МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

ГОЛОВНЕ САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказом Міністерства охорони здоров'я України

від 9 липня 1997 р. N 203

Державні санітарні правила і норми суднобудівних і судноремонтних об'єктів

1. Загальні положення

1.1. Державні санітарні правила і норми (надалі - Правила) суднобудівних і судноремонтних об'єктів підготовлені відповідно до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення".

1.2. ДСанПіН є загальнодержавним документом, обов'язковим для виконання суднобудівними та судноремонтними підприємствами і організаціями, підприємствами, установами і громадянами незалежно від відомчого підпорядкування і форм власності.

1.3. ДСанПіН поширюються на суднобудівні, судноремонтні об'єкти України, що проектуються, будуються, реконструюються, експлуатуються і набувають чинності з моменту їх публікації.

1.4. ДСанПіН укладені відповідно до законодавства України щодо охорони здоров'я і санітарно-епідемічного благополуччя населення на її території і поширюються на всі суднобудівні (СБЗ) і судноремонтні (СРЗ) заводи, ремонтно-експлуатаційні бази флоту (РЕБФ) та ремонтні майстерні флоту (РМФ) морського і річкового транспорту України.

1.5. ДСанПіН встановлюють гігієнічні вимоги та норми для СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ, експлуатація яких може чинити несприятливий вплив на стан здоров'я працюючих чи санітарні умови проживання населення у зонах їх розташування, обмеження або зниження ефективності використання рекреаційних ресурсів.

1.6. ДСанПіН мають передбачати, попереджати і усувати існуюче забруднення акваторій СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ, повітряного середовища над їх територіями, атмосферного повітря й грунту, яке може привести до несприятливого впливу на здоров'я працівників, умови життя населення та використання рекреаційних ресурсів.

1.7. Контроль за дотриманням юридичними і фізичними особами вимог цих Правил здійснюється органами, установами і закладами державної санітарно-епідеміологічної служби (держсанепідслужби) України.

1.8. Проектно-кошторисна документація на СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ, що знаходяться у стадії будівництва, реконструкції або технологічного переобладнання, при наявності обгрунтованих відхилень від діючих норм, правил, ДСТ та інструкцій після набрання чинності цих Правил повинна бути узгоджена з органами держсанепідслужби.

1.9. Внесення будь-яких змін до погоджених із держсаннаглядом проектів СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ потребує додаткового рішення органів держсаннагляду, що погоджували проект, або вищих керівних органів держсанепідслужби.

1.10. Приведення у відповідність до цих ДСанПіН СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ, що введені в експлуатацію після чинності даних Правил, здійснюється у плановому порядку, погодженому з Міністерством транспорту і Департаментом морського і річкового транспорту, а також з органами держсанепідслужби.

1.11. Розташовані на СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ об'єкти, аналогічні відповідним промисловим підприємствам (ремонтні майстерні, гаражі, вузли технологічного зв'язку, обчислювальні центри, електростанції, котельні тощо), проектуються за КД 31.31.15-88 "Норми технологічного проектування судноремонтних заводів" та іншими діючими на території України санітарними правилами та нормами, якщо відносно таких об'єктів цими Правилами не обумовлені спеціальні вимоги.

1.12. Порядок приймання СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ (цехів та ін. об'єктів) до експлуатації регламентується БНіП "Приймання до експлуатації завершених будівництвом підприємств, будинків і споруд" N III-3-76, "Інструкцією про склад, порядок розробки, погодження й затвердження проектно-кошторисної документації на будівництво підприємств, будинків і споруд" БНіП 1.02.01-85).

1.13. Вимоги до попередження забруднення об'єктів навколишнього середовища, несприятливої дії на здоров'я працівників і санітарні умови проживання населення, що входять до відомчих нормативних документів, повинні відповідати вимогам цих Правил, а показники стану навколишнього середовища - гігієнічним регламентам.

1.14. Особи, винні у порушенні ДСанПіН, несуть відповідальність згідно із законодавством України.

Відповідальність і контроль за виконанням Правил

1.15. Відповідальність за виконання вимог цих Правил покладається на відомства, що експлуатують СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ, здійснюють їх проектування, будівництво та реконструкцію.

1.16. Контроль за виконанням даних Правил покладається на басейнові, портові і лінійні санепідстанції, на територіальні установи держсанепідслужби згідно.

1.17. Відомчий контроль за станом навколишнього середовища на СБЗ, СРЗ здійснюють санітарно-промислові лабораторії.

2. Вимоги до проектування нового будівництва, розширення та реконструкції суднобудівних і судноремонтних об'єктів

2.1. Вимоги до території та генерального плану

2.1.1. Вибираючи територію для нових суднобудівних і судноремонтних об'єктів і розробляючи генеральний план, підбираючи майдани під будівництво підприємств (цехів) і розташовуючи на них виробничі будинки та споруди, повинні братися до уваги вимоги БНіП П-89-80 "Генеральні плани промислових підприємств", діючих ДСТ, Правил техніки безпеки та виробничої санітарії на підприємствах морського і річкового транспорту, інших відомчих нормативних документів.

2.1.2. Вибір майданів та акваторії для будівництва морських і річкових суднобудівних і судноремонтних об'єктів та пов'язаних із ними обслуговуючих і допоміжних об'єктів житлового та культурно-побутового будівництва повинен провадитись відповідно до діючих або розроблюваних проектів (схем) планування та забудови даного населеного пункту або схеми планування й генерального плану даного промислового району.

2.1.3. Вибір та узгодження з органами та установами держсаннагляду майдану під будівництво провадиться за порядком, що встановлений СанПіН "Охорона поверхневих вод від забруднення" N 4630-88.

2.1.4. Майдан, що відводиться під будівництво СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ, а також селища при них, повинен, як правило, відповідати санітарним вимогам із урахуванням:

- використання земельної ділянки у минулому;

- безперешкодного стоку атмосферних вод;

- розташування у незатоплюваній, підвищеній, незаболоченій місцевості;

- його прямого сонячного опромінення і природного провітрювання;

- розсіювання в атмосферному повітрі промислових викидів і умов туманоутворення.

Рівень стояння грунтових вод повинен бути нижче забудови підвалів (льохів) або ж повинні застосовуватись варіанти проектів для водонасичених грунтів.

2.1.5. Виробничі будинки й споруди СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ слід розташовувати відносно житлових забудівель з підвітряного боку для вітрів переважаючого напрямку з урахуванням санітарно-захисних зон, розміри яких в ДСП 173-96.

2.1.6. Розташування будинків і споруд на території СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ повинно здійснюватися з урахуванням зонування проммайдану на передзаводську, виробничу, підсобну та складську зони. Санітарні розриви між будинками та спорудами повинні бути узгоджені з органами держсанепідслужби.

2.1.7. На майдані, що вибирається під будівництво СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ, повинні бути умови для забезпечення водою, відведення стічних вод, для тимчасового зберігання твердих відходів.

2.1.8. При виборі території і проектуванні СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ необхідно передбачати умови, при яких прилеглий до них населений пункт мав би вихід до моря, озера, річки або водосховища (вище за течією).

2.1.9. Проект на будівництво нових, реконструкцію чи розширення діючих СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ повинен вміщувати матеріали щодо захисту навколишнього природного середовища, які передбачають заходи забезпечення гігієнічних норм і правил, санітарної охорони атмосферного повітря, води водоймищ і грунту від забруднення стічними водами, шкідливими промисловими викидами в. атмосферу і промисловими відходами. Проект повинен передбачати сучасний рівень організації технологічного процесу, що полегшує працю й забезпечує найвищу продуктивність у процесі роботи.

2.1.10. У проекті повинно бути передбачене випереджаюче будівництво будинків і приміщень культурно-побутового призначення, споруд, пов'язаних із захистом навколишнього середовища, приміщень і майданчиків для занять фізкультурою та виробничою гімнастикою.

2.1.11. При частковому введенні в експлуатацію суднобудівних і судноремонтних об'єктів окремими пусковими комплексами повинні бути передбачені на кожному етапі всі заходи для нормальних санітарно-побутових і безпечних умов праці й захисту навколишнього середовища.

2.1.12. У санітарно-захисній зоні припускається розташування тільки будинків обслуговуючого й підсобного призначення (адміністративні будинки, гаражі, склади, вузли телефонного зв'язку, трансформаторні підстанції та ін.).

2.1.13. Величина санітарного розриву між сусідніми виробничими або службовими приміщеннями СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ, що освітлюються через віконні прорізи, повинна бути не менше висоти найбільшого з цих будинків. За висоту будинку приймається відстань від планової позначки території до карнизу будинку. Будинки і спорудження на майданчиках СБЗ, СРЗ слід розташовувати так, щоб у місцях організованого або неорганізованого повітрезабору системами вентиляції і кондиціонування вміст шкідливих речовин у зовнішньому повітрі не перевищував 30 % гранично допустимі концентрацій (ГДК) для робочої зони виробничих приміщень.

