НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Паковання

ВИМОГИ ДО ПАКОВАННЯ,
ВІДНОВЛЮВАНОГО ВТОРИННИМ
ПЕРЕРОБЛЕННЯМ МАТЕРІАЛУ

(EN 13430:2004, IDT)

ДСТУ EN 13430:2008

Видання офіційне

Київ
ДЕРЖСПОЖИВСТАНДАРТ УКРАЇНИ
2012

ПЕРЕДМОВА

  1. ВНЕСЕНО. Технічний комітет стандартизації «Упаковка, тара, пакувальні матеріали» (ТК 120), Товариство з обмеженою відповідальністю СП «Сервіс-Ходос»

ПЕРЕКЛАД І НАУКОВО-ТЕХНІЧНЕ РЕДАГУВАННЯ: В. Миголь; Т. Рубцова (науковий керівник); Н. Шеваленко

  1. НАДАНО ЧИННОСТІ: наказ Держспоживстандарту України від 14 серпня 2008 р. № 285 з 2010-01-01

З Національний стандарт ДСТУ EN 13430:2008, ідентичний EN 13430:2004 Packaging — Require­ments for packaging recoverable by material recycling (Паковання. Вимоги до пакования, віднов­люваного вторинним переробленням матеріалу) і внесений з дозволу CEN, rue de Stassart 36, В-1050 Brussels. Усі права щодо використання європейських стандартів у будь-якій формі й будь-яким способом залишаються за CEN

Ступінь відповідності — ідентичний (IDT)

Переклад з англійської (еп)

4 УВЕДЕНО ВПЕРШЕНАЦІОНАЛЬНИЙ ВСТУП

Цей стандарт є тотожний переклад EN 13430:2004 Packaging — Requirements for packaging recoverable by material recycling (Паковання. Вимоги до пакования, відновлюваного вторинним переробленням матеріалу).

Технічний комітет, відповідальний за цей стандарт, — ТК 120 «Упаковка, тара, пакувальні матеріали».

У стандарті зазначено вимоги, які відповідають чинному законодавству України.

До стандарту внесено такі редакційні зміни:

  • слова «цей документ», «цей європейський стандарт» замінено на «цей стандарт»;

  • структурні елементи стандарту: «Титульний аркуш», «Передмову», «Національний вступ» і «Бібліографічні дані» — оформлено згідно з вимогами національної стандартизації України;

  • вилучено попередній довідковий матеріал до EN 13430:2004 «Передмову» і «Вступ»;

  • у розділі 2 «Нормативні посилання» та «Бібліографія» наведено «Національне пояснення», виділене рамкою;

  • долучено національний довідковий додаток НА (Перелік останніх видань міжнародних стан­дартів, посилання на які наведено в тексті цього стандарту).

Копії нормативних документів, на які є посилання в цьому стандарті, можна отримати в Голов­ному фонді нормативних документів.НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

ПАКОВАННЯ

ВИМОГИ ДО ПАКОВАННЯ, ВІДНОВЛЮВАНОГО
ВТОРИННИМ ПЕРЕРОБЛЕННЯМ МАТЕРІАЛУ

УПАКОВКА

ТРЕБОВАНИЯ К УПАКОВКЕ, ВОССТАНАВЛИВАЕМОЙ

ВТОРИЧНОЙ ПЕРЕРАБОТКОЙ МАТЕРИАЛА

PACKAGING

REQUIREMENTS FOR PACKAGING RECOVERABLE
BY MATERIAL RECYCLING

Чинний від 2010-01-01

  1. СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Цей стандарт установлює вимоги до паковання, яке може бути класифіковане як відновлю­ване способом перероблення матеріалу доти, доки узгоджуються подальше розроблення як па­ковання так і технологій його відновлення, та визначає методики оцінювання відповідності цим вимогам.

Цей стандарт не може сам забезпечити встановлення відповідності. Методику його застосу­вання наведено в EN 13427.

  1. НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

У цьому стандарті зазначено положення з інших стандартів через датовані й недатовані по­силання. Ці нормативні посилання наведено у відповідних місцях тексту, а перелік стандартів по­дано нижче. У разі датованих посилань пізніші зміни До будь-якого з цих видань або перегляд їх стосуються цього стандарту тільки тоді, коли їх уведено разом зі змінами чи переглядом. У разі неда- тованих посилань треба користуватись останнім виданням наведених документів (разом зі змінами).

EN 13193 Packaging — Packaging and the environment — Terminology

EN 13427:2004 Packaging — Requirements for the use of European Standards in the field of packaging and packaging waste

EN 13437:2003 Packaging and material recycling — Criteria for recycling methods — Description of recycling processes and flow chart

CR 13688:2000 Packaging — Material recycling — Report on requirements for substances and materials to prevent a sustained impediment to recycling

CR 14311 Packaging — Marking and material identification system.

