НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Будівельні матеріали

ЩЕБІНЬ, ГРАВІЙ ТА ПІСОК ДЕКОРАТИВНІЗ ПРИРОДНОГО КАМЕНЮ

Технічні умови

(ГОСТ 22856-89, МОD)ДСТУ Б В.2.7-138:2007

КиївМіністерство регіонального розвитку та будівництва України2008

ПЕРЕДМОВА 

1 РОЗРОБЛЕНО: Державне підприємство "Український науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут будівельних матеріалів та виробів "НДІБМВ" 

РОЗРОБНИКИ: Н.П’ятигорська, В.Сай, канд.техн.наук, Т.Чередніченко, канд.техн.наук (керівник розробки); О.Шляковська 

2 ПРИЙНЯТО ТА НАДАНО ЧИННОСТІ: наказ Мінрегіонбуду України від 21 січня 2008 р. № 16, чинний з 2008-07-01 

3 Національний стандарт відповідає ГОСТ 22856-89 "Щебень и песок декоративные из природного камня. Технические условия" (Щебінь і пісок декоративні з природного каменю. Технічні умови)Ступінь відповідності – модифікований (МОD) 

4 УВЕДЕНО ВПЕРШЕ (зі скасуванням в Україні ГОСТ 22856-89

НАЦІОНАЛЬНИЙ ВСТУП 

Цей стандарт прийнятий зі змінами ГОСТ 22856-89 "Щебень и песок декоративные из природного камня. Технические условия" (Щебінь і пісок декоративні з природного каменю. Технічні умови). 

Базова організація з науково-технічної діяльності у сфері будівництва, промисловості будiвельних матеріалів, архітектури і містобудування, відповідальна за цей стандарт, – Державне підприємство "Український науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут будівельних матеріалів та виробів". 

Стандарт містить вимоги, які відповідають чинному законодавству. 

Цей стандарт замінює на території України ГОСТ 22856-89, який технічно застарів, а за побудовою, викладенням та оформленням не відповідає сучасним вимогам Національної стандартизації України. 

До національного стандарту в порівнянні з міждержавним було внесено зміни, обумовлені правовими вимогами і конкретними потребами будівельної галузі України. Технічні відхили і додаткову інформацію щодо номенклатури продукції було долучено до розділів, яких вони стосуються. У зв’язку із застарілою структурою ГОСТ 22856-89 і з метою створення умов для зручності в користуванні розробники вважають недоцільним за текстом національного стандарту долучати написи "Національний відхил" або "Національне пояснення". 

Розроблення і введення в дію національного стандарту передбачає внесення змін відносно ГОСТ 22856-89: 

– розширення номенклатури декоративних матеріалів, які одержують із природного каменю; 

– розширення асортименту декоративних матеріалів із природного каменю (збільшення кількості фракцій та нормування розмірів зерен); 

– встановлення вимог до форми зерен декоративних заповнювачів та їх поверхні; 

– нормування показника насипної густини матеріалів; 

– встановлення вимог щодо ефективної сумарної питомої активності природних радіонуклідів у гірській породі, що використовується для виробництва декоративних щебеню, гравію та піску; 

– актуалізація усіх нормативних посилань на період прийняття національного стандарту. 

Національним стандартом обумовлено, що для виробництва щебеню, гравію та піску використовуються щільні породи різноманітної кольорової гами (від світлих кольорів до чорного) різних родовищ України. 

Національний стандарт побудовано та викладено відповідно до вимог Національної стандартизації України та з урахуванням законодавчих актів, що діють в будівельній галузі. 

ЗМІСТ

С. 

1    Сфера застосування    1 

2    Нормативні посилання    1 

3    Терміни та визначення понять    3 

4    Класифікація    3 

5    Технічні вимоги    4 

6    Вимоги безпеки     7 

7    Вимоги охорони довкілля    7 

8    Маркування    7 

9    Пакування     8 

10    Правила транспортування та зберігання     8 

11    Методи контролювання     8 

12    Правила приймання     9 

13    Правила використання     9 

14    Гарантії виробника     9 

НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Будівельні матеріали

ЩЕБІНЬ, ГРАВІЙ ТА ПІСОК ДЕКОРАТИВНІ З ПРИРОДНОГО КАМЕНЮТехнічні умови

Строительные материалы

ЩЕБЕНЬ, ГРАВИЙ И ПЕСОК ДЕКОРАТИВНЫЕ ИЗ ПРИРОДНОГО КАМНЯТехнические условия

Building materials

BROKEN STONE, PEBBLE AND SAND DECORATIVE FROM NATURAL STONESpecifications

Чинний від 2008-07-01 

1  СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ 

1.1 Цей стандарт поширюється на щебінь, гравій та пісок декоративні з природного каменю (далі – щебінь, гравій і пісок), які одержують із гірських порід, що спеціально чи попутно видобувають. 

