НАЦІОНАЛЬНА АКЦІОНЕРНА КОМПАНІЯ
«НАФТОГАЗ УКРАЇНИ»

ПРИМІРКА ІНСТРУКЦІЯ
З ОХОРОНИ ПРАЦІ
при заправці автомобілів стисненим
природним газом на АГНКСЗ

УЗГОДЖЕНО

Комітет по нагляду за охороною праці

України

« 24 » березня 2000 р.

АТВЕРДЖЕНО

Наказ НАК «Нафтогаз України» від « 28 » квітня 2000 р. №143

ПІ 1.1.23 -96-2000

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ
З ОХОРОНИ ПРАЦІ
при заправці автомобілів стисненим
природним газом на АГНКС

Номативно правовая библиотека

НОРМАТИВ PRO

(044) 537-1589, 599-7658
www.normativ.com.uaПЕРЕДМОВА

РОЗРОБЛЕНО

філією Українським науково-дослідним інститутом природних газів (Укрндігаз) ДК «Укргазвидобування»

ВНЕСЕНО

Дочірньою Компанією «Укртрансгаз» НАК «Нафтогаз України»

ЗАТВЕРДЖЕНО

ТА НАДАНО ЧИННОСТІ

наказом НАК «Нафтогаз України»

№ від #?,2000 р.

ВВЕДЕНО ВПЕРШЕЗМІСТ

  1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 4

    1. Загальні вимоги 4

    2. Призначення і склад систем заправки автомобілів стисненим газом 5

    3. Вимоги до осіб, що допускаються до робіт по заправці автомобілів стисненим природним газом 5

    4. Характеристика основних небезпечних та шкідливих виробничих факторів 7

    5. Індивідуальний захист працюючих 7

    6. Порядок в’їзду автомобілів на заправку 8

  2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПРИ ЗАПРАВЦІ АВТОМОБІЛІВ СТИСНЕНИМ ПРИРОДНИМ ГАЗОМ НА АГНКС 8

    1. Вимоги безпеки перед початком роботи 8

    2. Вимоги безпеки під час роботи 8

    3. Вимоги безпеки після закінчення роботи 12

    4. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях 12

      1. Види аварійних ситуацій 12

      2. Дії, спрямовані на запобігання виникненню аварійних ситуацій 12

      3. Дії оператора та наповнювача в аварійних ситуаціях 13

Перша допомога постраждалим 131 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

  1. Загальні вимоги

    1. Вимоги цієї інструкції поширюються на працівників автомобільних газо­наповнювальних компресорних станцій (АГНКС) всіх типів, що експлуатуються в газовій промисловості України, котрі приймають участь в технологічному процесі заправки газобалонних автомобілів (ГБА) та пересувних автогазозаправників (ПАГЗ) (далі - автомобілів) стисненим природним газом (СПГ).

    2. В цій інструкції викладені основні вимоги безпеки при заправці автомо­білів стисненим природним газом на АГНКС підприємств НАК «Нафтогаз України».

Заходи додаткового підвищення безпеки, які передбачаються безпосередньо на місці проведення робіт, не повинні суперечити вимогам цієї інструкції або послаб­лювати їхню дію.

    1. Первинні засоби пожежегасіння, які застосовуються на сумісних АГНКС, повинні відповідати ДНАОП 1.1.23-1.04-97 «Правила пожежної безпеки в газовій промисловості України».

    2. Технологічне обладнання, електрообладнання, конструкції, комплектува­льні деталі, вузли вітчизняного та іноземного виробництва повинні відповідати ви­могам чинних нормативних документів в Україні.

    3. Обладнання, трубопроводи, механізми, пристосування та інструмент, що застосовується на АГНКС в технологічному процесі заправки автомобілів, повинні бути справні і випробувані відповідно до чинних нормативних документів і термінів.

    4. При виконанні ремонтних робіт, з метою виключення утворення іскор, необхідно використовувати обміднений, бронзовий або покритий спеціальним мас­тилом інструмент і не допускати ударів інструменту по трубопроводах і посудинах, що знаходяться під тиском, а також стикання з електричними ланцюгами, що знахо­дяться під напругою.

    5. На основі цієї інструкції роботодавцю необхідно, з урахуванням констру­ктивних особливостей конкретної АГНКС та інструкції з експлуатації підприємства- виготівника, розробити і затвердити у відповідності з ДНАОП 0.00.-8.03.93 «Поря­док опрацювання і затвердження власником нормативних актів, що діють на підпри­ємстві» та ДНАОП 0.00-4.15-98 «Положення про розробку інструкцій з охорони пра­ці» місцеву «Інструкцію з охорони праці при заправці автомобілів стиснутим приро­дним газом», що визначає послідовність і способи безпечного виконання оператором і наповнювачем технологічних операцій при заправці автомобілів на даній АГНКС. За необхідності (у випадку зміни обладнання, зміни технологічного процесу, його інтенсифікації та впровадженні автоматизованих систем заправки нових типів) до місцевої інструкції вносяться зміни і доповнення стосовно конкретних умов даного підприємства з урахуванням вимог нормативних актів, які набули чинності після за­твердження цієї (примірної) інструкції.

