзмчиків.

  1. Завданнями органів, що контролюють джерела забруднення вод, є:

  • обстеження території водозбірного басейну, визначенням забез­печеності мережею дощової каналізації;

  • попереднє оцінювання внесення речовин з дощовими та сніго­вими стічними водами у водний об'єкт за даними обстеження і хімічного аналізу проб стічних вод:

  • встановлення вимог, спрямованих на зменшення виносу речовин з дощовими та сніговими стічними водами або на їх знешкодження.

  1. Порядок обстеження території
    водозбірного басейну

    1. Обстеження водозбірних басейнів нГ забудованих територіях різного функціонального призначення (житлові райони, промислові І транспортні підприємства, Інші об'єкти) виконують з метою виявлення головних джерел надходження речовин у дощові та снігові стічні води, збирання інформації для оцінювання стічних вод,‘що форму­ються на цих територіях, як можливого джерела забруднення водних об’єктів, та оцінювання нових заходів і проектів систем відведення та знешкодження даної категорії стічних вод.

    2. У завдання обстеження забудованих водозбірних територій входить:

  • вивчення проектної документації стосовно відведення та очи­щення дощг тих і снігових вод і водоохоронних заходів, що плануються;

  • вивч. :ня наявної а стени відглення й очищення дощових І снігових ст/цих вод;

  • встановлення джерел надходження речовин у стічні води на території водозбірного басейну;

  • вибір місця відбирання проб дощових І снігових СТІЧНИХ вод для проведення контролю їхнього складу, а в подальшому — вимі­рювання витрат;

• — складання висновкіа про стан відведення дощових та снігових стічних вод на обстежуваній території І їхній волив на.вйдмий об'єкт.

3.3 За результатами обстеження складають акт (додаток Б), до якого додають план території водозбірного басейну зі схемою дощової каналізації. Вихідна'інформація до характеристики водозбірного ба­сейну та дощової каналізації, яка потрібна для складання цього |ктв, подасться водокористувачем представникові контрольних оргаяй.

  1. Контроль складу дощових
    І снігових стічних вод

    1. Місця відбирання стічних вод у ДОЩОВІЙ чи промислово-дощовій мережі вибирають, виходячи з умов відбирання проб Із загального колектора (нижче останнього бокового підключення), а також на окремих ділянках для контролю відведення промислових стічних вод, або виявлення впливу окремих джерел на склад стічних вод.

    2. Проби відбирають порційно, Інтервал міх відбиранням проб у початковий період утворення дощових стічній вод дорівахх 5— 10 хв., а в наступний період 20—30 хв. За такої схеми відбврапмя аналізують.всі відібрані проби.*

Снігові стічні води також відбирають порційно у дні сніготанення між 12 та 14 годинами з Інтервалом у ЗО хвилям.

  1. Орієнтовні дані про склад стічних вод одержують, аналізуючи усереднену за період дощу пробу. При цьому проби відбирають .через рівні проміжки часу, а об'см проб, що послідовно відбжраються, ’ пропорційні витратам стічних вод.

  2. У pul, кодл через систему лобової каналізації відводять чиї води Інших категорій, треба заС ііити у встановленому по. дку* контроль за їхнім об'ємом І складоЛ з метою знайти рішеяяя про впорядкування цього відведення.

  3. Хімічний аналіз стічних вод виконують відповідно до стан­дартних методик.

Дані про відбирання та аналіз дощових І снігових вод записують згідно з додатком В.

  1. Оцімювжмня виносу речовин зі стічними водами

    1. Розрахункову кількість речовин, що виносяться з дощовими та смігои «и стічними водами, вмзмг. *.ь на підставі характеристики території' водозбору (міської або промислової), даних про опади та усереднених даних про склад стічних вод.

7.2 У разі відсутності дакнх про склад дощових та снігових стічних вод (6.3) орієнтовні значення виносу з ними речовин можна визначити оа базі узагальненої кількісної характеристики даної категорії стічних оод (за результатами попередніх наукових досліджеиь).

Середній вміст записів у дощових стічних водах з міської території приймають рівним 1—2 г/дм’.

Коливання цього показника залежно від характеристики водозбір­ного басейну наведені у таблиці 7.1.

