/

НАЦЮНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Телевізійне та звукове мовлення й інтерактивні мультимедійні служби

КАБЕЛЬНІ РОЗПОДІЛЬЧІ СИСТЕМИ

00

т”

СО

О

  1. сч

I

ю

  1. Z

со

ш

Частина 12. Вимоги електромагнітної сумісності систем (ІЕС 60728-12:2001, MOD)

ДСТУ 4205:2003

Видання офіційне

Київ

ДЕРЖСПОЖИВСТАНДАРТ УКРАЇНИ 2005

•J

ПЕРЕДМОВА

  1. РОЗРОБЛЕНО; Технічний комітет зі стандартизації «Аудіовізуальні системи і служби» (ТК 123) і Український науково-дослідний інститут радіо і телебачення (УНДІРТ) Державного комітету зв’язку та інформатизації України

РОЗРОБНИКИ: О. Гофайзен, д-р техн. наук (керівник розробки); М. Михайлов, канд. техн. наук;

  1. Шаповал, канд. фіз.-мат. наук; Т. Бобровник; В. Волошин; Н. Ічаджик; М. Комаров;
  2. Королько; Н. Лазукіна; І. Патюкова
  3. НАДАНО ЧИННОСТІ: наказ Держспоживстандарту України від 5 липня 2003 р. № 120 з 2004-07-01
  4. Національний стандарт відповідає ІЕС 60728-12:2000 Cabled distribution systems for television and sound signals — Part 12: Electromagnetic compatibility of systems (Кабельні системи розподілу сигналів телевізійного та звукового мовлення. Частина 12. Електромагнітна сумісність систем) крім окремих змін, спричинених правовими вимогами і конкретними потребами економіки України Ступінь відповідності — модифікований (MOD)

Переклад з англійської (еп)

  1. УВЕДЕНО ВПЕРШЕ

Право власності на цей документ належить державі.

Відтворювати, тиражувати і розповсюджувати його повністю чи частково на будь-яких носіях інформації без офіційного дозволу заборонено.

Стосовно врегулювання прав власності треба звертатися до Держспоживстандарту України

Держспоживстандарт України, 2005

ЗМІСТ

с.

Національний вступIV

  1. Сфера застосування-|
  2. Нормативні посилання 2
  3. Терміни та визначення понять, скорочення2
    1. Терміни та визначення понять2
    2. Скорочення4
  4. Методи вимірювання4
    1. Випромінення від кабельної мережі5
    2. Несприйнятливість кабельних мереж до завад7
  5. Вимоги до характеристик 8
    1. Випромінення від кабельних мереж8
    2. Несприйнятливість кабельних мереж9

Додаток А Діапазони частот типових служб безпеки життя10

Додаток В Взаємозв’язок між максимальною допустимою напруженістю поля

та мінімальним відношенням (носійне коливання)/завада10

Бібліографія

Додаток НА Перелік технічних відхилів11

Додаток НБ Абетковий покажчик термінів12

Додаток НВ Перелік чинних в Україні стандартів, на які є посилання

в цьому стандарті 13

Додаток НГ Перелік чинних в Україні стандартів щодо електромагнітної

сумісності технічних засобів14

НАЦІОНАЛЬНИЙ ВСТУП

Цей стандарт є переклад зі змінами ІЕС 60728-12:2001 Cabled distribution systems for television and sound signals — Part 12: Electromagnetic compatibility of systems (Кабельні системи розподілу сигналів телебачення та звукового мовлення. Частина 12. Електромагнітна сумісність систем). Технічний комітет, відповідальний за цей стандарт, — ТК 123 «Аудіовізуальні системи та служби». Стандарт повністю відображає визначення та технічні вимоги МС і є модифікований стосовно МС у частині внесення окремих змін, зумовлених правовими вимогами і конкретними потребами економіки України.

В розділах 2—5 та додатку В безпосередньо після пунктів, яких вони стосуються, наведено Технічні відхили та Національні примітки, виділені в тексті рамкою. Необхідність введення національних відхилів зумовлено вимогами чинної в Україні нормативної бази та специфікою окремих положень, прийнятих в Україні.

До стандарту внесено такі редакційні зміни:

  • до назви стандарту додано «інтерактивні мультимедійні служби», оскільки в першому розділі абзацом 1 сферу дії стандарту поширено і на ці служби;
  • слова «ця частина ІЕС 60728» замінено на «цей стандарт»;
  • структурні елементи цього стандарту: «Сбкладинку», «Передмову», «Зміст», «Національний вступ», «Терміни та визначення понять», «Бібліографічні дані» — оформлено відповідно до вимог національної стандартизації України;
  • до розділу 2 долучено «Національне пояснення», яке виділено в тексті рамкою.

Цей стандарт є складовою частиною групи стандартів, об’єднаних загальною назвою «Телевізійне та звукове мовлення й інтерактивні мультимедійні служби. Кабельні розподільчі системи», яка складається з таких частин:

Частина 1. Характеристики системи. Методи вимірювання (ІЕС 60728-1)

Частина 2. Вимоги електромагнітної сумісності обладнання (ІЕС 60728-2)

Частина 3. Активне обладнання широкосмугових систем на основі коаксіального кабелю. Загальні технічні вимоги. Методи вимірювання (ІЕС 60728-3)

Частина 4. Пасивне обладнання широкосмугових систем на основі коаксіального кабелю. Загальні технічні вимоги. Методи вимірювання (ІЕС 60728-4)

Частина 5. Сбладнання головних станцій. Загальні технічні вимоги. Методи вимірювання (ІЕС 60728-5)

Частина 6. Сптичне обладнання. Загальні технічні вимоги. Методи вимірювання (ІЕС 60728-6) Частина 9. Інтерфейси кабельних розподільчих систем для сигналів з цифровою модуляцією. Загальні технічні вимоги (ІЕС 60728-9)

Частина 10. Характеристики системи зворотного каналу. Загальні технічні вимоги. Методи вимірювання (ІЕС 60728-10)

Частина 11. Вимоги безпеки (ІЕС 60728-11)

Частина 12. Вимоги електромагнітної сумісності систем (ІЕС 60728-12)

Ці частини впроваджено як національні стандарти. Перелік їх наведено в додатку НВ В цьому стандарті встановлено норми та методи вимірювання випромінювання від систем передавання сигналів телевізійного мовлення, звукового мовлення та інтерактивних мультимедійних служб.

В національному додатку НА наведено перелік технічних відхилів у цьому стандарті відносно МС. В національному додатку НБ наведено абетковий покажчик термінів.

В національному додатку НВ наведено перелік чинних в Україні нормативних документів щодо електромагнітної сумісності технічних засобів..

ІЕС 60050(161), на який є посилання в цьому стандарті, впроваджено як національний стандарт ДСТУ ІЕС 60050-161 (див. додаток НВ).

Копії решти стандартів, на які є посилання, і які не впроваджено як національні можна отримати а Головному фонді нормативних документів ДП «УкрНДНЦ».

ДСТУ 4205:2003 НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

ТЕЛЕВІЗІЙНЕ ТА ЗВУКОВЕ МОВЛЕННЯ Й ІНТЕРАКТИВНІ МУЛЬТИМЕДІЙНІ СЛУЖБИ

КАБЕЛЬНІ РОЗПОДІЛЬЧІ СИСТЕМИ

Частина 12. Вимоги електромагнітної сумісності систем

ТЕЛЕВИЗИОННОЕ И ЗВУКОВОЕ ВЕЩАНИЕ И ИНТЕРАКТИВНЫЕ МУЛЬТИМЕДИЙНЫЕ СЛУЖБЫ

КАБЕЛЬНЫЕ РАСПРЕДЕЛИТЕЛЬНЫЕ СИСТЕМЫ

Часть 12. Требования электромагнитной совместимости систем

TELEVISION AND SOUND BROADCASTING AND INTERACTIVE MULTIMEDIA SERVICES

CABLED DISTRIBUTION SYSTEMS

Part 12. Requirements for electromagnetic compatibility of systems

Чинний від 2004 -07-"04

1 СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

2oos-or~o/ One

Цей стандарт з електромагнітної сумісності щодо характеристик випромінювання та несприйнятливості поширюється на кабельні розподільчі системи передавання сигналів телевізійного й звукового мовлення та сигналів інтерактивних мультимедійних служб та охоплює діапазон частот від 0,15 МГц до 3,0 ГГц.

