УКРАЇНСЬКА ДЕРЖАВНА КОРПОРАЦІЯ «УКРМЕТРОТУНЕЛЬБУД»


ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ
З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ МАШИНІСТА, ЯКИЙ ОБСЛУГОВУЄ
БЕТОНОУКЛАДАЛЬНІ МАШИНИ
ТА МЕХАНІЗМИ


З

УЗГОДЖЕНО

АТВЕРДЖЕНО

Н

корпорації «Укрметротунельбуд» від 30.11.99 р.

(число, місяць, рік)

№ 24

аціональним Науково-дослідним інститутом Наказ Державної охорони праці (ННДІОП)

25.11.99 р. № 247

(число, місяць, рік)

ПІ 6.1.00-73-1999

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ
З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ МАШИНІСТА, ЯКИЙ ОБСЛУГОВУЄ
БЕТОНОУКЛАДАЛЬНІ МАШИНИ
ТА МЕХАНІЗМИЗМІСТ

Вступ 4

  1. Загальні положення 5

  2. Вимоги безпеки перед початком роботи 7

  3. Вимоги безпеки під час роботи 8

  4. Вимоги безпеки після закінчення роботи 12

Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях 13ВСТУП

Примірна інструкція розроблена НДІБВ Держбуду України відповідно до договору від 10.01.99 р. №411 з корпорацією «Укрметротунельбуд» з урахуванням вимог ДНАОП 0.00-4.15-98 «Положення про розробку інструкцій з охорони праці».

З введенням у дію цієї примірної інструкції втрачає силу «Типова інструкція з охорони праці для машиніста бетоноукладача», затверджена Міністерством транспортного будівництва СРСР у 1988 році.

При виникненні необхідності в дану примірну інструкцію можуть бути внесені доповнення або зміни, що підлягають узгодженню і затвердженню у встановленому порядку.

Перегляд даної примірної інструкції (надалі - інструкція) проводиться в разі необхідності, але не рідше 1 разу в 10 років.

Інструкція переглядається до вказаного строку:

у разі зміни законодавства України про працю та охорону праці;

у разі набуття чинності новими або переглянутими державними нормативними актами про охорону праці;

за вказівкою директивних органів, вищестоящих організацій, органів державного управління і нагляду за охороною праці;

у випадку аварійної ситуації або нещасного випадку, що викликали необхідність перегляду (зміни) інструкції;

при впровадженні нових технологій, зміні технологічного процесу або умов праці, а також при впровадженні нових видів обладнання, машин, механізмів, матеріалів, апаратури, пристроїв і інструментів, видів енергії і т.ін.

В останньому випадку перегляд інструкції проводиться до зазначених впроваджень чи змін.

  1. Дотримання вимог примірних інструкцій з охорони праці є однією з основних умов запобігання нещасних випадків на виробництві. Недотримання цих вимог розглядається як порушення трудової дисципліни, за які на порушника накладається стягнення відповідно до чинного законодавства.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

    1. Відомості про сферу застосування інструкції.

      1. Вимоги примірної інструкції поширюються на машиністів, які обслуговують бетоноукладальні машини та механізми (в подальшому - машиніст).

      2. Примірна інструкція повинна знаходитись на дільниці в доступному місці. 1.2. Умови і порядок допуску робітників до самостійної роботи.

  1. До роботи машиністом у підземних виробках допускаються особи не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд, навчання, інструктаж перевірку знань з питань охорони праці відповідно до вимог ДНАОП 0.00-4.12-99 (Типове положення про навчання з питань охорони праці), один раз на рік - перевірку знань відповідних нормативних актів по охороні праці і одержали відповідні посвідчення.

У випадку незадовільних знань з питань охорони праці машиніст до роботи не допускається і повинен пройти повторне навчання протягом одного місяця. При незадовільних результатах повторної перевірки знань машиніста працевлаштовують відповідно до чинного законодавства.

  1. Машиніст, який поступає на роботу, повинен пройти вступний інструктаж для ознайомлення із загальними положеннями з охорони праці, виробничою обстановкою і правилами внутрішнього трудового розпорядку.

  2. Отримавши вступний інструктаж машиніст повинен розписатися в журналі реєстрації вступного інструктажу після того як особа, що проводила інструктаж, зробить запис про його проведення і розпишеться.

  3. Незалежно від кваліфікації і стажу попередньої роботи в перший день виходу на роботу машиніст повинен пройти первинний інструктаж з питань охорони праці у керівника робіт безпосередньо на робочому місці.

  4. Допуск машиніста до самостійної роботи здійснюється після його стажування протягом 15 змін і оформляється записом у журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці.

  5. Машиніст повинен не рідше одного разу в три місяці проходити повторний інструктаж, який проводить керівник робіт.

  6. При зміні умов і вимог з питань охорони праці, технологічного процесу, заміні або модернізації устаткування, приладів, інструментів, зміні інших факторів, що впливають на безпеку праці, порушення вимог охорони праці, які можуть призвести або призвели до травми, аварії, вибуху або пожежі, а також після перерви в роботі більш ніж на ЗО календарних днів машиніст зобов'язаний пройти позаплановий інструктаж відповідно до Типового положення про навчання по охороні праці.

  7. По закінченні проведення первинного, позапланового, повторного інструктажу, машиніст повинен розписатися в журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці після того, як особа, що проводила інструктаж, зробить запис про проведення інструктажу і розпишеться (при реєстрації позапланового інструктажу вказується причина його проведення).

  8. Перед виконанням робіт в умовах підвищеної небезпеки (при виникненні небезпеки, що походить від інших видів робіт, які виконуються на інших ділянках роботи і т.п.) машиніст повинен пройти цільовий інструктаж і розписатися в наряді- допуску, який дозволяє проведення робіт.

  9. Після кожного виду інструктажу машиніст повинен пройти перевірку засвоєних ним при інструктажі знань, яку здійснює особа, що проводила інструктаж.

  10. Власник має право притягнути робітника, що ухиляється від проходження обов'язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності і зобов'язаний відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати.

  1. Вимоги правил внутрішнього трудового розпорядку.

    1. Машиніст зобов'язаний:

  1. дотримуватись зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором;

  2. співробітничати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, що створює загрозу життю чи здоров'ю його або оточуючих його людей і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу;

  3. протягом робочої зміни виконувати тільки ті роботи, що визначені в «Журналі змінних завдань і щозмінного інструктажу» особою технічного нагляду.

    1. При роботі в темний час доби або при поганій видимості необхідно користуватися світильниками. Площадка, на якій встановлено бетоноукладач, та всі його робочі органи повинні бути освітлені відповідно до норм.

    2. На відкритих гірничих роботах для захисту машиніста від дощу або сонячних променів над робочим місцем повинен бути влаштований тент.

    3. Порушення машиністом трудової і виробничої дисципліни, а також правил безпечної експлуатації устаткування тягне за собою дисциплінарне покарання, а в окремих випадках, визначених чинним законодавством, і кримінальну відповідальність.

    4. Машиніст при опусканні в шахту повинен повісити свій номерний жетон на щит для осіб, що знаходяться в шахті, після підняття із шахти - на щит для осіб, що знаходяться на поверхні.

    5. Спуск у підземні виробки допускається тільки з дозволу рукоятчика (стволового шахтної поверхні).

  1. У процесі роботи на машиніста можуть впливати такі небезпечні і шкідливі виробничі фактори:

  1. машин і механізмів, що рухаються;

  2. недостатня освітленість робочої зони;

  3. підвищена запиленість і загазованість повітря робочої зони.

  1. Машиніст повинен використовувати засоби індивідуального захисту (ЗІЗ): захисний одяг - по ГОСТ 12.4.103-83:

  1. костюм бавовняний, костюм брезентовий;

  2. білизна натільна;

  3. чоботи гумові;

  4. рукавиці брезентові;

  5. куртка і штани бавовняні на теплій підкладці; ж) каска - по ГОСТ 12.4.128-83* ;

при необхідності:

  1. захисні окуляри - по ГОСТ 12.4.013-85;

  2. пояс запобіжний;

  3. діелектричні рукавички;

  4. засоби індивідуального захисту органів дихання (респіратори) - по ГОСТ 12.4.034-83.

  1. Вимоги санітарних норм і правил особистої гігієни, яких повинен дотримуватись машиніст під час виконання роботи.

    1. Особи, які ухиляються від користування захисними касками, спецодягом, спецвзуттям та інш. ЗІЗ до роботи не допускаються.

    2. Машиніст повинен користуватися тільки особисто йому виданими спецодягом, спецвзуттям, захисними засобами і не передавати їх у користування іншим особам.

    3. Спецодяг, який застосовується машиністом повинен бути обезпилений і випраний відповідно до Правил безпеки при будівництві метрополітенів і підземних споруд.

Сушка та обезпилювання спецодягу повинні проводитися після кожної робочої зміни, прання або хімчистка - у міру необхідності, але не рідше двох разів на місяць.

  1. Машиніст зобов'язаний дотримуватись питного режиму з урахуванням умов праці. Для підтримки раціонального водно-сольового балансу необхідно користуватися незначно підсоленою водою (5 г солі на 1 л води) або мінеральною водою, необхідно також користуватися сатураторною установкою. Бажано також вживати чай, фруктові відвари, хлібний квас, білково-вітамінний напій - у спеціально призначених для цього місцях.

Не використовувати для пиття воду з підземних джерел, водопроводів, не призначених для цього.

  1. Перед кожним прийомом їжі мити руки з милом у спеціально призначених для цього місцях. Для виключення випадків отруєнь не застосовувати етильований бензин або метанол (інші легкозаймисті та отруйливі речовини) для миття рук, спецодягу, деталей.

  2. У випадку поганого самопочуття, нервового розладу, сильного збудження, виявлення високої температури тіла або інших ознак захворювання, що заважають машиністу вести нормальну безпечну роботу, він зобов'язаний доповісти про це начальнику зміни і негайно звернутися до лікаря.

  3. Машиністи у нетверезому стані в місця виконання робіт не допускаються.

  1. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

    1. Порядок приймання зміни.

      1. Перед початком роботи машиніст повинен перевірити:

  1. комплектність і справність машини, пультів, важелів, тумблерів і приладів керування, звукового сигналу, освітлення, стан з'єднань електричних, гідравлічних і пневматичних систем, а також відсутість підтікання рідини;

  2. наявність і справність огородження і захисних кожухів;

  3. чистоту стекол пульта керування ;

  4. стан конструкцій площадки, на якій працює машиніст;

  5. чистоту площадок. Машиніст повинен прибрати з них сторонні предмети та інструмент, витерти пролите масло, паливо;

є) забеспеченність паливно-мастильними матеріалами.

  1. Перед пуском двигуна бетоноукладальної машини машиніст повинен переконатися в тому, що муфта зчеплення виключена, важіль коробки передач знаходиться в нейтральному положенні.

  2. Після запуску двигуна машиніст повинен перевірити вхолосту роботу всіх систем управління і контролю, робочих органів, справність електроустаткування, освітлення і сигналізації.

  3. При заправці машини паливно-мастильними матеріалами не палити, не наближатися до бетоноукладальної машини з джерелами відкритого вогню. При заправці у випадку попадання палива на деталі машини, їх слід насухо витерти обтиральним матеріалом.

  4. У холодну погоду для забезпечення пуску двигуна, в радіатор необхідно заливати гарячу воду температурою не менше 90 градусів Цельсія, а в картер двигуна - масло, підігріте до температури 130-150 градусів Цельсія.

Не користуватись відкритим вогнем для підігріву двигуна при його заведенні, підігрів масла необхідно робити тільки в спеціальних маслогрійках.

      1. Перевірити наявність і справність засобів пожежогасіння.

      2. Переконатися в наявності необхідних дорожніх знаків.

    1. Підготовка робочого місця, ЗІЗ.

      1. Оглянути робоче місце, прибрати непотрібні предмети, що можуть . заважати роботі, звільнити проходи.

      2. Переконатися, що робоче місце достатньо освітлене і світло не буде заважати в процесі роботи, засліплюючи очі. Ручний інструмент, пристосування, необхідні для роботи, матеріали розмістити в зручному і безпечному для користування порядку.

      3. Для всієї зони експлуатації обов'язкове носіння персональних засобів захисту (захисний шолом, захисні окуляри, захисна маска, захисні рукавички і т.д.), особливо, якщо ведуться роботи з цементом або з наповнювачами для розчинів на хімічній основі.

    2. Порядок перевірки справності устаткування, інструмента, машин і механізмів.

      1. Машини, механізми, устаткування, транспортні засоби, які використовуються у виробництві, на які є вимоги по забезпеченню безпеки праці, життя і здоров'я людей, повинні відповідати виданим у встановленому порядку сертифікатам, що засвідчують безпеку їх використання.

    3. Про всі помічені несправності обладнання, пристосувань, інструмента, захисних засобів, виявлені під час огляду, машиніст повинен повідомити керівнику робіт ( майстру, виконробу) і до усунення несправностей до роботи не приступати. При необхідності усунення дефектів перевірити додатковим випробуванням.

    4. Регульовані устрої (клапан обмежувача тиску, потенціометр, гідроциліндр, обмежувач витрати масла і т.п.) можуть бути встановлені тільки кваліфікованим спеціалістом сервісної служби.

  1. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ

    1. Відомості щодо безпечної організації праці.

      1. Під час функціонування машини машиніст відповідає за всю зону роботи. Якщо машиніст залишає машину, то остання повинна бути захищена від некомпетентного використання або самостійних рухів.