Таблиця 7.1

Хврихтврп етика водозбірного басейну Середній вміст за висі в

г/дм’

Ділянки сучасної житлової забудови (мікро­райони)

Ділянки територій з недостатнім благоустроєм, переважно з садибною забудовою

Центральні райони міста з вигодами, інтенсив­ним до ріж ним та пішоходами рухом (житлові квартали, зелені насаджен-кя, ділянки гро­мадських установ, у тому числі торговельних)

1.4 - 1,5

1,8 - 2,5

1.7 - 2,2

Райони з великими промисловими підприємст­вами (переважмо металообробні та машинобу­дівні), житлові квартали, діалн-ки громадських установ

1.7 - 2,5

Ділянки житлової території а грунтовими схи­лами, що піддаються ерозії, або будівельними майданчиками

4-6

Ділянки житлової території з високим рівнем благоустрою та Регулярним механізованим прибиранням шляхових покриттів вакуумними підмітальними машинами

0,3 а 1

Загальний вміст мінербльвікх розчинених речовим у дощових стіч­них водах складає в серсдньому 300 мг/дм’

Середні значення ХСК коливаються у межах 400—600 мг/дм’, БСК — 50—100 мг/дм’; вмісту нафтопродукті» (гсксанорозчимних) — 10—15 мг/дм’.

Вміст зависі» у снігових стічних водах у разі орієнтовних розра­хунків приймають у межах 2—4 г/дм’, значення ХСК — 0,75— 1,5 г/дм , БСК — 100—300 мг/дм’; вміст гексанорозчкнних речо­вин — 30—40 мг/дм’.

Виніс речовин з поливно-мийними подами у разі оріектоаних розрахунків не враховується, бо їх загальна кількість незначна за наявних умов прибирання шляхових покритті».

Вміст, речовин у дощових стічних водах, що їх відводять з пром- майданчиків деяких галузей промисловості2, приймають у межах:

  • вміст записів 500—2000 мг/дм’ залежно від Інтенсивності на-, копичення сміття на шляховому покритті:

  • вміст нафтопродуктів 30—70 мг/дм’ для Тіідлрисмста з інтен­сивним рухом агготрансЬорту і 10—30 мг/дм’ для решти підприємств (за винятком піди рисисті нафтопромисловості, де вміст иафтолро- дуктів у мережі дощової каналізації може досягати 0.5 г/дм' у результаті відведення деяких промислових стічних вод);

  • значення ХСК і БСК 100—200 мг/дм’ та 20—30 мг/дм’ від­повідно у перерахунку иа розчинені речовими.. » урахуванням дис­пергованих речовин ці показники зростають у 2—3 рази;

  • загальний вміст солей 0,2—0,5 г/дм’ на підприємствах кольо­рової металургії, коксохімії, хімічної* нафтохімічної, целюлозно-па­перової та лісохімічної промисловості;' у дощових та снігових стічних водах можлива наявність специфічних для даних галузей токсичных речовин: важких металів, фенолів, фтору, арсену, тіо ціанаті в, аміаку, деяких продуктів органічного синтезу.

7.3. Загальний об’єм дощових вод, що стікають з території водо­збірних басейнів, И^, у метрах кубічних обчислюють за формулою:

V, - lOAf/Л (1)

де hi — середньорічний шар опадів за теплий період року (дані найближчого метеопуикту), мм;

У —.коефіцієнт стоку;-

F — площа басейну водозб .га.

Розраховуючи об'єм дощових .гічних вод, за. косфіціскз стоку беруть середнє значення коефіцієнтів, щоЦ визначають для поверхЬиь різмміГвидІв'чи’населених пунктів у цілому.-г

для водонепроникних поверхонь для грунтових поверхонь

vi газонів ••••••

У’разі орієнтовних розрахунків

або селища приймають у межах 0.

7.4. Загальний об’єм снігових в- територій, 1И«, У метрах кубічних . •

мигиш У для водозбір — енну визначають як серсдньо-зва- жене ДЛЯ ВСІЄЇ площі, .р.ко.уюч,, среди! знамени, коефіцієнті. стоку поверхонь різних видів, які становлять: б—о В*

ОД;

о,і: •

ія У для невеликого міста

щ

(2)

о стікають її -забудованих слюють за формулою:

W< •* ІОЛеУ/ ,

де he — середньорічний шар опадів за холодний період року (дані найближчого метеопунхту). мм; .

У — коефіцієнт стоку, становить 0.5—0.7.

р — площа водозбору, га. •

7 5. Сумарне знамення річного виносу речовим з дощовими* та сніговими стічними водами, м. у толах обчислюють формулою:

Л/* (ІИ, Ка* Ж. Х«)10 ’ . . <3)

де Кл, К» — відповідно вміст речовйм у дощових і СНІГОВИХ СТІЧНИХ водах, г/дм*.’

ДОДАТОК А
СвоаЦковмЛ)

А.І. Основні джерела забруднення дощових 1 снігових стічних вод на.міських територіях:

А.І.І Сміття в поверхні покриттів;

А.1.2 Продукти руйнування, шляхових покриттів;

А. 1.3 Продукти ерозії, грунтових поверхонь;

А.1.4 Викиди речовин в атмосферу промисловими підприємствами, автотранспортом, опалювальними системами, які вловлюються твер­дими та рідкими опадами;