  1. Призначення і склад систем заправки автомобілів стисненим газом

    1. Система заправки автомобілів стисненим природним газом складає час­тину технологічної лінії між запірними пристроями відділення запірної і регулюючої арматури і заправним вентилем на газобалонному обладнанні автомобіля, включаю­чи заправний шланг газозаправної колонки. Системи заправки автомобілів стисне­ним газом мають конструктивні відмінності в залежності від типу АГНКС. Констру­ктивні елементи систем заправки і порядок наповнення балонів для кожного типу АГНКС викладені в технічній документації і технологічних регламентах по заправці автомобілів на АГНКС відповідного типу.

    2. Заправна галерея призначена для заправки автомобілів, пересувних авто- газозаправників (ПАГЗ) та інших транспортних засобів стисненим природним газом до тиску в балонах 19,6 МПа (200 кг/см2).

    3. Заправну галерею складають заправні пости, які встановлюються під на­вісом і відокремлюються один від одного перегородками з межею вогнетривкості 0,75 год.

    4. Заправні пости обладнуються газозаправними колонками, які можуть ма­ти різні технологічні схеми і конструктивне виконання. їх експлуатація повинна здійснюватись в суворій відповідності з інструкцією підприємства-виготівника. Тех­нічне обслуговування газозаправних колонок повинно проводитись за графіками, за­твердженими головним інженером підприємства.

    5. Всі маховики запірної арматури системи заправки повинні мати покаж­чики напрямку обертання при закритті і відкритті кранів.

    6. Заправні колонки повинні бути обладнані розривними пристроями, роз­ташованими між заправною колонкою і заправною головкою, для запобігання розри­ву шлангу у випадку від'їзду автомобілів з невід’єднаним заправним шлангом, або іншими пристроями, що не дають можливості від’їзду автомобілів з невід’єднаним заправним рукавом.

  2. Вимоги до осіб, що допускаються до робіт по заправці автомобілів стисненим природним газом

    1. Заправка автомобілів та посудин ПАГЗ стиснутим природним газом, як газонебезпечна робота, виконується не менше як двома працівниками АГНКС, один з котрих (наповнювач) виконує контроль за роботою обладнання заправної галереї і додержанням водіями транспортних засобів встановлених правил заправки, а другий (оператор) здійснює управління процесом заправки з пульту оператора.

Роботи, що виконуються наповнювачем під час заправки автомобілів, відно­сяться до періодично повторюваних газонебезпечних робіт, які є невід'ємною части­ною технологічного процесу і виконуються без оформлення наряду-допуску і запису в журналі газонебезпечних робіт, що виконуються без наряду-допуску, з дотриман­ням вимог технологічного регламенту та цієї інструкції.

  1. До самостійної робота по заправці автомобілів стисненим природним га­зом допускаються працівники АГНКС не молодше 18 років, які пройшли спеціальне навчання по професіях наповнювач балонів та оператор АГНКС у навчальних закла­дах, мають відповідне посвідчення, пройшли медичний огляд і придатні за станом здоров'я.

  2. Перед допуском до самостійної роботи, після навчання з охорони праці, вступного інструктажу, первинного інструктажу на робочому місці, стажування і на­буття навичок безпечних методів праці проводиться перевірка знань з охорони праці. Так як роботи по заправці автомобілів стисненим природним газом відносяться до особливо небезпечних, повторну перевірку знань безпечних методів роботи та охо­рони праці працівники проходять не рідше одного разу на рік.

  3. Організація навчання та перевірка знань наповнювачів та операторів з охорони праці повинна виконуватись у відповідності до ДНАОП 0.00-4.12-99 «Типо­вого положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з охорони праці» Держнаглядохоронпраці України.

  4. Наповнювач балонів повинен мати групу по електробезпеці не нижче II.

  5. При встановленні нових видів обладнання і механізмів, введенні нових правил та інструкцій обслуговуючий персонал АГНКС повинен пройти додатковий інструктаж в обсязі нововведень.

  6. Оператори і наповнювачі повинні знати і чітко виконувати інструкції по професії, видах робіт, пожежної безпеки та наданню першої допомоги потерпілим при нещасних випадках, а також вимоги правил внутрішнього розпорядку, особистої гігієни і охорони здоров’я, затверджених на підприємстві.

