Про затвердження результатів державної експертизи науково-дослідних

(науково-технічних) організацій щодо внесення їх до Державного реєстру

Рішення колегії від 19 березня 2003 р. № 17

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.04.98 р. № 469 “Про затвердження Положення про державну атестацію науково-дослідних (науково-технічних) установ”, розглянувши результати проведення атестації науково-дослідних організацій, колегія вирішила:

1. Затвердити результати атестації:

- ВАТ “Український науково-дослідний і проектний інститут по цивільному будівництву” з віднесенням його до групи А;

- Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій з віднесенням його до групи А;

- Українського науково-дослідного та проектно-конструкторського інституту будівельних матеріалів та виробів з віднесенням його до групи А.

2. Управлінню науково-технічної політики у будівництві (Д.Барзилович) підготувати клопотання до Міністерства освіти і науки України про включення зазначених організацій до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави.

Голова колегії

                                               В.Череп

Довідка

Згідно з Законом України „Про наукову і науково-технічну діяльність” та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.04.98 № 469 „Про затвердження Положення про державну атестацію науково-дослідних (науково-технічних) установ” Держбудом України проводиться атестація науково-дослідних (науково-технічних) організацій будівельного комплексу.

Наказом Держбуду України від 03.12.2002 № 89 створено експертну комісію з проведення експертизи науково-дослідних і науково-технічних установ і організацій у сферах будівництва, промисловості будівельних матеріалів, архітектури і містобудування у складі 28 осіб – представників Держбуду, державних будівельних корпорацій, провідних науково-дослідних і проектних інститутів будівельного комплексу, Академії будівництва України та Української академії архітектури. Проведення експертизи науково-дослідних (науково-технічних) установ і організацій здійснюється згідно з діючим порядком і методикою.

Процедура атестації включає проведення експертизи, визначення рейтингу за її результатами та віднесення організації до однієї з чотирьох груп (категорій).

Згідно з системою оцінок, затвердженою на засіданні експертної комісії:

- до групи А можуть бути віднесені організації, які мають рейтинг від 336 і вище. Це організації (фундаментального, науково-технічного, проектно-впроваджувального спрямування), що можуть визначати та впливати на державну науково-технічну політику;

- до групи Б можуть бути віднесені організації, які мають рейтинг від 189 до 336. Це організації, що формують перспективну та науково-технічну політику галузі;

- до групи В можуть бути віднесені організації, які мають рейтинг від 84 до 189. Це організації, що формують перспективну та науково-технічну політику розвитку певного напряму і можуть бути головними для досліджень, розробок, впроваджень конкретних видів наукової, технічної, проектної продукції;

- до групи Г можуть бути віднесені організації, які мають рейтинг нижче 84. Це організації, що ведуть роботи, пов’язані з розробкою окремих складових частин комплексів, пристроїв, вузлів техніки та виконання разових замовлень.

На  цей час відповідно до поданих заявок проведено експертизу трьох організацій:

- Відкритого акціонерного товариства „Український зональний науково-дослідний і проектний інститут по цивільному будівництву (КиївЗНДІЕП)” (384 бали);

- Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій (435 балів);

- Українського науково-дослідного та проектно-конструкторського інституту будівельних матеріалів та виробів (363 бали).

Результати атестації затверджено на засіданні експертної комісії Держбуду України.

Враховуючи, що зазначені інститути визначають і впливають на державну науково-технічну політику у сфері будівництва, пропонується віднести їх до групи А, затвердити результати атестації та вийти з клопотанням до Міністерства освіти і науки України про внесення згаданих науково-дослідних інститутів до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави.

Зазначене рішення стимулюватиме подальший розвиток будівельної науки і сприятиме підняттю її авторитету, а внесення науково-дослідних організацій до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, дасть можливість їм користуватися податковими пільгами відповідно до законодавства України.