Цей стандарт установлює вимоги до характеристик та методи вимірювання щодо електромагнітної сумісності.

Цьому стандарту має відповідати кабельна мережа поза мережними розетками, яка починається на мережній розетці і до обладнання користувача (тобто абонентські шнури), якщо немає інших специфічних вимог.

Для зменшення ризику внесення завад до інших радіослужб, спричинених можливим випромінюванням від кабельної мережі та для обмеження можливих проникнень зовнішніх сигналів, які можуть заважати роботі мережі, необхідно не тільки застосовувати обладнання, яке задовольняє вимогам ІЕС 60728-2 щодо норм випромінення та несприйнятливості відносно зовнішніх полів, але також впевнитись у цілісності з’єднань кабельних з’єднувачів на кожному екземплярі активного чи пасивного кабельного обладнання.

Кабельні мережі з застосуванням коаксіальних кабелів можуть бути джерелами завад для багатьох служб, які використовують радіочастотний спектр. Це стосується не тільки служб швидкої допомоги, безпеки життєдіяльності, мовлення, аеронавігації та радіонавігації але й рухомого, аматорського та стільникового зв’язку.

Наявні та плановані радіослужби має бути захищено, й норми випромінення для кабельних мереж треба визначити з урахуванням цього.

Додаткові вимоги щодо захисту деяких служб має бути підпорядковано національним вимогам.

Видання офіційне

2 НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

Наведені нижче нормативні документи містять положення, які, через посилання в тексті, становлять положення цього стандарту. Щодо датованих посилань, подальші зміни та перегляди цих публікацій не застосовують. Однак учасникам угод, базованих на цьому стандарті, необхідно визначити можливість застосування найостанніших видань нормативних документів. У разі недатованих посилань радять звертатися до найновішого видання нормативних документів. Члени ISO та ІЕС впорядковують каталоги чинних міжнародних стандартів.

ІЕС 60050 (161):1990 International Electrotechnical Vocabulary — Chapter 161: Electromagnetic compatibility

Національна примітка до посилання на ІЕС 60050 (161):1990:

Amendment 1 (1997) (Зміна 1 (1997))

Amendment 2 (1998) (Зміна 2 (1998))

ІЕС 60096 (all parts) Radio frequency cables

ІЕС 60728 (all parts) Cabled distribution systems for television and sound signals lEC 60728-1:1986 Cabled distribution systems — Part 1: Systems primarily intended for sound and television signals operating between 30 MHz and 1 GHz

Національна примітка

З 2001 року чинна перша частина групи стандартів ІЕС 60728;

ІЕС 60728-1:2001 Cabled distribution systems for television and sound signals — Part 1: Methods of measurement and system performance (Кабельні системи розподілу сигналів телебачення та звукового мовлення. Частина 1. Методи вимірювання та характеристики системи) _________

ІЕС 60728-2:2002 Cabled distribution systems for television and sound signals — Part 2: Electromagnetic compatibility for equipment

Національна примітка

З 2002 набув чинності ІЕС 60728-2:2002

НАЦІОНАЛЬНЕ ПОЯСНЕННЯ

ІЕС 60050 (161):1990 Міжнародний електротехнічний словник (МЕС). Глава 161. Електромагнітна сумісність

ІЕС 60096 (всі частини) Радіочастотні кабелі

ІЕС 60728 (всі частини) Кабельні системи розподілу телевізійних та звукових сигналів ІЕС 60728-1:1986 Кабельні розподільчі системи. Частина 1. Системи, первісно призначені для звукових та телевізійних сигналів, які використовують частоти в діапазоні від ЗО МГц до 1 ГГц Зміна 1:1992, Зміна 2:1995.

ІЕС 60728-2:2002 Кабельні системи розподілу телевізійних та звукових сигналів. Частина 2. Електромагнітна сумісність обладнання.

З ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ, СКОРОЧЕННЯ

  1. Терміни та визначення понять

У цьому стандарті використовують визначення відповідно до ІЕС 60050 (161). Міжнародного електротехнічного словника, глава 161 — «Електромагнітна сумісність», а також подані нижче.

Примітка. Найважливіші терміни та відповідні їм визначення ІЕС 60050 (161) повторено нижче, у дужках вказано їх нумерацію в IEV.

  1. (електромагнітне) випромінення {radiation {electromagnetic)) [IEV 161-01-10]:
  2. явище, за якого джерело випромінює енергію у вигляді електромагнітних хвиль у простір:
  3. енергія, що переноситься через простір у вигляді електромагнітних хвиль.

Примітка, у розширеному тлумаченні під терміном «електромагнітне випромінення» інколи розуміють явище індукції

  1. несприйнятливість (до збурень) {immunity {to а disturbance))

Здатність пристрою, обладнання чи системи функціювати без погіршення якості функціювання за наявності електромагнітних збурень [IEV 161-01-20]

  1. електромагнітне збурення {electromagnetic disturbance) [IEV 161-01-05]

Будь-яке електромагнітне явище, яке може погіршити характеристики пристрою, обладнання чи системи, або негативно вплинути на живу або неживу матерію.

Примітка. Електромагнітне збурення може являти собою електромагнітний шум, небажаний сигнал або зміну самого середовища розповсюдження

  1. ефективність екранування {screening effectiveness)

Здатність обладнання чи системи ослаблювати вплив електромагнітних полів, що породжуються поза обладнанням чи системою, або випромінення електромагнітних полів, що породжуються всередині обладнання чи системи

  1. зекранований {well-screened)

Випробувальне обладнання, що має погоджену навантагу, можна вважати «зекранованим», якщо рівень його випромінення що найменше на 20 дБ нижче очікуваного рівня випромінення випробовуваного обладнання за однакового рівня вхідного сигналу випробувального та випробовуваного обладнання

  1. електромагнітна завада (ЕМЗ) {electromagnetic interference (EMI))

Погіршення характеристик обладнання, каналу передавання або системи, спричинене електромагнітним збуренням [IEV 161-01-06]

  1. робочий діапазон частот {operating frequency range)

Смуга пропускання частот корисних сигналів, на яку розраховано обладнання

  1. відношення (носійне коливання)/завада, Жн-з (carrier-to-interference ratio)

Вимірювана на виході активного обладнання мінімальна різниця рівнів між корисним сигналом та

  • інтермодуляційними складниками корисного сигналу і (або) небажаних сигналів, що виникли через нелінійність:
  • гармоніками небажаного сигналу:
  • небажаними сигналами, що проникли в робочу смугу частот;
  • небажаними сигналами, перетвореними в частотний діапазон, що підлягає захисту (робочій діапазон частот)
  1. головна станція {headend)

Обладнання увімкнене між приймальними антенами чи іншими джерелами сигналів і рештою кабельної розподільчої системи, для оброблення сигналів, що треба розподілити.

Примітка. Головна станція може містити, наприклад, антенні підсилювачі, перетворювачі частоти, об’єднувачі, роздільники та генератори сигналів

  1. абонентська розетка {system outlet)

Елемент для з’єднування абонентської лінії та абонентського шнура

Національна примітка

Термін «system outlet» в серії міжнародних стандартів ІЕС 60728 має два значення: «системний вивід» тобто «точка кабельної розподільчої системи, до якої може бути підключено розподільчі лінії і (або) абонентські розетки» і «абонентська розетка», тобто пристрій. Визначення, наведене в 3.1.10, стосується пристрою, тобто «абонентської розетки»; в цьому стандарті цей термін вжито в значенні абонентська розетка.