  7. Оператор і наповнювач повинні проходити щоквартальні учбові трену­вання по ліквідації можливих аварійних ситуацій згідно Плану локалізації та лікві­дації аварійних ситуацій та аварій (ПЛАС), розробленому і затвердженому на під­приємстві у відповідному порядку, та зобов’язаний знати наступні його положення:

  • види і місце можливих аварій на АГНКС;

  • порядок оповіщення людей при виникненні небезпеки;

  • плани з евакуації людей та автотранспортних засобів, охорони навколиш­нього середовища і врятування обладнання;

  • конкретні дії з локалізації аварії при пошкодженні різних ділянок, зокрема, заходи по відключенню пошкоджених ділянок;

  • розподіл обов’язків між фахівцями і працівниками при ліквідації аварії;

  • заходи по гасінню пожежі;

  • місця знаходження персоналу і засобів для ліквідації аварій;

  • список осіб, що повинні бути оповіщені про аварію, і засоби їх оповіщення (номери телефонів і інші засоби виклику);

  • дані про сили, що залучаються, і засоби при ліквідації аварій і гасіння по­жежі.

  1. Відповідальною особою за безпечну експлуатацію заправної галереї є на­чальник АГНКС, що зобов’язаний проводити інструктаж операторів і наповнювачів на робочих місцях, контролювати їх знання та дотримання вимог місцевої інструкції.

  2. Безпосередньо керівництво процесом заправки здійснює змінний майс­тер АГНКС, який:

  • при прийманні зміни отримує інформацію про всі несправності і відхилення в технологічному процесі;

  • протягом зміни контролює покази газоаналізаторів та результати аналізів по вмісту в газі пальних та вибухонебезпечних домішок;

  • забезпечує виконання змінним персоналом ведення технологічного процесу та відпуск газу споживачам;

  • здійснює контроль за дотриманням змінним персоналом вимог інструкцій з охорони праці.

  1. Характеристика основних небезпечних та шкідливих виробничих факторів

    1. Природний газ не має отруйної дії, але вдихання повітря, що містить бі­льше 10% газу, викликає запаморочення, сп'яніння і кисневу недостатність.

    2. Оскільки заправна галерея розташована на відкритому повітрі, найбільш небезпечним виробничим фактором є раптовий викид газу, що може призвести до спалахування газу та виникнення аварійної ситуації.

  2. Індивідуальний захист працюючих

    1. Засоби індивідуального захисту працівників, що застосовуються відпові­дно до цієї інструкції, повинні задовольняти вимогам чинному в газовій промисло­вості України нормативному документу - ДНАОП 0.05-3.24-80 «Типові галузеві но­рми безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захи­сту працівників нафтової і газової промисловості» (затверджені постановою Держ- компраці СРСР від 18.07.80 № 241/П-9. Зміни - постанова Держкомпраці СРСР від 21.08.85 № 289/П08).

    2. Працівники, котрі безпосередньо виконують заправку автомобілів стис­неним природним газом, у відповідності з галузевими нормами повинні бути забез­печені:

  • костюм бавовняний (ГОСТ 27575-87) терміном на 12 місяців;

  • черевики шкіряні або чоботи кирзові (ТОСТ 12.4.137-84) на 12 місяців;

  • рукавиці комбіновані (ТОСТ 28846-90) терміном на 2 місяці;

Крім того в зимовий період:

  • куртка бавовняна на утеплювальній підкладці (ГОСТ 29335-92) терміном на 36 місяців;

  • валянки ( ГОСТ 18724-88) терміном на 48 місяців.

    1. Засоби індивідуального захисту працівників повинні бути справні.

    2. Періодично, в залежності від степені забрудненості, спецодяг повинен здаватися в чистку або в прання.

  1. Порядок в’їзду автомобілів на заправку

    1. В'їзд автомобілів на заправку виконується в порядку черги, за винятком автомобілів спеціального призначення (автомобілі пожежної охорони, міліції, швид­кої медичної допомоги). Наповнювач зобов’язаний забезпечити позачергове заправ­лення цих автомобілів.

    2. В'їзд автомобілів в заправну галерею виконується згідно схеми руху та з дозволу оператора чи наповнювача балонів або за сигналом світлофору і тільки після виїзду із заправного боксу попереднього автомобіля.

    3. Наповнювач повинен контролювати виконання водієм вимог встановле­них на території АГНКС дорожніх знаків.

2 ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПРИ ЗАПРАВЦІ АВТОМОБІЛІВ СТИСНЕНИМ ПРИРОДНИМ ГАЗОМ НА АГНКС