Щебінь, гравій і пісок використовують для декоративного оздоблення поверхонь бетонних та залізобетонних елементів будівель і споруд, в якості заповнювачів при виготовленні бетонів, бетонних виробів, будівельних розчинів, при виробництві сухих будівельних сумішей, для декоративного оздоблення доріг, доріжок і майданчиків у зонах відпочинку, в парках, садах тощо. 

1.2 Обов’язкові вимоги до якості щебеню, гравію і піску, що забезпечують нешкідливість продукції та безпечність для життя, здоров’я і майна населення та охорону довкілля, викладені в розділах 6, 7 цього стандарту. 

1.3 Стандарт придатний для підтвердження відповідності. Підтвердження відповідності здійснюють шляхом сертифікації щебеню, гравію і піску. 

2  НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ 

У цьому стандарті є посилання на такі нормативні документи: 

ДСТУ 2296-93 Система сертифікації УкрСЕПРО. Знак відповідності. Форма, розміри, технічні вимоги та правила застосування 

ДСТУ 3146-95 Коди та кодування інформації. Штрихове кодування. Маркування об’єктів ідентифікації. Штрихові позначки ЕАN. Вимоги до побудови 

ДСТУ 3147-95 Коди та кодування інформації. Штрихове кодування. Маркування об’єктів ідентифікації. Формат та розташування штрихкодових позначок EAN на тарі та пакованні товарної продукції. Загальні вимоги 

ДСТУ Б А.1.1-32-94 ССНБ. Вироби будівельного призначення із природного каменю. Терміни та визначення 

ДСТУ Б В.2.7-29-95 Будівельні матеріали. Дрібні заповнювачі природні, із відходів промисловості, штучні для будівельних матеріалів, виробів, конструкцій та робіт. Класифікація 

ДСТУ Б В.2.7-32-95 Будівельні матеріали. Пісок щільний природний для будівельних матеріалів, виробів, конструкцій і робіт. Технічні умови 

ДСТУ Б В.2.7-33-2001 Будівельні матеріали. Пісок кварцево-залізистий і тонкодисперсна фракція для будівельних робіт з відходів гірничо-збагачувальних комбінатів України. Технічні умови 

ДСТУ Б В.2.7-34-2001 Будівельні матеріали. Щебінь для будівельних робіт із скельних гірських порід та відходів сухого магнітного збагачення залізистих кварцитів гірничо-збагачувальних комбінатів і шахт України. Технічні умови 

ДСТУ Б В.2.7-71-98 (ГОСТ 8269.0-97) Будівельні матеріали. Щебінь і гравій із щільних гірських порід і відходів промислового виробництва для будівельних робіт. Методи фізико-механічних випробувань 

ДСТУ Б В.2.7-74-98 Будівельні матеріали. Крупні заповнювачі природні, із відходів промисловості, штучні для будівельних матеріалів, виробів, конструкцій та робіт. Класифікація 

ДСТУ Б В.2.7-75-98 Будівельні матеріали. Щебінь і гравій щільні природні для будівельних матеріалів, виробів, конструкцій та робіт. Технічні умови 

ДБН В.1.4-1.01-97 Система норм та правил зниження рівня іонізуючих випромінювань природних радіонуклідів в будівництві. Регламентовані радіаційні параметри. Допустимі рівні 

ДБН В.1.4-2.01-97 Система норм та правил зниження рівня іонізуючих випромінювань природних радіонуклідів в будівництві. Радіаційний контроль будівельних матеріалів та об`єктів будівництва 

ДБН В.2.5-28-2006 Інженерне обладнання будинків і споруд. Природне і штучне освітлення 

ГОСТ 12.0.001-82 ССБТ. Основные положения (ССБП. Основні положення) 

ГОСТ 12.1.003-83 ССБТ. Шум. Общие требования безопасности (ССБП. Шум. Загальні вимоги безпеки) 

ГОСТ 12.1.005-88 ССБТ. Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны (ССБП. Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до повітря робочої зони) 

ГОСТ 12.1.018-93 ССБТ. Пожаровзрывобезопасность статического электричества. Общие требования (ССБП. Пожежовибухобезпека статичної електрики. Загальні вимоги) 

ГОСТ 12.1.019-79 ССБТ. Электробезопасность. Общие требования и номенклатура видов защиты (ССБП. Електробезпека. Загальні вимоги і номенклатура видів захисту) 

ГОСТ 12.2.003-91 ССБТ. Оборудование производственное. Общие требования безопасности (ССБП. Обладнання виробниче. Загальні вимоги безпеки) 

ГОСТ 12.2.049-80 ССБТ. Оборудование производственное. Общие эргономические требовании (ССБП. Обладнання виробниче. Загальні ергономічні вимоги) 

ГОСТ 12.3.002-75 ССБТ. Процессы производственные. Общие требования безопасности (ССБП. Процеси виробничі. Загальні вимоги безпеки) 

ГОСТ 12.3.009-76 ССБТ. Работы погрузочно-разгрузочные. Общие требования безопасности (ССБП. Роботи навантажувально-розвантажувальні. Загальні вимоги безпеки) 