НАЦІОНАЛЬНЕ ПОЯСНЕННЯ

EN 13193 Паковання. Паковання і довкілля. Термінологія

EN 13427:2004 Паковання. Вимоги щодо використання європейських стандартів у сфері па­ковання та відходів паковання

EN 13437:2003 Паковання та вторинне перероблення матеріалу. Критерії методів вторинного перероблення. Опис процесів вторинного перероблення та схема потоку

CR 13688:2000 Пакования. Вторинне перероблення матеріалу. Звіт щодо вимог до речовин та матеріалів для запобігання перешкодам для вторинного перероблення

CR 14311 Паковання. Марковання та система ідентифікації матеріалу.

  1. ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ

У цьому стандарті вжито терміни, встановлені в EN 13193, EN 13427 та EN 13437, а також такі терміни і визначення позначених ними понять:

  1. порожнє паковання (empty packaging)

Паковання є порожнім, якщо за нормальних і передбачуваних умов усі залишки продуктів, що можуть бути видалені спорожнювачем, були видалені з використанням методів, загальноприйня­тих для такого типу паковання.

До неповного переліку загальноприйнятих методів входять:

  • видалення внутрішнього вкладишу;

  • виливання;

  • викачування;

  • висмоктування;

  • витрушування;

  • очищення;

  • витискування;

  • промивання;

  • витирання.

  1. первинна сировина (primary raw material)

Матеріал, який ніколи не перероблявся в будь-яку форму продукту кінцевого користування (товарну форму)

  1. вторинне перероблення (recycling)

Перероблення у виробничому процесі відходів матеріалів, для первинної мети або для інших цілей, включаючи органічне вторинне перероблення, але за винятком відновлення енергії [94/62/ЕС]

  1. процес вторинного перероблення (recycling process)

Фізичний та/чи хімічний процес, під час якого зібране та відсортоване паковання та скрапи, в деяких випадках разом з іншими матеріалами, перетворюється у вторинну сировину або продукцію.

Примітка. Опис відповідних процесів вторинного перероблення наведено в EN 13437

  1. вторинна сировина (secondary raw material)

Матеріал, відновлений для використання як сировина з використаних продуктів та скрапу, за винятком скрапу, що утворюється в межах первинного процесу виробництва [EN 13437].

Примітка. Точна природа первинного процесу виробництва може змінюватися залежно від галузі виробництва. Чітке ви­значення цього процесу надане на схемі потоку в EN 13437

  1. постачальник (supplier)

Особа, відповідальна за розміщення паковання або упакованої продукції на ринку [EN 13427].

  1. ВИМОГИ

    1. Застосування

Застосування цього стандарту до будь-якого конкретного паковання має бути таким, як зазна­чено в EN 13427.

  1. Оцінювання паковання

Постачальник повинен показати, що під час остаточного проектування готового паковання було дотримано методик, визначених в нормативних додатках А та В, наприклад, що певний відсо­ток пакувальних матеріалів придатний для вторинного перероблення.

  1. Заява про відсоток вторинного перероблення

Паковання може складатися з декількох матеріалів, відносні частки яких можуть змінюватися від маленьких елементів і компонентів, зазвичай це ярлики та етикетки, до великих часток в па- кованні, виготовленому з різних матеріалів.

Постачальник повинен зазначити відсоток за вагою функційної одиниці паковання, яка може перероблятися, визначаючи передбачувані потоки вторинного перероблення матеріалу, наведені в EN 13437. Форму такої заяви наведено в додатку С.

Примітка 1. Пояснення щодо функційної одиниці наведено в 4.3 EN 13427.

Примітка 2. У CR 13688 вміщено настанову щодо матеріалів і речовин, які можуть викликати перешкоду вторинному пере­робленню матеріалу функційної одиниці паковання. Забруднення паковання через контакт із сторонніми матеріалами в процесах збирання і сортування чи залишками вмісту паковання навіть після очищення не розглядають як перешкоди для вторинного перероблення матеріалу.

  1. Відповідність паковання цьому стандарту (вторинне перероблення матеріалу)

Постачальник повинен підготувати письмову заяву про дотримання вимог, зазначених у 4.2 та 4.3.

  1. Додана документація

Оцінювання необхідно оформити документально, структуру такої документації наведено в додатку С.

ДОДАТОКА
(обов'язковий)

МЕТОДИКИ ДЕТАЛЬНОГО РОЗРОБЛЕННЯ ВИМОГ
ДО ПАКОВАННЯ, ВІДНОВЛЮВАНОГО ВТОРИННИМ
ПЕРЕРОБЛЕННЯМ МАТЕРІАЛУ

А.1 Мета

Визначають критерії, які необхідно враховувати, оцінюючи паковання, придатне для вторин­ного перероблення. Ці критерії вторинного перероблення необхідно розглядати в перспективі з урахуванням всіх доречних аспектів щодо проектування паковання, його виготовлення і викорис­тання, збирання і сортування після використання для відновлення вторинним переробленням.

Така перспектива добре проілюстрована та перевірена за допомогою матричного методу, наведеного в таблиці А.1, яка подає настанову для розроблення практичних вимог до паковання, відновлюваного способом вторинного перероблення матеріалу.

Наведені в таблиці А.1 дані свідчать про взаємодію між етапами життєвого циклу та крите­ріями паковання, придатного для повторного використання.

А.2 Контролювання конструкції/складу паковання та перероблення

А.2.1 Перевіряють, чи конструювання паковання передбачає розгляд аспектів, суттєвих для вторинного перероблення матеріалів, з яких його виробляють.

А.2.2 Контролюють вибір сировинних матеріалів, що їх використовують у процесах виробництва/ пакування/наповнення та, якщо це доцільно, в процесах збирання/сортування, щоб забезпечити відсутність негативного впливу на процеси вторинного перероблення.

А.З Придатність для доступної технології вторинного перероблення

А.3.1 Перевіряють, що конструкція паковання передбачає використання матеріалів або комбі­нації матеріалів, які сумісні з відомими, відповідними та доступними в промисловості технологіями вторинного перероблення з урахуванням відповідності стандартів, як зазначено в 4.1.

Примітка. Розробка та маркетинг нових пакувальних матеріалів і систем зазвичай надає функційні й екологічні переваги та може передувати введенню відповідних процесів вторинного перероблення. Визнано, що розроблення та поширення таких процесів вторинного перероблення може потребувати деякого часу. За умови, що постачальник може показати наявність роз­робки, яка веде до можливості промислового вторинного перероблення в межах розумного періоду часу, можливо буде правиль­ним протягом цього часу класифікувати таке паковання як придатне для вторинного перероблення.

A.3.2 Запроваджують систему, призначену для стеження за новими розробками відповідних технологій вторинного перероблення матеріалів, що використовують для паковання, реєстрацію такої інформації та її доступність у цілях проектування.

А.4 Викиди в навколишнє середовище, спричинені вторинним переробленням паковання після використання

Враховують потенційні зміни у викидах в навколишнє середовище, що є результатом процесу вторинного перероблення використаного паковання та/чи залишків продуктів.

Таблиця 1 — Розроблення вимог за допомогою матриці рішень з взаємодією між етапами життєвого циклу і критеріями для паковання, придатного для вторинного перероблення

Критерії для паковання, придатного для вторинного перероблення

Етапи життєвого циклу

Контролювання конструкції/складу паковання та перероблення

А.2

Придатність для доступної технології вторинного перероблення

A.3

Викиди в навколишнє середовище, спричинені вторинним переробленням паковання

А.4

Проектування


Відповідно

Відповідно

Виробництво

Відповідно


Відповідно

Утилізація

Відповідно


Відповідно

Сортування кінцевим користувачем

Відповідно



Збирання/сортування

Відповідно

Відповідно

Відповідно

Примітка. Нумерація в таблиці відповідає розділам додатка А.



ДОДАТОК В

(обов’язковий)

МЕТОДИКА ОЦІНЮВАННЯ КРИТЕРІЇВ
ВТОРИННОГО ПЕРЕРОБЛЕННЯ

  1. Мета

    1. Оцінювання взаємних зв’язків різних критеріїв, які відповідають вимогам, наведеним у розділі 4 цього стандарту згідно з визначенням в додатку А та таблиці А.1 та деталізовані в на­ступних параграфах і в матриці таблиці В.1.

  2. Критерії проектування

    1. Проектують паковання, зокрема конструкцію, склад, комбінацію та можливість розділення елементів так, щоб забезпечити їх сумісність з технічними умовами відповідних технологій вторин­ного перероблення, можливість перероблення певного відсотка за масою матеріалу, з ураху­ванням:

  • речовин або матеріалів, які можуть створити технічні проблеми в процесі вторинного пе­рероблення;

  • матеріалів, комбінації матеріалів або конструкції паковання, які можуть створити проблеми під час збирання і сортування перед вторинним переробленням матеріалу;

  • наявність певної кількості речовин або матеріалів, які можуть спричинити негативний вплив на якість переробленого матеріалу;