2.1.14. При компануванні СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ слід ураховувати необхідність постійного обміну води й запобігання її застою в акваторії СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ та окремих їх ділянках (ковшах, гаванях та ін.).

2.1.15. При реконструкції СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ та їх об'єктів, що розташовані у межах населених місць, розміри санітарно-захисної зони (СЗЗ) слід встановлювати за спільним рішенням органів держсанепідслужби і Держбуду.

2.1.16. Вміст шкідливих речовин в атмосферному повітрі навколо СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ у межах зовнішнього кордону СЗЗ не повинен перевищувати ГДК для повітря населених місць і 0,8 ГДК у районах зон рекреації.

2.1.17. СЗЗ від СБЗ, СЗЗ, РЕБФ і РМФ до санаторіїв, будинків відпочинку, дитячих закладів, пляжів, лікувальних установ та ін. повинна прийматися із збільшенням у 1,5 - 2 рази за погодженням з місцевими санепідстанціями й регіональними управліннями охорони й раціонального використання природного середовища.

2.1.18. Розміри СЗЗ від ділянок СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ, які є джерелами шуму, встановлюються відповідно до акустичних розрахунків, проведених згідно з БНіП П-12-77 "Захист від шуму", а від ділянок, які є джерелами електромагнітних полів - ДСТ 12.1.006-84 "Електромагнітні поля радіочастот. Припустимі рівні на робочих місцях і вимоги проведення контролю" та "Державними санітарними нормами і правилами захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань" 239-96.

2.1.19. Територія СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ повинна бути упорядкована, озеленена відповідно до вимог БНіП П-89-80, "Технічних вимог проектування зелених насаджень і санітарно-захисних зон промислових підприємств". З боку житлової зони повинна бути смуга дерево-кущових насаджень шириною не менш як 50 м.

2.2. Вимоги до основних і допоміжних виробничих комплексів, будинків і споруд, перевантажувальних машин і механізмів

Загальні вимоги

2.2.1. Промислові будинки й споруди, виробничі приміщення, їх інженерне устаткування (опалення, вентиляція, енергопостачання і т. ін.) повинні відповідати вимогам діючих будівельних норм і правил, затверджених Держбудом і нормативною документацією, що затверджена Міністерством охорони здоров'я України щодо санітарного утримання приміщень, території, устаткування виробничих підприємств, запобігання й усунення існуючого забруднення акваторій і повітряного середовища підприємств на їх території, атмосферного повітря й грунту у зонах їх розташування, яке може привести до несприятливого впливу на працівників СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ та мешканців суміжних житлових зон.

2.2.2. Об'ємно-планувальні й конструктивні рішення виробничих будинків (цехів, дільниць і т. ін.) повинні відповідати вимогам БНіП 2.09.02-85 "Виробничі будинки промислових підприємств. Норми проектування" [13] та СН 245-71 [2], ураховувати норми технологічного проектування. Ці ж документи враховуються при виконанні вимог при зміні технологічних процесів, розширенні виробничих потужностей, введенні у дію нового обладнання, інтенсифікації процесів виробництва та інших необхідних змінах на підприємствах СБЗ, СРЗ, РЕБФ і РМФ.

2.2.3. Конструктивні рішення виробничих будинків повинні враховувати специфіку клімато-географічних зон України.

2.2.4. Виробничі, службові й допоміжні будинки й споруди, обладнані причали, доки сухі й плавучі, сліпи, елінги та ін., що розташовуються на територіях СБЗ і СРЗ, повинні відповідати вимогам виробничого процесу, будівельних норм і правил (БНіП), санітарних норм (СН і СаНПіН), діючих державних галузевих стандартів, керівних документів (КД), правил техніки безпеки та виробничої санітарії.

2.2.5. Автомобільні й залізничні шляхи, тротуари, пішохідні доріжки на території СБЗ і СРЗ повинні відповідати вимогам будівельних норм і правил щодо їх облаштування й утримання.

2.2.6. Ширина проїздів, проходів від головного шляху, ширина прорізів у цехах, розриви між будинками й спорудами повинні відповідати нормативним розмірам, габаритам транспортних засобів, розмірам транспортованих заготівок, деталей і механізмів і забезпечувати проходи по обидва боки від цих габаритів шириною не менш 0,7 м і мати чітко позначені кордони, окреслені білими лініями або що їх замінюють, знаками шириною (або розміром) не менш як 50 мм.