ГОСТ 12.4.010-75 ССБТ. Средства индивидуальной защиты. Рукавицы специальные. Технические условия (ССБП. Засоби індивідуального захисту. Рукавиці спеціальні. Технічні умови) 

ГОСТ 12.4.162-85 ССБТ. Обувь специальная из полимерных материалов для защиты от механических воздействий. Общие технические требования и методы испытаний (ССБП. Взуття спеціальне з полімерних матеріалів для захисту від механічних дій. Загальні технічні вимоги і методи випробувань) 

ГОСТ 17.2.3.02-78 Охрана природы. Атмосфера. Правила установления допустимых выбросов вредных веществ промышленными предприятиями (Охорона природи. Атмосфера. Правила встановлення допустимих викидів шкідливих речовин промисловими підприємствами) 

ГОСТ 2874-82 Вода питьевая. Гигиенические требования и контроль за качеством (Вода питна. Гігієнічні вимоги та контроль за якістю) 

ГОСТ 8735-88 Песок для строительных работ. Методы испытаний (Пісок для будівельних робіт. Методи випробувань) 

ГОСТ 14192-96 Маркировка грузов (Маркування вантажів) 

ГОСТ 17811-78 Мешки полиэтиленовые для химической продукции. Технические условия (Мішки поліетиленові для хімічної продукції. Технічні умови) 

ГОСТ 25336-82 Посуда и оборудование лабораторные стеклянные. Типы, основные параметры и размеры. (Посуд та обладнання лабораторні скляні. Типи, основні параметри і розміри) 

ГОСТ 27574-87 Костюмы женские для защиты от общих производственных загрязнений и механических воздействий. Технические условия (Костюми жіночі для захисту від загальних виробничих забруднень та механічних дій. Технічні умови) 

ГОСТ 27575-87 Костюмы мужские для защиты от общих производственных загрязнений и механических воздействий. Технические условия (Костюми чоловічі для захисту від загальних виробничих забруднень та механічних дій. Технічні умови) 

ТУ У 20005423.001-97 Контейнер м’який разовий МКР 

СНиП 2.09.04-87 Административные и бытовые здания (Адміністративні і побутові будівлі) 

СНиП ІІІ-4-80 Техника безопасности в строительстве (Техніка безпеки в будівництві) 

ДСН 3.3.6.037-99 Державні санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку 

ДСП 201-97 Державні санітарні правила охорони атмосферного повітря населених місць від забруднення хімічними та біологічними речовинами 

СП 1042-73 Санитарные правила организации технологических процессов и гигиенические требования к производственному оборудованию (Санітарні правила організації технологічних процесів і гігієнічні вимоги до виробничого обладнання) 

МУ 4436-87 Измерение концентраций аэрозолей преимущественно фиброгенного действия (Вимiрювання концентрацій аерозолів переважно фіброгенної дії) 

3  ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ 

У стандарті використано терміни та визначення понять відповідно до ДСТУ Б А.1.1-32, ДСТУ Б В.2.7-29, ДСТУ Б В.2.7-32, ДСТУ Б В.2.7-33, ДСТУ Б В.2.7-34, ДСТУ Б В.2.7-74, ДСТУ Б В.2.7-75. 

4  КЛАСИФІКАЦІЯ 

4.1 Щебінь, гравій і пісок класифікують за походженням: 

– із щільних осадових порід; 

– з вивержених гірських порід. 

4.2 Класифікація за зерновим складом 

4.2.1 Щебінь і гравій залежно від крупності зерен поділяють на групи: 

– дрібний – розмір зерен понад до ; 

– середній – розмір зерен понад до ; 

– крупний – розмір зерен понад до . 

4.2.2 Пісок поділяють на фракції: 

– понад до ; 

– понад 2,5 (2,0) мм до ; 

– понад до 2,5 (2,0) мм ; 

– понад до 2,5 (2,0) мм; 

– понад до . 

Пісок, що використовують для приготування сухих будівельних сумішей (далі – пісок для будiвельних сумішей), додатково може вироблятись таких фракцій: 

– понад до ; 

– понад до ; 

– понад до ; 

– понад до . 

4.2.3 Пісок залежно від зернового складу поділяють на групи: 

– дуже крупний; 

– підвищеної крупності; 

– крупний; 

– середній; 

– дрібний; 

– дуже дрібний; 

– тонкий; 

– дуже тонкий; 

– пісок для будівельних сумішей. 

4.3 Щебінь і гравій залежно від вмісту зерен пластинчастої (лещадної) та голчастої форми класифікують відповідно до 3.6 ДСТУ Б В.2.7-74. 

4.4 Класифікацію піску за характером форми зерен і поверхні зерен здійснюють відповідно до ДСТУ Б В.2.7-29. 

4.5 Щебінь і гравій залежно від міцності поділяють на марки 1400; 1200; 1000; 800; 600; 400; 300. 

4.6 Щебінь і гравій за морозостійкістю поділяють на марки F 25; F 50; F 100; F 200; F 300. 

4.7 Щебінь, гравій і пісок за показником ефективної сумарної питомої активності природних радіонуклідів поділяють на класи: